Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DIGIMEDIA: Bude další sportovní kanál, Prima chystá nové programy

  15:00
Česká televize ve středu hostila 18. ročník odborné konference DIGIMEDIA, z níž mimo jiného vyplynulo, že se diváci nemusí obávat konce bezplatného příjmu televizního signálu na klasickou anténu po roce 2030. Prima chystá tři nové programy, společnost Perinvest Media zase sportovní kanál.

Česká televize hostila už 18. ročníku konference DIGIMEDIA 2023 | foto: Konference DIGIMEDIA 2023

Obavy diváků, že by po roce 2030 přišli o možnost bezplatného příjmu televizního signálu na klasickou anténu na konferenci rozptýlil vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko.

Zachování terestrického televizního vysílání podpořil i předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Marek Ebert a zástupci provozovatelů vysílacích sítí i televizního vysílání.

Nové programy

„Letošní rok přinesl po několika letech velký zájem nových hráčů o vstup do zemského digitálního televizního vysílání,“ připojil generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník.

„V našich sítích odstartovaly dva nové celoplošné programy Spektrum Home a A11 a další dva, A11 Sport a Topmerch, se k tomu chystají. Rozjednané máme i další,“ dodal Mastník, z jehož prezentace vyplynulo, že televize Prima má v celoplošném multiplexu 23 zamluvené pozice pro další tři programy, z toho jeden ve vysokém rozlišení obrazu.

„Podrobnosti oznámíme v pravý čas,“ odmítl specifikovat zaměření plánovaných stanic generální ředitel Primy Marek Singer.

Matúš Bubeník ze společnosti Perinvest Media informoval o plánech nového sportovního kanálu A11 Sport, který vstoupí na český trh v průběhu léta. „Využijeme toho, že máme přetlak obsahu, přenosů z juniorských a nižších sportovních soutěží z českých sportovních hal, které zprostředkovávají chytré kamery Sportway. Kromě lineárního vysílání v DVB-T2 nabídneme obsah i přes HbbTV,“ dodal.

Podle něho bude možné v hybridním vysílání souběžně šířit několik dalších živých streamů a vytvořit cosi jako „Sportflix“. Na projektu firma úzce spolupracuje s mediální skupinou A11.

Televizní poplatky a nerovnováha na trhu

Česká televize podle generálního ředitele Petra Dvořáka věří v přijetí komplexní novely zákona o ČT, jež by měla obsahovat redefinici televizního přijímače, aby se povinnost platit televizní poplatek vztahovala i na domácnosti, které sledují programy ČT online.

„Tímto způsobem přicházíme o 300 až 350 tisíc domácností, což by přineslo 450 milionů korun ročně,“ přiblížil Dvořák, podle něhož však nelze vyloučit, že opozice v Poslanecké sněmovně bude kvůli této novele zákona obstruovat. Představu svého nástupce Jana Součka, aby poplatek platila každá domácnost, která odebírá elektřinu, označil za řešení „půl hodiny po dvanácté“, které nemá šanci získat politickou podporu.

Podle generálního ředitele TV Nova Daniela Grunta však hrozí nerovnováha na trhu, protože pokud by zákonodárci odsouhlasili redefinici televizního přijímače a zároveň zvýšení televizního poplatku z dnešních 135 například na 180 korun měsíčně, měla by ČT k dispozici o více než dvě miliardy korun ročně navíc oproti současné situaci. Šéf Primy Marek Singer míní, že by to vedlo k pokřivení trhu s produkčními společnostmi.

Počet placených kanálů roste

Michaela Suráková ze společnosti Atmedia Czech upozornila na pozvolný nárůst počtu placených televizních kanálů v České republice i jejich podílu na sledovanosti, protože stoupá počet placených televizí, které měří peoplemetry. „Placenou televizi využívá už více než polovina diváků v České republice, konkrétně v druhém pololetí 2022 do bylo 57 % populace,“ upozornila Suráková.

I placené televize ale využívání možnosti free-to-air vysílání, ať už jde o vstup původně placeného kanálu Spektrum Home do DVB-T2 nebo vysílání hudebních kanálů Óčko Black a Óčko Expres v regionálních sítích DVB-T Českých Radiokomunikací. „Primárním distribučním kanálem těchto programů je internet a sociální sítě, v DVB-T jde o takovou ochutnávku,“ podotkl generální ředitel Óčka Štěpán Wolde.

U televize Češi tráví necelé čtyři hodiny denně, ukázal průzkum

Růst zájmu o placenou televizi staví především na stále populárnějších IPTV službách. To je také jediná televizní platforma, která v posledních letech zvyšuje podíl na českém trhu. Zvyšujícím se zájmem o IPTV a streamovací služby argumentoval prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund při vznesení požadavku, aby stát přidělil část frekvenčního pásma 600 MHz, které dnes využívá terestrické televizní vysílání, mobilním operátorům.

Podle jeho slov sice 54 % domácností deklaruje příjem televizního signálu přes DVB-T2, ale nikdo není schopen říci, kolik času stráví skutečně u lineárního vysílání a kolik u sledování streamovacích služeb přes internet.

Podle průzkumu, který si nechala asociace zpracovat, diváci sledují televizní obsah především přes internet. S tím však nesouhlasila Tereza Šimečková z agentury Nielsen Admosphere ani Nikola Chrenčíková Pařízková ze společnosti Digital Broadcasting i generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák označil prezentaci APMS za „žonglování s čísly“, protože průzkum vycházel z dat od internetové populace a zcela pominul diváky starší 65 let.

ČT vysvětlila spolupráci s Voyo

Ředitel divize vývoje a nových médií ČT Jan Maxa se vrátil k medializované spolupráci ČT s placenou streamovací službou Novy Voyo. Podle Maxy se nejprve na ČT obrátil Netflix, který usiloval o užší spolupráci při vývoji nových dramatických formátů. ČT se poté rozhodla oslovit i další hráče, kromě jiných Voyo.

„Netflix nám nakonec nebyl schopen předložit žádnou konkrétní nabídku, na rozdíl od Voya,“ uvedl Maxa s tím, že k tomuto typu spolupráce byla ČT fakticky donucena kvůli svojí finanční situaci a hledání dalších zdrojů příjmů.

Česká televize a Nova jednají o rozsáhlejším přebírání veřejnoprávních pořadů

Veřejnoprávní televize se nebrání podobné spolupráci s dalšími hráči na trhu, což kvitoval ředitel VOD televize Prima Josef Beneš, podle něhož by Prima měla rovněž zájem.

Konference DIGIMEDIA 2023, kterou pořádá Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA-MK), se konala pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva kultury, ČTÚ a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Generálním partnerem byla Česká televize, která tradičně poskytuje prostor pro konání akce.

Konference, jejíž první ročník se konal v roce 2005, je největším setkáním zástupců provozovatelů televizního a rozhlasového vysílání, internetových a mobilních služeb, operátorů vysílacích sítí a státních regulačních orgánů v Česku.

Autor:

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...