Alžběta Trojanová (2021)

Alžběta Trojanová (2021) | foto: Instagram @taalzbeta

Mám rakovinu. I v tak útlém věku, překvapila fanoušky moderátorka Trojanová

  • 48
Alžběta Trojanová se svěřila svým sledujícím na sociálních sítích, že má rakovinu prsu. Známá česká milovnice videoher, cosplayerka a moderátorka popsala, jak zjistila, že něco není v pořádku. Vyzvala také všechny k pravidelnému samovyšetření prsou.

„Jaký je nejdražší střih vlasů na světě? Chemoterapie! Už je to tak. Mám rakovinu. I v tak útlém věku,“ začala pětatřicetiletá Alžběta Trojanová svůj příspěvek na Instagramu. 

„V srpnu 2021 jsem si nahmatala bulku v prsu. I přesto, že čtyři měsíce předtím jsem byla na ultrazvuku, kde ale nebylo vidět vůbec nic. Nepodceňujte samovyšetření. Věřte, že když se náhodou ukáže, že jste vylosovali tuhle pos*anou kartu, budete rádi za každej den, co jste nepromeškali,“ vyzvala redaktorka a moderátorka, zaměřující se tematicky převážně na herní průmysl. 

„V listopadu jsem začala s poměrně ostrou chemoterapií, co mě skoro vyřadila z provozu. Ne nadarmo jí na Západě říkají Red Devil. Od nového roku mám trochu mírnější koktejl a začínám zase fungovat jako člověk. I proto mám trochu víc energie se svěřit veřejně, což se mi dlouho nechtělo. Prosím, nedoporučujte mi, kam si mám mazat esenciální olejíčky, jo?“ píše s tím, že chemoterapie ji čeká nejspíš do konce března, v dubnu pak přijde na řadu operace a poté radiace. 

„A závěrem pak nejisté období, jestli se rakovina nevrátí. To bude zásadní hlavně první dva až tři roky. Je přede mnou dlouhá cesta, která bohužel nějakou chvíli bude plná nejistot. Nebudu lhát, je to pěkně na prd. Naštěstí mám kolem sebe úžasné lidi a skvělou podporu ze všech stran, jak už v rodině a u skvělých přátel, tak i v práci. A co víc, můžu se vrátit ke cosplayi. Teď mám perfektně zaděláno na Varyse, Dr. Evila nebo Jeffa Bezose,“ dodává Trojanová. 

Mám zhoubný nádor prsu, oznámila třiadvacetiletá zpěvačka Janečková

V minulém týdnu oznámila stejné onemocnění i teprve třiadvacetiletá operní zpěvačka Patricia Janečková, která v roce 2010 vyhrála coby dvanáctiletá soutěž Talentmania. Výsledky biopsie u ní prokázaly zhoubný nádor prsu.

V pouhých dvaceti letech si poprvé nahmatala bulku v prsu také Anna Julie Slováčková. Bulka se ukázala jako nezhoubná. Po čase se však bohužel objevil v druhém prsu skutečný zhoubný nádor. Zpěvačka podstoupila operaci, čtyři veliké chemoterapie a řadu malých chemoterapií. Na konci roku 2020 jí pak lékaři oznámili, že je zdravá.

Rakovina prsu

Karcinom prsu ohrožuje v České republice stále mladší ženy. Nádory jsou navíc agresivnější. „Ročně u nás onemocní kolem třiceti žen ve věku do 25 let, do 35 let je to sto žen, do 40 let věku pak přibližně tři sta žen ročně," říká MUDr. Livia Večeřová, vedoucí Mamodiagnostického centra NNB.