Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Samsung řeší únik informací. Ten mu ale pomohl, zjistila Newton Media

  10:00
Samsung podniká právní kroky proti úniku informací o novinkách Galaxy Z Fold 3, Z Flip 3, Buds 2 a Watch 4, které se objevily před představením na Galaxy Unpacked 11. srpna. Z analýzy společnosti Newton Media plyne, že přes čtvrtinu zpráv, které se před tím objevily na internetu, obsahovala „tajné“ detaily o technické výbavě produktů.

Uniklé rendery modelu Samsung Galaxy Z Fold 3 | foto: 91mobiles

Studie se zaměřila na zprávy o představovaných zařízeních zveřejněné zahraničními médii v období od 1. ledna 2021 do okamžiku zahájení prezentace Galaxy Unpacked.

Sledovala hlavně výskyt konkrétních informací o výbavě zařízení, přičemž vybírala zprávy obsahující zmínky o jazykově neutrálním vybavení telefonů jako je chipset, operační systém nebo typ displeje.

„Právě technické detaily představují kromě počítačem vytvořených vizualizací nejčastější typ leaků,“ popsal analytik Newton Media Daniel Weidenhoffer.

„Napsat tweet o tom, jak se těší na nové Galaxy Watch 4 může kdokoli, ale trefit detaily, že například pojedou na chipsetu Exynos W920 a budou vybaveny operačním systémem Wear OS s nadstavbou One UI Watch 3, už je trochu podezřele dobrý odhad,“ doplnil Weidenhoffer.

Samsung ukázal nové skládačky. Tak razantně nižší ceny se nečekaly

Čtveřice novinek Samsung Galaxy byla porovnána s novinkami firmy Xiaomi, která 10. srpna, tedy o den dříve než Samsung, představila produkty Mi MIX 4 a Mi Pad 5. Podíl zpráv, které obsahovaly konkrétní technické detaily, byl podle Newton Media u obou rivalů vyrovnaný. U produktů Galaxy činil 24 % a u Xiaomi Mi 28 %.

Ve srovnání medializace, tedy jak často se o novinkách psalo v sedmi měsících před odhalením a v týdnu bezprostředně po něm, vítězí na plné čáře Samsung Galaxy.

„Porovnáme-li medializaci Galaxy Z Flip 3 a Xiaomi Mi MIX 4, které k sobě mají funkčně i cenově nejblíž, tak produkt Samsungu dosáhl na internetu trojnásobného počtu zmínek než jeho čínský rival. To znamená, že i počet zpráv obsahujících leaky, byl u této novinky Samsung Galaxy stejně jako u ostatních produktů značky násobně vyšší než u novinek Xiaomi,“ uvedla společnost Newton Media.

„Nabízí se interpretace, že mezi leaky a celkovou medializací existuje přímá úměra, kdy každý leak na sebe naváže určitý počet zpráv. Čím k většímu počtu leaků dojde, tím víc je pak o produktu slyšet,“ vysvětlil Weidenhoffer.

„Leaky nejen že neškodí brandu, ale naopak pomáhají stimulovat zájem nadšenců, pro které je Samsung Galaxy lovebrand a srdcovka. Jejich prostřednictvím jsou zviditelňovány novinky mezi širokou veřejností, což výrazně sníží výdaje na propagaci,“ doplnil analytik a poznamenal, že je proto otázkou, zda nejde o řízené úniky informací, kterými Samsung zvyšuje zájem o své novinky. Připomněl, že i na oficiálním videu uvolněném měsíc před akcí je na okamžik (v čase 0:57) vidět nový Galaxy Z Fold 3.

Samsung představuje klíčové novinky. Sledujte akci v přímém přenosu

Připojil, že pokud by si chtěl Samsung skutečně došlápnout na autory leaků, neměl by pro něj být velký problém vytipovat ty pravé kandidáty. Stačí se podívat na žebříček nejproduktivnějších autorů webových článků a na nejaktivnější uživatele Twitteru. Každý z 12 nejaktivnějších webových autorů stihl podle Newton Media o novinkách Galaxy ještě před jejich premiérou uveřejnit v průměru 110 příspěvků. 

Jejich společným znakem je podle tiskové zprávy Newton Media nadprůměrný výskyt detailů o výbavě, jinými slovy leaků. Zatímco v celkové medializaci novinek Galaxy se tyto uniklé specifikace vyskytovaly přibližně ve čtvrtině zpráv, u TOP dvanáctky autorů to bylo v průměru 48 %. U některých autorů se uvedený podíl blížil dokonce 60 %, uvedla Newton Media.

Pokud by se však Samsung skutečně rozhodl podnikat kroky proti autorům či webům, pro něž píšou, bude se muset utkat se soudními systémy nejen evropských zemí a USA, ale také Číny, Indie nebo Indonésie.

Nejvlivnější šiřitelé leaků na Twitteru jsou podle analytické společnosti často významnější než weboví autoři, protože disponují i dalšími komunikačními kanály jako je YouTube, Facebook a Instagram.

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Aktivisté postříkali Stonehenge oranžovou barvou. Déšť to smyje, ujišťují

19. června 2024  15:13

Klimatičtí aktivisté z hnutí Just Stop Oil ve středu posprejovali prehistorický kamenný kruh...

Nic jsem neporušil, hájí se Bek. Podle Fialy se na majáčky musí rozumně

19. června 2024  14:38,  aktualizováno  15:10

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si není vědom, že by porušil pravidla pro použití majáčku...

Pojišťovny nebudou mít peníze na péči, varují lékaři. Ministerstvo omezení nečeká

19. června 2024  14:50

Zdravotní pojišťovny nebudou mít dostatek peněz na zaplacení zdravotní péče. Řekl to prezident...

Hrozí velmi silné bouřky s kroupami a přívalovými dešti

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  14:47

Později odpoledne a večer hrozí hlavně na severovýchodě a východě Česka velmi silné bouřky....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...