Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček

Fúzí konkurentů vzniká v USA nová jednička v regionálním vysílání

  • 0
Americká televizní společnost Nexstar Media Group se dohodla na převzetí konkurenta Tribune Media Company za 4,1 miliardy dolarů. Spojením podniků vznikne největší provozovatel regionálních televizních stanic ve Spojených státech.

Akcie společností Nexstar a Tribune po ohlášení transakce výrazně posílily. Sloučená skupina sesadí z pozice jedničky v regionálním televizním vysílání firmu Sinclair Broadcast Group. Ta se musela před zhruba čtyřmi měsíci vzdát svého plánu na převzetí konkurenta Tribune za 3,9 miliardy dolarů, a to kvůli výhradám ze strany Federální komunikační komise (FCC).

Nexstar má zhruba 175 televizních stanic, které pokrývají téměř 40 procent domácností ve Spojených státech. Tribune vlastní či provozuje více než 40 televizních stanic.

Společnost Nexstar po oznámení spojení uvedla, že prodá některé aktivity, aby dohodnuté transakci zajistila souhlas regulátorů.

Společnost Sinclair, která má v nabídce 191 stanic, je podle agentury Bloomberg známá jako politicky konzervativní televize nakloněná americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten po krachu plánů firmy Sinclair na převzetí rivala Tribune kritizoval postup FCC. „Byl by to skvělý a velmi potřebný konzervativní hlas,“ prohlásil v červenci s odkazem na spojením televizí Sinclair a Tribune.


Video