Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Youtubeři vs. BMW Invelt: Kdo se chtěl zviditelnit a na čí účet?

  7:59aktualizováno  28. prosince 14:53

Svět youtuberů (a o několik dní později i svět klasických médií) krátce před Vánoci zachvátila aféra "Youtubeři vs. BMW Invelt". Podivný příběh plný předvánočních emocí na to konto prosvištěl i sociálními sítěmi. Na kauze je zajímavé, jak se, předtím, než ji zadusily vánoční svátky, nadávky na vánoční pohádky na ČT a lamentace nad projevem prezidenta, měnila z hodiny na hodinu. S odstupem času to vypadá, že šlo buď o zoufalou snahou o zvýšení sledovanosti dvou youtuberů či o geniální marketingový tah ze strany autosalonu. A nebo tak trochu obojí. 

Pojďme si to tedy zrekapitulovat popořadě. Před týdnem zveřejnila youtuberka Cariie Kirsten video, ve kterém v autosalonu přebírá své nové BMW. V emotivním videu popisujícím útrapy osmnáctileté dívky, která musela na své první, fungl nové, BMW čekat skoro půl roku svého života (ano, youtubeři nemají lehký život), zmíní, že se stala ambasadorkou značky, respektive autosalonu BMW Invelt.  Dívka, která se mimo jiné pochlubí i unikátní schopností vcítit se do aut, na konci videa prohlásí něco ve smyslu, že pokud BMW, tak jedině z autosalonu, jehož je tváří. Racionálně myslící člověk si tedy ihned pomyslí, že se jedná o nějakým způsobem placenou formu propagace.

Že o placené video šlo, už o den později potvrdil youtuber Freescoot. Poslal do světa své vlastní video, ve kterém uvedl, že BMW s obdobnou nabídkou oslovilo nejdřív jeho. Vzhledem k velmi tvrdým podmínkám ale Freescoot spolupráci odmítl. Marketingový ředitel Inveltu Jiří Haberle totiž v podmínkách zapůjčení vozu uvedl například to, že s autem nemůže jeho dočasný majitel najezdit měsíčně více než 500 kilometrů. Později tuto podmínku navíc upřesnil, že vůz v sobě bude mít zabudované sledovací zařízení, které bude pod hrozbou finančních sankcí najeté kilometry hlídat. Haberle youtuberovi následně prý zakázal i jezdit s autem mimo Prahu. Další z podmínek počítala s tím, že Freescoot bude pravidelně zveřejňovat komentáře hanící jiné značky. Budoucí ambasador si měl navíc sám hradit pojistky. Mimochodem - pokud bydlíte v Praze, je vám 18 a chcete si nechat uzavřít povinné ručení a havarijní pojistku na BMW za milion korun, připravte si zhruba 50 tisíc korun ročně. Je tedy logické, že pokud nejste osmnáctiletá youtuberka, která na své BMW čeká už půl roku, jsou tyto podmínky nepřijatelné.

Zajímavé také je, jak rychle si videa všimla Škoda, která Frescootovi ihned nabídla víkendové zapůjčení svého nového modelu Kodiaq.  

Následně Freescoot uveřejnil další video, ve kterém ukázal mail odeslaný ze soukromé schránky pana Haberleho. V tom Freescootovi s cílem odstranit původní video vyhrožuje svými kontakty v mafii a vysokých patrech byznysu. Podobné video zveřejnil také kanál TVTwixx. BMW Invelt pak na svém profilu zveřejnilo post, ve kterém se od mailů distancuje. Tady bychom mohli skončit a případ uzavřít na tom, že autosalon prostě podělal nabídku pro youtubery a v následném strachu kvůli zveřejnění videa začal v zákulisí útočit a veřejně vše popírat.

To by se ale do sporu nesměli vložit IT experti. Ti totiž maily prozkoumali mnohem důkladněji a zjistili, že chlapci s údajnými důkazy nejspíš manipulovali. Například telefonní číslo, jenž bylo použito při ověřování soukromého účtu pana Haberleho, patří Jakubovi Smrekovi, kterého možná znáte spíše pod přezdívkou Freescoot. Prásklo ho telefonní číslo pod inzerátem, který prý vložil on. Jak FreescootOfficial, tak TVTwixx navíc použili totožný náhled mailu, tedy ne každý svůj.  

Ve světle těchto informací to tedy nejspíš vypadá, že za celou kauzou, jenž rozhýbala český Youtube, stojí zoufalá snaha dvou českých youtuberů o zvýšení sledovanosti za každou cenu (ano, tak to ve světě youtuberů chodí). To se jim bezesporu povedlo. Zatímco Freescootovo obvyklé povídání sledují desetitisíce lidí, o videa s BMW se jich zajímaly statisíce. Podobně je na tom i druhý aktér TVTwixx. Takže to celé dává smysl. Jenomže na rozdíl od například fejkových pranků se samozvaným králem Youtubu Majkjepan, mohla tahle sranda ukončit jednu slibnou kariéru člověka. 

Každopádně - zatím se ale neobjevil důkaz, který by odhalil nepravost původního mailu, v němž Jiří Haberle uskutečnil nabídku poprvé. Není tedy vyloučeno, že komunikace mezi autosalonem a youtuberem opravdu proběhla. Poté, co BMW navrhlo příliš tvrdé podmínky spolupráce, řekli si ale dost možná youtuberští kluci, že z toho ale vytěží maximum a proto se rozhodli vyrobil podvrh výhružného mailu. Mezitím byla kontaktována i Carrie Kirsten, které už byly po předchozím poučení nabídnuty příznivější podmínky.

Méně pravděpodobná možnost pak počítá s tím, že Jiří Haberle je marketingový génius a všechno měl s chlapci domluveno od začátku. Povědomí o společnosti BMW Invelt totiž vyletělo raketovou rychlostí nahoru a to bez jediného výdaje na reklamu. No a nebo je v tom namočený Kazma.  


Pokud vás tohle shrnutí unudilo k smrti, pusťte si reakci od Fattyho. 

A nebo od Adolfa. 

Autor:
Témata: Freescoot

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...