Hlasování Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek

Hlasování Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

PŘEHLEDNĚ: Delší otcovská nebo dostupnější konopí. Od ledna se mění zákony

  • 68
S Novým rokem přichází i zásadní změny zákonů. Muži mohou čerpat dva týdny otcovské, řidiči musí předjíždět cyklisty s většími rozestupy. Mění se i pravidla pro exekuce, máme očekávat dostupnější lékařské konopí a z Česka by měli zmizet takzvaní energošmejdi. Redakce iDNES.cz přináší shrnutí nejdůležitějších legislativních změn.

1 Předjíždění cyklistů

Začala platit nová pravidla pro řidiče. Byla totiž schválena dlouho diskutovaná změna silničního zákona. Motoristé musí nyní objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Za porušení hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Plná čára už nebude zeď. Jak předjet cyklistu a nedostat pokutu

V místech, kde je povolena maximální rychlost 30 kilometrů za hodinu, musí předjíždějící řidič dodržet vzdálenost nejméně jeden metr. Zákon prosadil sociální demokrat Petr Dolínek.

2 Prodloužená otcovská

Otcové si nově od roku 2022 mohou vzít dva týdny placené dovolené namísto jednoho, jak tomu bylo dříve. Zájemci musí volno čerpat během prvních šesti týdnů od narození dítěte.

Změna je součástí novely zákona o nemocenském pojištění a navrhla ji skupina poslanců vedená Olgou Richterovou (Piráti). Nově se otec může rozhodnout, zda si volno vybere v týdnech, kdy je novorozenec v nemocnici, nebo počká, až bude dítě doma.

Otcovská poporodní péče v Česku

Kromě otcovské novela zahrnuje i dostupnější čerpání ošetřovného. Nově mohou čerpat krátkodobé ošetřovné i blízcí příbuzní, kteří nebydlí s nemocným v jedné domácnosti, ale pouze se o něj po dobu nemoci starají. Mezi tyto osoby patří například prarodiče, sourozenci, rodiče manželů a podobně.

3 Více peněz pro pěstouny

Na účinnosti nabývá novela o sociálně-právní ochraně dětí. Norma mimo jiné navyšuje příspěvek jak pro dlouhodobé, tak pro přechodné pěstouny, který se nově odvíjí od minimální mzdy, ta se rovněž zvyšuje. Změny jsou dědictvím exministryně práce a sociálních věcí ze sociální demokracie Jany Maláčové. 

4 Léčivé konopí

Od Nového roku platí novela, která má zlepšit dostupnost léčebného konopí. Lékaři mohou předepisovat léčebné konopí na elektronický recept, v technickém konopí může být vyšší obsah účinné látky, než tomu bylo doposud.

Soukromé subjekty mohou podle novely pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrábět z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. 

Ministerstvo zdravotnictví si od této změny slibuje zvýšení konkurence a snížení ceny léčivých přípravků s obsahem konopí, které jsou z 90 procent hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

5 Třikrát a dost

Od ledna začíná platit kontroverzní úprava zákona o pomoci v hmotné nouzi z pera ODS. Podle ní úřady mohou lidem kvůli nezaplaceným pokutám či jiným opakovaným přestupkům odebrat základní dávky.  

Změna ještě může projít revizí, skupina senátorů ji totiž napadla u Ústavního soudu, novelu kritizoval například i ombudsman Stanislav Křeček.

6 Únik z dluhové pasti

Začíná platit část exekuční novely. Jedná se o soubor změn, který má pomoci lidem, kteří se dostali do neřešitelné situace s narůstajícími dluhy. Změna například sjednocuje jednotlivé exekuce dlužníka do centrální evidence. Dlužník se dále může díky změnám za určitých podmínek domluvit na odložení zabavení majetku.

Přehledně novinky v exekucích: nejdůležitější změny v zákoně od příštího roku

Exekutor má nově povinnost nahrávat komunikaci s dlužníkem. Stát také může použít nástroj takzvaného milostivého léta. Skončí exekuce, které se týkají drobných dluhů do 1 500 korun a kde se následně úroky a penále vyšplhaly do několikanásobně vyšších částek. 

Exekuce se nově může zastavit nejen kvůli nezákonnosti, ale i nevymahatelnosti, exekutor musí bezvýslednou exekuci za určitých podmínek po šesti letech zastavit.

7 Lex Dukovany

Od ledna platí zákon o přechodu k nízkouhlíkové energetice. Ten zavádí způsob stanovení výkupní ceny elektřiny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ. Tendr na dostavbu chce vypsat vláda Petra Fialy (ODS), účastnit se jej mají firmy z Francie, USA a Jižní Koreje.

Zákon stanoví, že stavby nového jaderného bloku Dukovan se nebudou účastnit čínské ani ruské firmy. A to díky podmínce, že pro dostavbu Dukovan bude možné využít pouze technologie od dodavatelů z těch států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto země nepatří.

8 Stopka energošmejdům

Novela energetického zákona primárně reaguje na praktiky takzvaných energetických šmejdů. Nově musí každý energetický zprostředkovatel splňovat podmínky vzdělání, praxe i bezúhonnosti a získat licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Souhlas v telefonu je přišel draho. Přistřihnou se křídla telešmejdům?

Spotřebitel je zejména oprávněn kdykoliv bez postihu odstoupit od smlouvy o zprostředkování, což má vyřešit problém vysokých smluvních pokut, které jsou v těchto případech požadovány. Zároveň spotřebitel může do 15 dnů od zahájení dodávky vypovědět smlouvu o dodávce uzavřenou za něho zprostředkovatelem.

9 Moderní léky a umělé oplodnění

V platnost vešla rozsáhlá novela zákona o veřejném pojištění z pera ministerstva zdravotnictví. Ta například určuje nová pravidla pro získání inovativních léků a léčiv na vzácná onemocnění hrazených pojišťovnou. Má se tak zlepšit jejich dostupnost. 

Díky úpravě mají zdravotní sestry a praktičtí lékaři větší pravomoc předepisovat některé léky. Dále se zvyšuje o rok na 40 věk hrazeného umělého oplodnění. Novela také legislativně vymezuje centra vysoce specializované zdravotní péče pro pacienty se vzácným onemocněním, centra duševního zdraví, urgentní příjmy nebo screeningová pracoviště.

10 Propagace nacismu

Účinnosti také nabývá část novely trestního zákoníku, která mimo jiné zavádí trestnost komerčního šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí. 

Hrnek a triko s portrétem nacistického vůdce Adolfa Hitlera v nabídce e-shopu vydavatelství Naše vojsko.

Úpravu prosadila skupina poslanců v čele s lidovcem Janem Bartoškem v reakci na kauzy prodeje předmětů s portréty představitelů třetí říše. Dosud podle nich nebylo možné prodej těchto věcí postihnout, protože se nedařilo prokázat úmysl podporovat nebo propagovat nacismus.

11 Změny na soudech

V platnost vchází část širší novely zákona o soudech a soudcích. Předloha mimo jiné zakazuje opakované jmenování předsedů soudů a zavádí povinnou praktickou přípravu justičních kandidátů. Cílem změn je zejména zavedení jednotného a transparentního systému výběru soudců a soudních funkcionářů.

12 Sociální služby

Vstupuje také v platnost novela zákona o sociálních službách, podle níž vzrostou příspěvky na péči postiženým lidem, kteří využívají pobytové sociální služby. Dále se sjednocuje příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni závislosti, což v praxi znamená, že se bude čerpat ve stejné výši bez ohledu na to, jestli klient žije v domácím prostředí, nebo například v domě seniorů.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video