Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Armáda dostala tajnou techniku do první linie. Ruší mobily i navádění střel

  15:54
Specialisté pro elektronický boj začali s výcvikem na zbrusu nový komunikační rušič STARKOM. Jde o unikátní a přísně utajovanou technologii české výroby. Stavebnicový systém na pancéřovaném vozidle Tatra s teleskopickými anténami dokáže rušit nejen rádiovou komunikaci protivníka a systémy velení, ale také leteckou komunikaci, mobily, wi-fi sítě, drony nebo navádění střel.

Zatím mají vojáci k dispozici první z osmi těchto mobilních rušičů, za které obrana podle původních informací měla zaplatit 1,45 miliardy korun. Nahradit mají zastaralou techniku z 80. a 90. let minulého století.

Praktický výcvik s novým systémem zahájila na Libavé první skupina specialistů elektronického boje v úterý. Armáda o tom informovala na svém webu.

Nejzkušenější instruktoři, kteří absolvovali veškerá školení, budou v následujících týdnech předávat své vědomosti řadovým operátorům elektronického boje.

„Bez této nové techniky bychom nebyli schopni jednotkám úkolových uskupení poskytovat potřebné schopnosti v oblasti elektronického boje, které soudobé bojiště vyžaduje. STARKOM je unikátní prostředek nejen v armádách evropských zemí, ale i v celém NATO,“ konstatoval velitel 532. praporu elektronického boje Lukáš Hoza.

Nové rušiče STARKOM (STAvebnicový Rušič KOMunikační) totiž umí účinně rušit jakékoliv komunikační signály, data, mobilní telefony i moderní radiostanice, které mění kmitočty, kódované datalinky i wi-fi sítě. A také bezpilotní letouny nebo navádění nepřátelských střel.

Jde přitom o výsledek spolupráce českých firem. Systém armádě dodává státní podnik Vojenský výzkumný ústav Brno (VVÚ). Na podvozku vyrobeném kopřivnickou Tatrou jsou instalovány technologie dodávané českými společnostmi URC Systems a JISR Institute.

S výrobou čeští dodavatele začali před třemi lety. Vojáci z jednotky elektronického boje se však na příchod nového systému v mezičase připravovali zatím teoreticky v učebnách. Podle původních plánů přitom chtěla armáda novou techniku už v letech 2019-2020. Kvůli financím byl však projekt odsunut.

Stavebnice do první linie

Velmi zjednodušeně jde na první pohled o speciální skříňovou nástavbu s řadou teleskopických antén na terénním nákladním vozidle. Systém je umístěný na moderní a osvědčené podvozkové platformě Tatra-Force 8x8 s prodlouženým rozvorem.

Česko splácí dluh na svou obranu. Silný signál i zodpovědnost, varují experti

Velkou část vybavení a detailů technologií nových rušičů armáda kvůli utajení nespecifikuje. A to se týká pochopitelně rovněž softwarového vybavení.

Jisté je jen to, že speciálně vyvinutá aplikace má obstarávat nejen sledování a rušení, ale také spojení s velením, řízení a koordinaci prostředků elektronického boje a technickou analýzu signálů. Samotné rušení pak má fungovat manuálně nebo v plně automatickém režimu.

Vůz má opancéřovanou čtyřdveřovou kabinu s vysokým stupněm balistické ochrany proti palným zbraním a minám a říditelnými nápravami, aby se vůz mohl vyprostit ze všech situací. Pro nasazení v bojové zóně v místě případného střetu s nepřítelem má vozidlo průlez s pancéřovaným poklopem a lafetou pro kulomet Minimi.

Nový mobilní rušič STARKOM pro českou armádu
Nový mobilní rušič STARKOM pro českou armádu

Nový mobilní rušič STARKOM pro českou armádu.

Osádka je vybavena přístroji pro noční vidění a pro obsluhu elektronické aparatury zvládne i za jízdy. K dispozici má obrazovky kamerového systému, který po příjezdu na místo a zaujetí postavení dokáže sledovat okolí vozidla v okruhu 360 stupňů a pomáhat při střežení vozidla. Do speciálního vybavení patří také ochranný rušič před rádiově odpalovanými výbušnými zařízeními, který kolem vozidla vytvoří speciální ochrannou „bublinu“.

Nástavba s technologiemi je stejně jako kabina zodolněná. Vybavení tvoří elektrocentrála, nezávislá klimatizace i topení, filtroventilace a mobilní maskování. Samotné pracoviště operátorů je vybaveno výkonnými komunikačními technologiemi pro spojení a zpracování dat. Odolné má být vozidlo i vůči nepřátelskému elektronickému rušení.

S novým systémem odpadá vojákům také pracné a zdlouhavé stavění stožárů se zatloukáním kotvících kolíků a skládání antén, protože vozidlo je vybaveno čtyřmi dálkově ovládanými teleskopickými stožáry osazenými směrovými a všesměrovými anténami, s automatickým rozložením a složením.

Cena pod palbou

Od nové techniky si specialisté pro elektronický boj slibují, že se „konečně posunou“ do 21. století. V reálu totiž stále používají staré rušiče s označením „MORUŠ“ (MOdulová stavebnice RUŠičů), které mají dny své slávy už dávno za sebou. Zastaralá technika už neodpovídá současným hrozbám ve světě.

Armáda má v současnosti čtyři komplety MORUŠ – částečně ruské a částečně české výroby. Pochází z přelomu 80. a 90. let minulého století a jsou předurčeny pro nasazení s bojovými jednotkami.

Když ve starých skříňových vozidlech Praga V3S vojáci vyjedou, jsou pro ostatní jednotky spíše přítěží. Vozidla nejsou nijak chráněná, nemají žádnou balistickou ochranu ani zbraňové systémy.

A i rozvinutí a zapojení rušičů v poli zabere na dnešní poměry až příliš mnoho času. Ruční vztyčení stožárů pro antény, jejich ukotvení a propojení s vozidlem zkrátka trvá.

A také co do primárních schopností je systém prakticky schopen pokrýt jen hrozby, které jsou už spíše minulostí. Účinně dokáže rušit pouze pozemní a ještě ne příliš sofistikované radiostanice. Neumí vůbec pokrýt pásmo mobilních telefonů nebo datalinků.

Nové obrněnce přinesou českým firmám přes 18 miliard, prozradil švédský výrobce

STARKOM je v tomto ohledu zcela jiný svět. Modernizační projekt se ovšem ještě před spuštěním v roce 2020 dostal pod palbu kritiky kvůli ceně. Ministerstvo obrany původně počítalo s částkou 960 milionů, kterou také schválili poslanci. Později se však ukázalo, že za rušiče zaplatí nakonec 1,45 miliardy.

Ministerstvo ale cenu nakonec obhájilo s tím, že původní suma vycházela z předpokladu z let 2016-2017 a na její navýšení mělo vliv hned několik faktorů. Především odsunutí projektu v čase, protože vojáci měli podle původních plánů nové rušiče dostat už v letech 2019-2020 a návrh na pořízení osmi mobilních systémů od Vojenského výzkumného ústavu v Brně byl však tehdy kvůli financím odsunut.

Dalším faktorem byl pak růst cen materiálu, speciálního vybavení a v neposlední řadě se do ceny projevilo zapracování nových technických požadavků ze strany armády pro pokrytí budoucích hrozeb.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...