Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Dostala vlastní panenku Barbie

  11:00
V poslední době panovaly obavy o zdraví britské královny Alžběty II., která musela kvůli zdravotním problémům odříci několik akcí. Panovnice ve čtvrtek 21. dubna slaví 96. narozeniny. Velké oslavy se ovšem očekávají až v červnu tradičním průvodem Trooping the Colour v centru Londýna.

Královna své narozeniny oslaví skromně na panství Sandringham, kam se přesunula z Windsoru, kde dlouhodobě pobývá. Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě, která v únoru oslavila 70. výročí nástupu na trůn, se na veřejnosti příliš neobjevovala od loňského října. Tenkrát strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Lékaři jí poté doporučili více odpočinku.

Od doby, kdy zrušila řadu plánovaných akcí, britská média spekulovala o jejím zdravotním stavu. Královna v únoru překonala covid a nedávno přiznala jisté potíže při chůzi. Na konci března si ovšem nenechala ujít zádušní bohoslužbu za zemřelého manžela, prince Philipa.

U příležitosti královniných narozenin společnost Mattel vydala panenku Barbie s její podobou. Panenku hračkářský gigant nechal navrhnout podle oficiálního portrétu královny, který vznikl před deseti lety, kdy se slavilo 60 let od nástupu Alžběty na trůn. Barbie tak má typický účes, tiáru, dlouhé slonovinové šaty a modrou šerpu.

Královna Alžběta II. jako panenka Barbie od firmy Mattel u příležitosti 96. narozenin královny.

Mattel se snažil napodobit i ty nejmenší detaily jako například šperky, brože a řády, které měla královna připnuté na šerpě a šatech, naopak se ale nezdržoval přesným zobrazením obličeje - královna jako Barbie vypadá o desítky let mladší a není si příliš podobná. Barbie se nabízela v přepočtu za 1700 korun a rychle se vyprodala.

Palác také zveřejnil nový portrét od Royal Windsor Horse Show, na kterém stojí Alžběta II. se svými oblíbenými fellskými pony.

„Myslím, že královna dodržuje svůj postoj Zachovej klid a pokračuj (Keep calm and carry on) i co se týče narozenin. Prostě nemá ráda, když se kolem nich dělá humbuk,“ citovala agentura AP Emily Nashovou, redaktorku magazínu Hello, která píše o královské rodině.

Královna rekordmanka

Pro většinu svých poddaných je Alžběta II. jedinou královnou, kterou zažili. Je nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Za 70 let své vlády zažila 14 premiérů, ve Vatikánu se vystřídalo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Hlavní milníky v životě Alžběty II.

Královna Alžběta II. (Londýn, 18. prosince 2012)
  • 21. dubna 1926 – Narozena v Londýně.
  • 12. prosince 1936 – Stala se následnicí trůnu po nečekané abdikaci krále Edwarda VIII. kvůli rozhodnutí oženit se s rozvedenou ženou. Na trůn nastupuje Alžbětin otec jako Jiří VI.
  • 20. listopadu 1947 – Provdala se za vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, poručíka námořnictva původem z Řecka.
  • 14. listopadu 1948 – Narodil se jí první syn Charles. Královský pár měl později ještě tři další děti: Annu, Andrewa a Edwarda.
  • 6. února 1952 – Ve věku 25 let nastoupila na trůn po smrti svého otce Jiřího VI., který zemřel na rakovinu plic ve věku 56 let. Její korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila 2. června 1953.
  • 1982 – Poprvé za 450 let se britský panovník, hlava anglikánské církve, setkává s hlavou římskokatolické církve, papežem Janem Pavlem II. Královna též vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.
  • 1992 – Podle královny „annus horribilis“. Tři z jejích dětí opustily své protějšky a hrad Windsor zachvátil ničivý požár.
  • 1994 – Historická návštěva královny Alžběty II. v Rusku.
  • 31. srpna 1997 – Královna byla kritizována za svou zdrženlivou reakci, v rozporu s emocemi národa, po smrti oblíbené princezny Diany.
  • 6. února 2002 – Zlaté jubileum. Devátého února umírá sestra Alžběty II., princezna Margaret, ve věku 71 let, 30. března umírá královna Alžběta, královna matka.
  • 6. února 2012 – Diamantové jubileum. Královna zahajuje letní olympijské hry.
  • 9. září 2015 – Stala se nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu v dějinách.
  • 9. dubna 2021 – Ve věku 99 let zemřel její milovaný choť, princ Philip.
  • 6. února 2022 – Dosáhla platinového jubilea (70 let na trůnu), které se bude slavit na začátku června.

