Osminásobný otec, průšvihář i exmanžel Basingerové Alec Baldwin slaví 65

  • 1
Americký herec Alec Baldwin často ztvárňuje charakterní sympaťáky, kterými se zapsal do povědomí zejména televizního publika. V soukromí je naopak znám vznětlivou povahou, v minulosti se už několikrát na veřejnosti dostal do konfliktů. Hollywoodský bouřlivák a idol mnoha žen slaví 65. narozeniny.

Za svoji kariéru byl Alec Baldwin jednou nominovaný na Oscara a třikrát získal Zlatý glóbus. V posledních letech se dostal do centra pozornosti jako účastník tragického incidentu, když při natáčení westernu Rust v říjnu 2021 patrně nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku a postřelil režiséra filmu Joela Souzu.

K Baldwinovým nejúspěšnějším snímkům patří romantické drama Smolař (2003), za které si vysloužil oscarovou nominaci za vedlejší roli majitele kasina, a nominován byl i na Zlatý glóbus. Zaujal také ve filmech Manželství s mafií (1988) s Michelle Pfeifferovou, Podnikavá dívka (1988) s Melanií Griffithovou, Hon na ponorku se Seanem Connerym (1990), Útěk do Mexika s Kim Basingerovou (1994) či Na ostří nože s Anthonym Hopkinsem (1997).

Alec Baldwin je osminásobný otec. S jogínkou má další dceru

Baldwin se narodil v New Yorku, má tři mladší bratry, Stephena, Williama a Daniela, kteří se rovněž stali herci, a dvě sestry.

Baldwinova kariéra odstartovala v televizním seriálu The Doctors (Lékaři) z let 1980 až 1982 a poté hrál v řadě dalších televizních seriálů. V roce 1986 debutoval na prknech Broadwaye. První výraznější role ve filmu se dostavila v roce 1988 ve snímku Manželské etudy a v témže roce natočil i úspěšnou komedii Beetlejuice.

Kim Basingerová a Alec Baldwin ve filmu Muž na ženění (The Marrying Man) z roku 1991

Velké úspěchy, včetně tří Zlatých glóbů a dvou cen Primetime Emmy, mu přinesla role v seriálu o zákulisí fiktivního televizního pořadu Studio 30 Rock, jehož 138 epizod vzniklo v letech 2006 až 2012.

V poslední době se do povědomí diváků dostal především jako imitátor bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v satirickém pořadu Saturday Night Live televize NBC. Jeho ztvárnění Trumpa se nejednou stalo námětem seriózního politického zpravodajství i popuzených reakcí od samotného exprezidenta. Baldwin za roli v úspěšné show získal v roce 2017 svoji třetí televizní cenu Emmy.

Baldwina je mi líto. V Americe to není úplně bezpečné, říká Petr Jákl

Baldwin byl v letech 1993 až 2002 v bouřlivém manželství s herečkou Kim Basingerovou, s níž má dceru. Od roku 2012 je ženatý s instruktorkou jógy Hilarií Thomasovou Baldwinovou, se kterou má sedm dětí. Některé z nich odnosila náhradní matka.

Donald Trump, Melania Trumpová (tehdy ještě Knaussová) a Alec Baldwin (New York, 1999)

Alec Baldwin je pověstný svou vznětlivou povahou. Jednou jej kupříkladu vyvedli z letadla, když odmítl uposlechnout pokynu a přerušit hru na mobilním telefonu. V roce 2018 byl zase obviněn z napadení a obtěžování, když během hádky o parkovací místo u svého domu v New Yorku udeřil do obličeje jiného muže. Známé jsou i jeho potyčky s bulvárními fotografy.

Měl jsem lymskou boreliózu a bál jsem se, že zemřu, říká Alec Baldwin

Letos v únoru prokuratura v americkém státě Nové Mexiko zmírnila obžalobu, které Baldwin čelí v souvislosti se zastřelením kameramanky. Nyní mu v případě odsouzení hrozí maximálně 18 měsíců vězení, zatímco s původní obžalobou se pojil minimálně pětiletý trest. Baldwin byl v lednu obžalován z neúmyslného zabití společně s Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která pro produkci westernu Rust připravovala zbraně.

Baldwin vypálil ostrý náboj, ačkoli se na natáčení měly používat pouze náboje slepé. Baldwin tvrdí, že když v osudný den dostal do ruky zbraň, bylo mu řečeno, že není nebezpečná. V rozhovoru na konci roku 2021 uvedl, že se za smrt Hutchinsové necítí zodpovědný, rodina kameramanky ovšem o několik týdnů později jej i producenty filmu Rust zažalovala.

,