Kardinál Miloslav Vlk dostal od armády novou Bibli v maskáčovém provedení. | foto: Armáda ČR

Kardinál dostal vojenskou Bibli v maskovacím provedení

  • 29
Kardinál Miroslav Vlk dostal od náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka zbrusu nový výtisk Bible v maskáčovém provedení. Látkový obal knihy má stejné barvy a potisk jako stejnokroje vojáků.

Podle Jany Růžičkové z generálního štábu měli vojáci o takovou Bibli zájem už delší dobu. Armáda proto nechala vytisknout knihy ve dvou formátech.

"Bible je ve dvou formátech, v klasickém a většina pak v kapesním provedení proto, aby ji mohli mít vojáci kdykoliv u sebe," uvedla Růžičková.

Každá vojenská Bible je přitom svým způsobem unikát. Vrchní obal je v látkovém provedení polního stejnokroje českých vojáků a díky vzoru maskovacího potisku tak neexistuje jediný stejný exemplář.

Kardinál Vlk s generálem Pickem během společné schůzky hovořili hlavně o duchovní službě v české armádě, ve které slouží 19 kaplanů.

Novodobá vojenská duchovní služba byla zřízena v resortu ministerstva obrany rozkazem ministra obrany 3. června 1998. Jejímu vzniku předcházela dvouletá jednání mezi ministerstvem obrany a křesťanskými církvemi v České republice.

Jednání byla završena podepsáním Dohody mezi Ministerstvem obrany, Ekumenickou radou církví a Českou biskupskou konferencí o podmínkách, za kterých budou duchovní povoláváni do služby v armádě.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video