Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Norsko zvýšilo pohotovost armády. Rusko může cílit na jeho ropné plošiny

  10:32
Kvůli ruské eskalaci války na Ukrajině a dalším výhrůžkám Moskvy zvyšuje Norsko od 1. listopadu stupeň bojové pohotovosti pro svou armádu. Opatření zahrnuje vyšší ochranu kritické infrastruktury země včetně zařízení pro těžbu a zpracování ropy a plynu a posílení jednotek pro rychlou mobilizaci v případě ohrožení, rozhodla norská vláda.

„Mohou nás postihnout komplexní hrozby – jak po celé zemi, na moři, ve vzduchu nebo v kyberprostoru. Vyžaduje to, abychom zvýšili připravenost v naší zemi,“ oznámil norský premiér Jonas Gahr Støre.

Rozhodnutí kabinetu přichází po doporučení náčelníka norské obrany Eirika Kristoffersena, aby se obrana země přizpůsobila vážné bezpečnostní situaci v Evropě.

„Nacházíme se v nejvážnější bezpečnostní situaci za poslední dekády. Nic nenasvědčuje tomu, že Rusko rozšíří své válčení do dalších zemí, ale zvýšené napětí znamená, že jsme více vystaveni jak hrozbám, tak zpravodajským a vlivovým operacím. Proto je nutné, aby všechny země NATO, včetně Norska, byly ostražitější,“ uvedl premiér.

Norské ozbrojené síly od 1. listopadu přecházejí do vyššího stupně bojové pohotovosti. V jakém režimu nyní norská armáda operuje, je ovšem tajné a norská vláda odmítla poskytnout podrobnosti o jeho úrovni.

„Prioritou budou úkoly, které zabezpečují havarijní připravenost, tady a teď. Ne všechno, co se děje, je takové, jak se zdá, a ne o všem můžeme otevřeně mluvit,“ konstatoval ministr obrany Bjørn Arild Gram.

Norské obranné síly už počátkem října zvýšily svou přítomnost a zintenzivnily hlídky kolem kritické infrastruktury v Severním moři. Armáda povolala několik tisíc příslušníků domácí stráže (Home Guard) k ostraze důležitých zařízení a k asistenci policii.

Stíhačky, lodě i domobrana. Norsko zvýšilo ochranu své ropné infrastruktury

Nová opatření počítají s vyšší ochranou kritické infrastruktury země a posílení jednotek pro rychlou mobilizaci v případě ohrožení. Součástí jsou také opatření v oblasti logistiky, zabezpečení komunikací a zabezpečení vlastních objektů ozbrojených sil.

Podle náčelníka norské obrany Eirika Kristoffersena sice „nyní neexistují žádné konkrétní hrozby vůči Norsku“, avšak vojenská připravenost je žádoucí kvůli souběhu událostí vyvolávajících nejistotu.

„Viděli jsme eskalaci na Ukrajině, cvičíme ukrajinské síly, válka na Ukrajině se změnila s ruskou mobilizací. A zároveň jsme zaznamenali výbuch plynu v Baltském moři a aktivitu dronů na plošinách v Severním moři,“ uvedl s tím, že ve zvýšené pohotovosti budou norské síly minimálně rok.

Podle ministra obrany Björna Arilda Grama je klíčové, aby Norsko mělo komplexní přehled o přilehlých mořských oblastech. „Přítomnost a hlídky ozbrojených sil ztěžují provádění skrytých sabotážních akcí v oblasti norského kontinentálnímu šelfu,“ řekl.

Za prioritní úkol pak označil dobré situační povědomí v mořských oblastech na severu. „Kvůli nebezpečným jaderným hrozbám Putinova režimu je mimořádně důležité, abychom měli dobrý přehled o aktivitě v Barentsově moři,“ dodal.

Drony u ropných plošin

Norský premiér Jonas Gahr Støre upozornil, že kvůli těžkým vojenským ztrátám na Ukrajině se ruský režim uchyluje k „jiným“ prostředkům včetně útoků raketami a sebevražednými drony na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. To podle jeho slov svědčí o tom, že je Kreml pod rostoucím tlakem a neváhá hrozit použitím jaderným zbraní a svalováním odpovědnosti na Západ.

„Vidíme jasné známky toho, že Rusko chce přesunout pozornost z bojiště. Režim má jasnou touhu vytvářet neshody a nepokoje v západních zemích, které podporují boj Ukrajiny za svobodu,“ uvedl.

