PŘEHLEDNĚ: Akce můžou mít plnou kapacitu sálu, u stolu smí být šest lidí

  • 33
Vláda v pondělí schválila nová opatření, která budou v Česku platit v souvislosti s koronavirem. Žáci, kteří se v září vrátí do škol, podstoupí dohromady tři testy. Lidé v hospodách budou moct sedět u stolu ve větším počtu, plně se otevřou kulturní a sportovní akce. Redakce iDNES.cz přináší přehled změn.

1 Testování ve školách

Děti se na začátku školního roku otestují na koronavirus třikrát, a to 1., 6. a 9. září. Mohou se nechat testovat i v některém oficiálním testovacím místě a poté doložit potvrzení o testu. Výjimka platí pro očkované děti, ty test absolvovat nemusí.

Pokud se děti bez ukončené vakcinace nenechají testovat, budou po dobu výuky ve třídě muset nosit ochranu dýchacích cest. Povinnost nosit roušky bude pak ve společných prostorách školy pro všechny bez výjimky.

Podle již dříve schváleného materiálu se žáci základních a středních škol na začátku září třikrát otestují antigenními testy, které jim dodá stát. Děti v prvních třídách se budou moci testovat až druhý školní den.

Školy mohou využít i PCR testy, musí si je ale zajistit samy. Mohou pak na ně dostat příspěvek 200 korun.

2 Hospody, restaurace, služby

V restauracích bude moci být od září u stolu šest lidí místo současných čtyř. Bude také možné využít on-line testování například v holičství nebo pro hromadné akce jako alternativu k testům přímo na místě. 

„Jedná se o testování, kdy se člověk otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin,“ dodalo ministerstvo zdravotnictví.

3 Kulturní a sportovní akce

Od září bude moci být na kulturních a sportovních akcích zaplněno sto procent kapacity sálu. Do zaplnění 3 000 účastníků bude jedno, zda budou mít lidé platný test na koronavirus, budou očkováni proti koronaviru nebo pokud v posledních 180 dnech prodělali tuto chorobu. 

Při vyšší kapacitě musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena lidmi, kteří jsou plně očkovaní nebo prodělali onemocnění. Zbylou část kapacity mohou obsadit také testovaní lidé. 

Zároveň se zvyšuje kapacita naplnění muzeí, galerií, zámků nebo zoologických zahrad na 100 procent. V současnosti může být maximální kapacita naplněná nejvíce z 75 procent. Organizátoři ale budou muset umožnit návštěvníkům rozestupy 1,5 metru. 

Rozšiřuje se také kapacita účastníků pěveckých sborů, které může nově navštívit až 50 lidí.

4 Cestování

Od 23. srpna vypadne ze seznamu zemí s extrémním rizikem koronavirové nákazy Tunisko, Rusko nebo Indie. V seznamu tak zvaných černých zemí zůstane sedm států převážně z Jižní Ameriky - konkrétně Brazílie, Kolumbie, Paraguay, Peru, Nepál, Mosambik a Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Při návratu ze zemí s extrémním rizikem nákazy nemusejí na testy a do samoizolace plně očkovaní turisté nebo ti, co v posledních 180 dnech prodělali covid. Ostatní musejí podstoupit před cestou PCR test a následně setrvat deset dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem. 

Seznamy zemí odstupňovaných podle míry rizika nákazy zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví každý pátek v takzvané mapě cestovatele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video