Žádný jiný žijící monarcha na světě nevládl tak dlouho jako ona. Podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie v lednu 2020. Zažila první rakety ve vesmíru i příchod internetu. A celou tu dobu stojí v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice.

Nejtěžší byl pro královnu patrně rok 1992, čtyřicátý rok na trůně, který sama označila za „annus horribilis“. Po sérii skandálů a rozpadu manželství jejích tří dětí následoval v listopadu toho roku ještě požár královského hradu Windsor. A v prosinci oznámil prvorozený princ Charles a jeho manželka Diana odloučení. Dopis, kterým Alžběta II. v prosinci 1995 vyzvala Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato. Horké chvilky jí připravili i další členové královské rodiny, třeba její bohémská sestra Margaret.

Navzdory všem protivenstvím stála Alžběta II. vždy pevně v čele monarchie. A přitom původně vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a její otec byl tehdy až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

Zpráva o náhlé smrti jejího milovaného otce, krále Jiřího VI., Alžbětu zastihla 6. února 1952 v Keni, na cestě po Asii a Africe, kterou podnikla spolu se svým manželem Philipem namísto churavějícího krále. Ihned se vrátila domů.

„Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal britský tisk před 70 lety o osudové chvíli. Korunovace Alžběty ve Westminsterském opatství 2. června 1953 se stala první korunovací přenášenou v přímém televizním přenosu. Princ Philip musel odejít od námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech. A že jich bylo. Stál jí věrně po boku od roku 1947, kdy se vzali, až do své smrti loni v dubnu.

Život panovnice jedné z nejmocnějších zemí světa odjakživa provázel silný smysl pro povinnost. Stisk její ruky je prý překvapivě pevný. Má ráda psy a koně, jezdí na vyjížďky krajinou. Za svůj život odchovala víc než 30 psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi.

Britové ctí svoji královnu jako symbol monarchie a popisují jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností i smyslu pro humor, hluboce věřící, schopnou citovat z bible. Ale i jako ženu osamocenou uprostřed mašinérie dvora a matku, která si vyčítá, že kvůli státnickým povinnostem neměla dost času na výchovu svých dětí. I v této poloze ji zachytil oceňovaný seriál streamovací společnosti Netflix s názvem Koruna z let 2016 až 2021. Královně se podle médií docela líbil, i když popisy některých událostí byly podle ní přehnaně dramatizovány.

Princ Harry tajně u babičky

Královna Alžběta II. je ve skvělé formě, je chráněna a má kolem sebe správné lidi. V rozhovoru s americkou televizí NBC to řekl princ Harry, který minulý týden svou babičku společně se svou americkou manželkou Meghan navštívil na hradě Windsor.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu zavítali do Windsoru minulý čtvrtek a v pátek navštívili sportovní hry Invictus Games pro invalidní válečné veterány v nizozemském Haagu.

Královna Alžběta II. a princ Harry (Windsor, 18. května 2019)

„Když jsem byl u ní, byla skvělá. Bylo tak hezké ji vidět. Je ve skvělé formě. Vždycky, když jsem s ní, má tak skvělý smysl pro humor a já se jen ujišťuji, že je pod ochranou a má kolem sebe správné lidi,“ řekl princ Harry, kterého babička pozvala na letní oslavy jejích narozenin. Zatím není jasné, zda se Harry s rodinou ukáže na balkonu Buckinghamského paláce.

Harry a Meghan se před dvěma lety rozhodli opustit prostředí královské rodiny a žijí nyní i se svými dvěma dětmi, dvouletým Archiem a desetiměsíční Lilibet, v kalifornské Santa Barbaře. Tam se už cítí být doma, řekl Harry, jehož vztah s otcem, princem Charlesem i se starším bratrem, princem Williamem, je napjatý.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

29. března 2022

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová

27. dubna 2024

Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...

Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví

26. dubna 2024

Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...

Vyčítali mi, že nejsem sexy. Ponižování je drsné, vzpomíná Anne Hathawayová

26. dubna 2024

Anne Hathawayové (41) bylo v jejích hereckých začátcích vyčítáno, že nemá žádný sex-appeal. Po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...