Eva Hudečková | foto: Filmové studio Barrandov, Profimedia.cz

Psaní má velkou moc, s každým si mohu vyrovnat účty po svém, říká Eva Hudečková

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Asi i díky svému půvabu patřila k nejobsazovanějším herečkám 70. a poloviny 80. let. Zpravidla ovšem protivné, divné ženské, či přímo mrchy. „Stranický tisk psal, že se svým typem nehodím k dělnickému ponku. Jeden soudruh mi řekl, že pokud mi vůbec strana dovolí hrát, dostanu nesympatické role, aby mě lidi neměli rádi,“ říká Eva Hudečková.

Nešlo jen o její „jižanskou“ krásu, občas i na plná ústa řekla, co si myslí. Nejspíš geny. Jeden její dědeček byl za války v koncentráku. Druhý coby majitel truhlářské firmy skončil po „vítězném únoru 1948“ ve vězení. Strýce po pokusu emigrovat poslali do jáchymovských uranových dolů, kde skoro umřel... I ji nespravedlnost a hloupost strašně štvaly. Přestala proto hrát divadlo. A po cenzorském zásahu, kdy z její role v seriálu Sanitka zbylo jen torzo, s herectvím sekla v roce 1984 nadobro. Začala psát scénáře a hlavně knihy. A vyšla jí už sedmá.

Mají to krásné holky jednodušší než ty dejme tomu průměrné hezké?
Říká se, že krása je doporučující dopis – ani se nemusí snažit, a získá si vás. Některé dívky na své půvaby hřeší, nenabídnou víc, a tím ztrácejí na výhodě, protože vás časem ujistí, že krása není všechno. Výjimečná stvoření nezdobí pouhá líbivost, je v nich něco poctivějšího, trvale okouzlujícího, co nabírá na hodnotě. Chytří muži s nimi touží žít, nikoliv jen spát. Krásky za své přednosti splácejí daň, musejí odolávat nájezdům nezdvořáků, agresorů, podvodníků od modelingových agentur, náborářů od filmu. Opatrní muži je považují za nespolehlivé. 

Slaboši za nebezpečné. Chlapáci na ně dělají ramena. Šéfové na ně uplatňují své mocipánství. Ti, co nemají zábrany a dostanou košem, se jim krutě mstí. Krása s sebou nese i osamělost... Ženy, jimž k dokonalosti něco chybí, bývají životaschopnější, snaží se svůj deficit účinně zakrýt nebo nahradit něčím efektním, jsou snaživé a trpělivé. Jejich ctižádost bývá důsledná a krásné holky za nimi zaostávají. 

Zpočátku jsem byla přesvědčená, že herec musí umět zahrát všechno, Molière zahrál i koně. Ale v průběhu své kariéry, poznamenané trendy socialistického realismu, jsem názor změnila.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se