Děti z hematologie kreslí, malují a vystavují

Galerie Art & Fashion v pražském Ungeltu zahájila v úterý v podvečer výstavu dětských prací malých pacientů hematologického oddělení II. dětské kliniky FN Motol. Tato prodejní výstava bude trvat do 16. července a spoluorganizuje ji HAIMA - Unie pro pomoc dětem s poruchami krvetvorby. Vernisáž doprovodili studenti z Gymnázia Nad Kavalírkou se svým hudebním vystoupením. Slavnostní zahájení uváděla Marcela Augustová, dříve oblíbená dětská moderátorka.

Jedním z hlavních bodů formálního programu bylo předání finančního daru společnosti Janssen-Cilag, která se rozhodla podpořit Haimu finanční částkou 45 tisíc korun. Na něj navazovalo vystoupení pětice studentů Gymnázia Nad Kavalírkou, která zazpívala několik českých a anglických čtyřhlasů v doprovodu akustické kytary. Studenti pod vedením profesorky Ivany Čihákové vystoupí i zítra v Institutu slovenské kultury a výtěžek předají Haimě.

Majitelka galerie Ivana Follová poskytla výstavě jednu prostornou místnost, ve které najdete několik desítek obrázků různých velikostí, barev a nálad. Dětem, které jsou na oddělení hospitalizovány s leukémií a jinými krevními chorobami, pomáhá malování a kreslení trávit volný čas v době léčby a  je jednou z jejich oblíbených aktivit. Na otevření dětské expozice se přišlo podívat několik rodičů se svými potomky. Děti si prohlížely práce svých vrstevníků s velkým zájmem. Trochu se přitom překřikovaly, které obrázky se jim líbí nejvíc, a pobíhaly po přeplněné galerii. 

Ve sdružení Haima se angažují hlavně rodiče dětí, lékaři a další dobrovolníci z řad zdravotnické i laické veřejnosti. Jejím cílem je pomoc dítěti a jeho rodině v průběhu nemoci i při plném zapojení do společnosti. Snaží se přispět k vytvoření příjemného prostředí pro malé pacienty a zdravotní personál, spolupracuje s dalšími hematologickými pracovišti při získání lepšího materiálu a přístrojového vybavení na léčení nemocí krve.

Sdružení chce prostřednictvím uspořádané výstavy informovat a oslovit co nejširší veřejnost, aby přispěla; za tímto účelem zavedla i bankovní konto. Výtěžek z prodeje obrázků, jejichž ceny začínají na pěti stech korunách, bude po ukončení výstavy převeden na zmíněné konto.

 


 

Výstavu si v den zahájení prohlédlo i několik dětí.

Děti si hledaly i jinou zábavu než prohížení obrázků.

Ivana Folllová zapůjčila výstavě prostory své Art & Fashion Galery v pražském Ungeltu.

Jeden z vystasvených obrázků dětí z hematologického oddělení fakultní nemocnice Motol.

Obrázek si na prodejní výstavě můžete pořítit za ceny od pěti set korun výše.

Zástupce firmy Janssen-Cilag právě předal Unii pro pomoc dětem s poruchou krvetvorby finanční dar v hodnotě pětačtyřiceti tisíc.

Na vernisáži vystoupili studenti Gymnázia Nad Kavalírkou.

Jeden z nejmladších návtěvníků před vchodem do galerie vyčerpáním usnul.