Jednodušší cestování už po očkování první dávkou, Maďarům uznáme i Sputnik V

  • 140
Lidé, kteří mají víc než tři týdny po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. Po jednání vlády o tom mluvil vicepremiér Karel Havlíček a později také ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

„Pomůže to cestovním kancelářím a jejím klientům,“ věří šéf české diplomacie Kulhánek. 

V oranžové kategorii středního rizika nyní figuruje Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy.

Od soboty budou alespoň 22 dní po první dávce vakcíny umožněny bez testování cesty  Maďarska i Slovinska. Má to již příští týden platit také v případě Rakouska. Čtrnáct dnů po druhé dávce vakcíny do Německa i Polska. Příští týden by mezi tyto země mělo přibýt Slovensko.

Česko uzná očkování vakcínami Sputnik V či Sinopharm při cestách do České republiky

Zároveň do Česko již po první dávce vakcíny budou moci přijet občané Německa, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Polska i Slovinska. „Berte to jako první krok. Musíme rozvolňovat postupně,“ uvedl šéf české diplomacie Kulhánek.

Průlom představuje to, že Česko uzná očkování ruskou vakcínou Sputnik V nebo činskou vakcinou Sinopharm při vstupu Maďarů do České republiky.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger řekl už při čtvrtečním jednání zdravotního výboru Sněmovny, že od soboty si Česko bude s Polskem, Rakouskem, Maďarskem, Německem a Slovinskem navzájem uznávat očkovací certifikáty.

Chystané covid pasy, které mají usnadnit bezpečný volný pohyb občanů po celé Evropské unii, budou podle premiéra Andreje Babiše fungovat v digitální i papírové podobě. „Bude to s QR kódem,“ řekl minulý týden v parlamentu Babiš. V pátek to zopakoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video