Obálka týdeníku Respekt

Obálka týdeníku Respekt | foto: Respekt

Respekt se omluvil za aktuální obálku, dotkla se vietnamské komunity

  • 22
Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery se omluvil za obálku aktuálního vydání časopisu. „Použili jsme nevhodný termín, který se dotkl vietnamské komunity. Za to se omlouváme,“ uvedl na Twitteru.

„V reakci na naši obálku se na mě obrátilo několik našich vietnamských čtenářů, že se jich dotkla bublina u čínského prezidenta. V ní stojí Ťing Ťong, což měla být variace na TikTok, kterému se věnuje hlavní téma. Tento výraz se prý používá k zesměšnění Asiatů,“ vysvětlil Erik Tabery na webu časopisu.

Doplnil, že to nebylo rozhodně úmyslem.

„Kdo zná Respekt, ten ví, že se po celou svou historii zasazuje za otevřenou, liberální a citlivou společnost. Zejména vůči menšinám. Bez reakce proto nechávám všechny absurdní komentáře, které nám podsouvají kde co. To už je zdejší rituál. Ale mrzí mě, že se obálka Vietnamců dotkla či jim přišla necitlivá. Už ten termín samozřejmě používat nebudeme. A omlouvám se,“ doplnil Tabery.

Týdeník Respekt, který komentuje dění v domácí i zahraniční politice, ekonomice a společnosti, patří do portfolia vydavatelství Economia.


Video