Vytlačení Ruska nebude konec, musíme zamezit permanentní hrozbě, napsal Fiala

Události jako sabotáž na plynovod Nord Stream v Baltském moři nebo pokus o ochromení železniční dopravy v Německu a různé zpravodajské a vlivové operace pak podle něj vyvolávají strach, i když nelze zatím říci, kdo za nimi prokazatelně stojí.

Připomněl zatčení muže v norském Tromsø podezřelého z práce pro ruskou rozvědku nebo nedávné incidenty s tajemnými drony v okolí norských letišť a ropných a plynových zařízení.

Podle expertů by se právě nyní strategicky důležitý export norských surovin do Evropy mohl stát dalším terčem hybridních ruských operací.

Bezpečnostní analytik Thomas S. Warrick z prestižní americké Atlantické rady soudí, že Rusko možná již hybridní válku proti Norsku a potažmo severní Evropě včetně Německa dávno odstartovalo, aby ve svůj prospěch naplno využilo energetickou krizi během nadcházející zimy.

Podle Warricka, který působil v protiteroristickém oddělení amerického ministerstva vnitra, je to nejpravděpodobnější vysvětlení kombinace dvou nedávných událostí – sabotáže na plynovody Nord Stream a mnoha hlášených případů dronů u norských pobřežních ropných a plynových plošin o týden dříve, kterým se však nedostalo velké publicity.

Varoval, že Západ včetně Spojených států amerických proto nyní musí spustit okamžitá protiopatření zaměřená na obranu norské a severoevropské energetické infrastruktury proti možné „hybridní zimní válce“, která má potenciál zlomit podporu západních spojenců Kyjevu.

Zvláště lety dronů označil za zlověstné. Připomeňme, že neidentifikované bezpilotní stroje byly pozorovány u šesti pobřežních zařízeních největšího norského producenta ropy a plynu Equinor a u tří zařízení provozovaných jinými společnostmi.

„Vyzbrojený dron by mohl způsobit katastrofální výbuch a požár, potenciálně zabít kohokoli na platformě, způsobit masivní únik a narušit výrobu na měsíce,“ konstatoval.

Upozornil na skutečnost, že téměř všechny norské ropné a plynové plošiny, u kterých se neznámé drony objevily, jsou daleko od pobřeží a lety nad zařízeními tak daleko od pevniny vyžadují satelitní navigační a řídicí systémy spolu se zkušeným operátorem schopným odstartovat s dronem z lodi.

Opakované lety nad širým oceánem a skutečnost, že případy byly hlášeny v krátké době napříč norským kontinentálním šelfem, tak podle něj nasvědčují tomu, že nejde o náhodné incidenty. „Ruské rybářské lodě jsou v Severním moři častým jevem a Rusko má dlouhou historii používání trawlerů a výzkumných lodí pro sběr zpravodajských informací,“ konstatoval Warrick.

Pokud by drony skutečně létaly z ruských plavidel, jde podle jeho slov o jasné ohrožení norských těžebních platforem a zařízení. A přerušení dodávek norské ropy a plynu do Evropy by v letošní zimě představovalo další raketový nárůst cen po celém světě.

Putin může podle Warricka kalkulovat s tím, že dopady na společnost by přiměly vlády v zemích NATO, zejména v Německu, k nátlaku na Ukrajinu, aby přijala mír za Putinových podmínek a ponechala mu okupovaná území.

Spojenci proto podle něj musí zajistit nepřetržitou vojenskou ochranu nejen norských, ale také britských, dánských a nizozemských pobřežních ropných a plynových plošin. Námořní síly NATO by pak měly viditelně střežit podmořská potrubí a spojenci by pravidelně měli zveřejňovat pohyby ruských lodí a ponorek.

„Nejlepší způsob, jak odradit nebo snížit politické a ekonomické dopady ruské hybridní války, je odhalit, co Rusko dělá. Akt sabotáže proti norským ropným a plynárenským zařízením na moři, který by šlo přímo, rychle a veřejně připsat Rusku, by byl akt války proti NATO a to je něco, co by Putin neměl chtít riskovat,“ dodal.

Severoatlantická aliance by proto měla jasně deklarovat, že jakákoli sabotáž energetické infrastruktury by mohla vést k aktivaci článku 5 o kolektivní obraně, radí analytici z amerického Global Energy Center Olga Khakova, Elina Carper a Paddy Ryan.

Spojené státy by podle nich měly posílit stávající koordinaci se svými evropskými partnery v oblasti monitorování kybernetických a fyzických hrozeb tím, že posílí sdílení zpravodajských informací a zkombinují možnosti satelitního sledování.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...