Adiktolog Tomáš Zábranský | foto: Profimedia.cz

Zemřel adiktolog a epidemiolog Tomáš Zábranský. Bylo mu 52 let

  • 15
Ve dvaapadesáti letech zemřel přední český adiktolog a epidemiolog Tomáš Zábranský. Vědec se intenzivně zabýval možnostmi léčebného využití konopí, věnoval se také výzkumu nelegálních drog.

Tomáš Zábranský se narodil v roce 1969 v Hranicích na Moravě, v roce 1993 dokončil Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na téže fakultě získal v roce 2001 titul Ph.D. v epidemiologii, hygieně a preventivním lékařství. 

V letech 2003–2004 působil v USA jako stipendista programu Hubert H. Humphrey Fellowship na Bloomberg School of Public Health, univerzitě Johnse Hopkinse a jako spolupracující výzkumník Národního institutu pro otázky zneužívání drog a Centra pro výzkum drogové politiky think-tanku RAND Corp.

Konopní pacienti jsou běžně udáváni okolím, řekl v Rozstřelu Zábranský

Zábranského hlavními výzkumnými zájmy byly epidemiologie krevně přenosných nemocí či úmrtnost v populaci uživatelů nelegálních drog. Zabýval se rovněž intenzivně možnostmi léčebného využití konopí a přípravků z něj. Byl předsedou petičního výboru Petice za zpřístupnění konopí k léčbě a výzkumu.

V roce 2001 založil a od té doby vedl soukromou výzkumnou a poradenskou společnost ResAd, specializující se na problematiku nelegálních drog; s týmem vysoce kvalifikovaných mezinárodních expertů pracoval na zakázkách veřejné správy ČR a dalších zemí, projektech privátních a veřejných organizací a v neposlední řadě pro agentury OSN a EU.

Vyučoval také drogovou epidemiologii na Klinice adiktologie 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Všeobecné nemocnice v Praze a na své alma mater v Olomouci.

Je autorem více než stovky publikací v recenzovaných časopisech a monografiích a dvou odborných knih.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video