Dagmar Havlová

Dagmar Havlová | foto: Lenka HatašováiDNES.cz

Havlová místo Schmidta „pohřbila“ Schmida. Kolegovi se omluvila

  • 7
Bývalá první dáma Dagmar Havlová vyjadřovala na sociálních sítích soustrast v souvislosti s úmrtím režiséra Jana Schmidta. Nejdřív se ovšem spletla a uvedla jméno i fotky šéfa Studia Ypsilon Jana Schmida. Tomu se pak v novém statusu omluvila.

„R.I.P. Vzpomínám. Generace, za kterou stojí kvalitní práce, odchází...,“ napsala na Facebooku Havlová a přidala dvě fotky, na kterých je spolu s Janem Schmidem.

Herečka ovšem měla na mysli režiséra Osady Havranů či Smrti talentovaného ševce, příslušníka české nové vlny Jana Schmidta, který zemřel minulý týden ve věku 85 let.

Po upozornění fanoušků v komentářích, že došlo k záměně, Dagmar Havlová status upravila. Odstranila fotky a připsala: „Omlouvám se kamarádu Janu Schmidovi, stane se, alespoň bude dlouho žít.“

Úmrtí režiséra Jana Schmidta pro iDNES.cz potvrdila herečka Eliška Balzerová. „Je to pro náš šok, byl to náš kamarád,“ připomněla, že Schmidt často pracoval s jejím mužem Janem Balzerem.

Schmidt se proslavil trilogií z pravěku natočenou podle knih Eduarda Štorcha, snímky Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu.

Do režisérovy tvorby spadají rovněž filmy Luk královny Dorotky nebo Smrt talentovaného ševce, jeho poslední prací se v roce 1994 stala pohádka Jak si zasloužit princeznu. Natočil rovněž několik dokumentů a seriál Stříbrná paruka.