Miss Amerika 2008 Kirsten Haglundová

Miss Amerika 2008 Kirsten Haglundová | foto: Profimedia.cz

Bývalá Miss Amerika byla anorektička. Žila jen z kávy, koly a žvýkaček

  • 9
Třiadvacetiletá Miss Amerika 2008 Kirsten Haglundová přiznala, že měla problémy s anorexií. Nemoc u ní propukla, když jí bylo dvanáct a chodila na baletní školu. Kráska s nemocí bojovala několik let.

Haglundová se v roce 2008 stala ve svých devatenácti letech jednou z nejmladších držitelek titulu královny krásy v Americe. Pár let předtím však bojovala s anorexií. Všechno začalo na baletní škole, když se Kirsten chtěla vyrovnat ostatním tanečnicím.

"Dívala jsem se na to, co dělají. Mnoho z nich zahodilo své obědy a nejedlo. Myslela jsem si, že když se mi podaří být štíhlá, budu mít úspěch v baletu," řekla Haglundová pro televizi CNN.

Kirsten Haglundová (24. ledna 2008)
Kirsten Haglundová se stala Miss Amerika (26. ledna 2008).

Miss Amerika 2008 Kirsten Haglundová

Denně přežívala jen na 900 kaloriích, což je méně než polovina doporučeného příjmu pro průměrnou ženu. Pila jenom kávu, dietní kolu a jedla žvýkačky.

"Občas jsem si dala zeleninu, ovoce nebo lžíci arašídového másla. Někde uvnitř jsem věděla, že se mnou něco nebylo v pořádku, ale nevěděla jsem, jak to zastavit," prozradila.

Nechtěla jíst na veřejnosti a na internetu hledala nejrůznější rady, jak se tomu vyhnout, aby nikdo na nic nepřišel. Matka ji nakonec přinutila jít k lékaři a po dvou letech začala normálně jíst. Do sedmnácti však byla pod odborným dohledem.

Když se Kirsten přihlásila do soutěže krásy, její lékaři měli obavy, jestli zvládne stres a tlak. Kráska však nad nemocí zvítězila, i když sama říká, že vyhráno není nikdy. 

Bývalá Miss Amerika nyní studuje politické vědy na Emory University v Atlantě a snaží se na anorexii upozornit osvětou a založila také nadaci na boj proti této nemoci.