Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland

Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland | foto: Český rozhlas - Khalil Baalbaki

Cenu Ferdinanda Peroutky mají Fingerland z rozhlasu a Uhlová z A2larm

  • 2
Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2023 získali komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland a redaktorka internetového deníku A2larm Saša Uhlová.

Jan Fingerland pro Český rozhlas připravuje komentáře převážně o Blízkém východě, Asii či Africe.

Vystudoval politologii, filozofii a religionistiku v Praze, Yorku, Stockholmu a Jeruzalémě. Dříve pracoval jako redaktor zahraničního zpravodajství České televize a jako přispěvatel na volné noze pro tuzemské deníky a týdeníky, zejména MF Dnes, Lidové noviny, Respekt a Reflex. Publikuje články o politice, ale i kultuře, historii a náboženství.

„V každém případě mu jde ale především o analýzu. Politolog v něm je stále přítomen. A rovněž skromnost. Posluchači, případně čtenáři podle jeho názoru nepotřebují vědět, co on sám z daného problému vyvozuje, nepovažuje se za tak důležitou osobu, aby jednoznačně deklaroval svůj názor. Ony vůbec takové ukvapené, zjednodušující závěry jsou na pováženou. Tenhle způsob nemá rád,“ uvedla v laudatiu novinářka a spisovatelka Libuše Koubská.

Saša Uhlová se do širšího povědomí dostala sérií reportáží o nejhůře placených zaměstnancích v Česku, podle kterých vznikl film režisérky Apoleny Rychlíkové Hranice práce.

Pocházející z disidentské rodiny Petra Uhla a bývalé ombudsmanky Anny Šabatové, vystudovala romistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po studiích se věnovala antropologickému terénnímu výzkumu v sociálně vyloučených lokalitách. Čtyři roky učila na Romské střední škole sociální v Kolíně. Byla redaktorkou internetového deníku Deník Referendum či měsíčníku Romano Vodi. Nyní píše pro A2larm.

„Ocenění ji patří za její profesní přínos a vykonanou práci, která nám otevírá obzory a má tak nezastupitelný význam pro fungování demokratické společnosti,“ napsala v laudatiu novinářka a zahraniční reportérka Veronika Bednářová.

Ceny Ferdinanda Peroutky oba převzali v pražském Centru současného umění DOX.

V minulém roce cenu získali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a redaktorka Respektu Ivana Svobodová.

Cenu Ferdinanda Peroutky získali váleční zpravodajové Dorazín a Svobodová

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí narození slavného prvorepublikového novináře a v exilu pak prvního šéfa československého vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, tedy bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy. Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka.

,

Video