Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

F-35 přijdou s kompletní péčí na deset let. Česko nemusí zaplatit 122 miliard

  14:11
Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s možným prodejem 24 nejmodernějších bojových letounů F-35 do Česka v odhadované výši až 5,62 miliardy dolarů, tedy zhruba 122,6 miliard korun. V částce jsou kromě samotných strojů, munice a dalšího vybavení započítány také maximální náklady na desetiletý životní cyklus.
Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika

Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika | foto: @Kon_Luchtmacht

Nyní by měl souhlas či nesouhlas s prodejem vyslovit také americký Kongres. je to nezbytný krok k tomu, aby americká vláda mohla Praze učinit finální nabídku.

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude chránit před moderními hrozbami a udržovat stálou přítomnost v regionu. Česká republika nebude mít potíže s absorpcí těchto výrobků a služeb do svých ozbrojených sil,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Jako momentálně nejpokročilejší letoun světa je F-35 citlivým vývozním artiklem, který USA nabízejí jen nejspolehlivějším. A ne všichni zájemci, i když jde o americké spojence, stroje F-35 dostanou.

Například Turecko. To původně patřilo dokonce k zemím, které se podílely na investicích do vývoje, vyrábělo některé komponenty a chtělo pořídit přes stovku těchto nejmodernějších letounů. Jenže kvůli nákupu ruských protivzdušných systémů S-400 bylo z programu v roce 2019 vyloučeno.

Zájem měly také Spojené arabské emiráty nebo Thajsko. Zatímco Emiráty samy žádost o prodej strojů stáhly, Thajsko dostalo v květnu z USA zamítavou odpověď kvůli problémům s výcvikem a zajištěním údržby. Bangkok prý není vybaven pro zvládnutí tak pokročilých systémů. Země tak musí nejprve výrazně zainvestovat do základní infrastruktury, výcviku a bezpečnostních opatření, které s sebou provoz letounů F-35 nese.

Thajsko je přitom považováno za jednoho z nejdůležitějších amerických spojenců v regionu a thajská armáda využívá americkou techniku již od dob vietnamské války, kdy na svých základnách hostila personál amerického letectva a námořnictva. Jinak dobré vztahy ovšem poškodily vojenské převraty proti zvoleným vládám v letech 2006 a 2014 a obavám z přílišného sbližování s Čínou.

Částka zahrnuje i desetiletý cyklus

Česká republika vyjednává o nákupu 24 amerických letounů F-35 od loňského léta, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou do 1. října.

Možný nákup nejmodernějších strojů 5. generace by se uskutečnil dohodou mezi oběma vládami v rámci amerického programu pro vývoz vojenských systémů do zahraničí - „Foreign Military Sales“ (FMS).

Přehled, kde slouží letouny F-35

Stejně jako v případě nákupu amerických vrtulníků Venom a Viper pro českou armádu a jako ostatně prakticky u všech podobných amerických obchodů do celého světa, musí takový prodej nejprve schválit americké ministerstvo zahraničí. Právě to na prodej v rámci FMS dohlíží. A posléze je nutný také souhlas Kongresu. Ten americká vláda potřebuje pro podání konečné nabídky české straně.

Rozhodnutí amerického ministerstva zahraničí počítá s částkou 5,62 miliardy dolarů, tedy přes 122 miliard korun. Nejde však o cenu případného kontraktu mezi ČR a USA, ale o maximální finanční rámec pro pořízení samotných letounů, munice, výcviku, dalšího vybavení a také zajištění životního cyklu strojů na deset let.

Američané schválili možný prodej stíhaček F-35 Česku, budou stát až 122 miliard

V částce překládané Kongresu je rovněž standardně zahrnuta dostatečná finanční rezerva, aby americká vláda nemusela předkládat nový návrh, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala navíc další vybavení, munici či služby. Americké úřady se proto snaží zákonodárcům vždy předložit nejvyšší předpokládanou možnou cenu.

Skutečná cena možného kontraktu tak bude nižší a bude záviset především na tom, co všechno si Česko k letounům objedná. A bude se také odvíjet od aktuální ekonomické situace, která se v dalších deseti letech bude promítat do cen výrobků a služeb.

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla v reakci na rozhodnutí americké strany vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková, která vede vyjednávací tým.

Stíhačky F-35 nás zapojí do obrany celé Evropy, říká spoluautor doporučení

Návrh kontraktu z USA očekává v létě a nebude týkat pouze ceny pořizovaných letounů, ale návrh bude obsahovat také zajištění provozu letounů, včetně oprav, údržby, servisu a náhradních dílů. A také munice, prvotního výcviku pilotů a pozemního technického personálu, výstroje pro piloty, vybudování simulačního centra, pozemního vybavení k zajištění údržby a oprav a další potřebné podpory pro provoz letounů.

Maximalistická verze prodeje 24 letounů F-35 do Česka počítá podle dokumentu schváleného americkým ministerstvem zahraničí mimo jiné s dodávkou až 70 kusů pokročilých střel středního dosahu AIM-120C-8 (AMRAAM), 50 taktických střel AIM-9X Block II/II+, 86 přesně naváděných pokročilých klouzavých pum GBU-53/B, tuctu univerzálních 2 000-librových tříštivo-trhavých pum Mk-84 nebo průbojných pum BLU-109, dvanácti sad KMU-556/KMU-557 pro kompletaci přesně naváděných pum GBU-31 systému JDAM (Joint Direct Attack Munition) a další.

Americký Kongres má nyní právo do 14 dnů vznést k zakázce námitky, což se ale v drtivé většině případů neděje. Prodej zbraní či techniky některé zemi může být zamítnut v tom případě, že se na tom shodnou Senát i Sněmovna reprezentantů.

Například proti prodeji zmiňovaných vrtulníků pro českou armádu se chtěl v roce 2019 postavit americký republikánský senátor Randal Paul, který předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Zůstal však osamocen, plénum Senátu o podnětech nakonec ani nehlasovalo a po uplynutí lhůty tak prodej podle amerických zákonů „dostal zelenou“.

Éra F-35 už začala

Americký výrobce Lockheed Martin za víc jak dekádu prodal nebo má objednávky na celkem 1 362 letounů F-35 do 17 zemí. Žádný jiný program stíhacího letounu na světě v moderní éře se takovému číslu ani neblíží.

Počet objednávek má velmi podobnou dynamiku jako historie jednoho nejúspěšnějšího stíhacího stroje historie, tedy amerického stroje F-16 Fighting Falcon, kterého se dosud vyrobilo na 4 500 kusů. A ještě pár desítek v nejmodernější verzi vyrobí například pro Slovensko nebo Bahrajn.

Je lež, že nám USA nestíhají vyrobit stíhačky F-35, říká šéfka vyjednávacího týmu

Éra F-16 ale definitivně končí a nástupcem je právě stroj F-35, který zařazuje do výzbroje většina současných uživatelů F-16 v NATO. Firma Lockheed Martin od příštího roku dosáhne maximální roční produkce 156 letounů F-35. Boduje nejen u tradičních zákazníků, ale také trochu nečekaně v zemích jako Rumunsko, Řecko a nebo právě Česká republika.

Zatímco Česko (24 kusů) nebo Řecko (20 kusů) patří v Evropě k potenciálním zákazníkům s nejnižšími počty poptávaných strojů, na druhé straně stojí například Itálie (90), Británie (138) nebo Finsko (64 kusů).

Jen do roku 2030 má v evropských zemích NATO operovat více než 550 letounů F-35 a Lockheed Martin plánuje ještě do konce letošního roku dokončit jubilejní tisící stroj.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...