Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel český astronom Kohoutek. Dal jméno slavné kometě, inspiroval umělce

  16:02aktualizováno  16:16
V sobotu 30. prosince v německém Bergedorfu zemřel uznávaný český astronom Luboš Kohoutek, objevitel slavné Kohoutkovy komety. Bylo mu 88 let. Na webu to v pátek oznámila Česká astronomická společnost. Kohoutek objevil 75 planetek a pět komet, z nichž jedna po něm dostala jméno, přinesla mu světovou proslulost a inspirovala umělce.
Luboš Kohoutek (3. listopadu 2010)

Luboš Kohoutek (3. listopadu 2010) | foto: Profimedia.cz

Kohoutek se zabýval zejména planetárními mlhovinami, jejich objevováním, určováním jejich vzdáleností a fyzikálních parametrů. Do Německa emigroval v roce 1970 po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Je to velká ztráta jednoho z nejpracovitějších a nejpečlivějších českých astronomů 20. století, který strávil rekordních 290 směn u dalekohledu Evropské jižní observatoře na La Silla (v Chile),“ napsala Česká astronomická společnost.

Uvedla, že planetky a komety Kohoutek objevoval díky vytrvalosti v pozorování a důkladnému studiu širokoúhlých snímků. Planetkám dával ryze česká jména: Hus, Komensky, Neruda, Capek, Smetana, Dvorak, Janacek, Martinuboh, Masaryk, Palach, Voskovec-Werich, ale také třeba Moravia. Naproti tomu planetka číslo 1850, objevená za druhé světové války v Heidelbergu, dostala na návrh německého kolegy Karla Reinmutha název Kohoutek.

Kometu později pojmenovanou Kohoutek 1973 E1 objevil Kohoutek devět měsíců před průchodem kolem Slunce, a astronomové proto měli možnost se na tuto událost přístrojově dobře připravit. Byla to zároveň jedna z nejjasnějších komet 20. století a první kometa zkoumaná z kosmu astronauty americké kosmické laboratoře Skylab, podle astronomické společnosti tak znamenala přelom v kometárním výzkumu.

Rok komety a velkolepých setkání planet. Co si letos nenechat ujít na obloze

„V druhé polovině roku 1973 a po celý rok 1974 se tak Luboš Kohoutek stal mezinárodní mediální hvězdou, což mělo pozoruhodný důsledek, že mu tehdejší československý režim povolil opět soukromě navštěvovat Československo, i když za podmínky, že nebude vystupovat veřejně,“ uvedla astronomická společnost.

Média o kometě informovala jako o „kometě století“, pozorována byla v prosinci 1973 a lednu 1974. Ihned se jí zmocnili umělci. V roce 1973 vydala německá skupina Kraftwerk singl Kohoutek-Kometenmelodie, píseň Komet Kohoutek nazpíval německy v roce 1974 v NDR Václav Neckář na kompilační album Box Nr. 8, jazzová skupina Weather Report vydala v roce 1974 album Mysterious Traveller, když tímto „tajemným cestovatelem“ byl míněn právě Kohoutek. Jeho jméno zazní i v jedné z epizod seriálu Simpsonovi.

Rocková skupina R.E.M. zase uvedla na svém albu Fables of the Reconstruction z roku 1985 o této kometě písničku:

Katalog planetárních mlhovin

Astronomové oceňují Katalog planetárních mlhovin, který Kohoutek se svým tehdejším školitelem Lubošem Perkem publikovali v roce 1967 a je dosud nejcitovanějším dílem českých astronomů.

Najdeme druhou Zemi, věří český astrofotograf, jehož snímky obletěly svět

Kohoutek měl jako první astronom z tehdejšího Československa možnost soustavně využívat výjimečné pozorovací podmínky na observatoři La Silla ve vysokohorské poušti Atacama a využil ji pro druhé vydání Katalogu planetárních mlhovin, které obsahuje údaje o více než 1 500 objektech tohoto typu.

Dva svazky katalogu Kohoutek vydal péčí hamburské hvězdárny v roce 2001 těsně po formálním odchodu na odpočinek. Hamburská hvězdárna později zveřejnila ještě třetí svazek Kohoutkových výsledků.

Luboš Kohoutek

  • Kohoutek se narodil 29. ledna 1935 v Zábřehu na Moravě v rodině středoškolského učitele. Astronomií se začal věnovat už jako středoškolský student a v necelých 16 letech se stal nejmladším členem tehdejší Československé astronomické společnosti. Studoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a astronomii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V Brně se stal spoluzakladatelem tradice československých expedic k pozorování meteorů a zasloužil se o to, že výsledky těchto pozorování publikovaly mezinárodní vědecké časopisy.
  • Po promoci Kohoutek nastoupil do Astronomického ústavu Československé akademie věd v Praze. Navázal pracovní kontakty zejména s observatoří v Hamburku, která měla v 60. letech nejlepší možnosti pro pořizování snímků planetárních mlhovin. V roce 1970 se z Hamburku nevrátil z dlouhodobé stáže a v tamní hvězdárně pak získal stálé místo vědeckého pracovníka.
  • V době normalizace byl Kohoutek prostředníkem mezi svobodným světem a českými astronomy, po listopadové revoluci ho v roce 1995 zvolil sjezd České astronomické společnosti čestným členem. V roce 2010 mu pak Česká astronomická společnost udělila své nejvyšší ocenění Nušlovu cenu. Kohoutek byl také dlouholetým členem Mezinárodní astronomické unie. V roce 2004 obdržel cenu Česká hlava za mimořádný vědecký výkon českého občana v zahraničí.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...