Diskuze

Máme půdu, lidi i stroje, ale ne komu prodávat, líčí sedlák jedoucí na Prahu

Práce od neděle do neděle, svátek nesvátek. Zvířata víkendy neznají. Přesto si sedlák Pavel Cihlář z podhůří Lužických hor v pondělí udělá více než sto kilometrů dlouhý výlet do Prahy. Zapojí se do protestu zemědělců, kteří plánují zablokovat pražskou magistrálu. Spolu s ním další víc než padesátka traktorů soukromých zemědělců ze severu Čech. Cihlář se MF DNES svěřil se svými důvody ke stávce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Mají dvacet svých prodejen? Zjevně je to málo. Chce to víc využívat další prodejní kanály, i v dnešní době internetu.

0 0
možnosti
AD

Přátelé, ono je to opravdu z určité části o tom patriotismu. Já bych nejela nakupovat potraviny do Polska ani za zlaté prase. Nemůžeme nadávat na EU a nakupovat nelokální potraviny. Na druhou stranu, můj známý farmář si nestěžuje a traktorem dnes jezdí po poli.

0 1
možnosti
EH

Předně v celé EU je nadprodukce, která vznikla politikou dotací neschopné EU, kterou naše neschopné vlády kopírují a zemědělci žádají ještě víc dotací. Přitom řešení je žádné dotace a zákaz dovozu dotovaných produktů k nám. Ukrajinská produkce nemá u nás vůbec co dělat, Ukrajina není v EU.

Další problém řetězce: Tam je to hlavně o korupci - chceš prodat, tak zaplať. To platí v celé EU, EU je zkorumpovaná, banánová republika. Stát, který má korupci ohlídat je k ničemu, jen z nás saje daně, kontroloři také nejspíš zkorumpovaní.

Traktory Zetor snad stále vyrábí Turci, ale to je pro maloměšťáky z vesnice asi málo dobrý.

1 3
možnosti
MN

Tady nejde jen o řetězce, ale o celý systém, od prodeje přeš energie až po pohonné hmoty. Nikde v Evropě nedrží oligarchové tolik půdy, jako zde. A pokud si někdo myslí, že rodina, která se stará o hospodářství, má čas stát u silnice a prodávat brambory, ať si to jde vyzkoušet. A dalším důvodem je devastace krajiny a orné půdy - velko hyper sklady, zbytečné benzínky, solární elektrárny a vekslácké baráky na orné půdě, to je možné jen v ČEZsku.

4 2
možnosti
TK

Proč nejde tedy demonstrovat před ty oligarchy, třeba před Agrofert?

0 0
možnosti
JF

J91a80n 77F20i93k30e35j19z

18. 2. 2024 23:47

Aha. Takže on nebude tak problém ve vládě jako v řetězcích. Takže by spis měli jet demonstrovat před Lidl ne 😁

4 1
možnosti
TK

To bude všude. Naše tanky taky můžeme těžko vyrábět, když jsme rozfofrovali železárny. Tak dovezeme...

3 2
možnosti
PU

Před cca 15 roky družstvo kupovalo John Deer a za 3 toky se jim zaplatil. A to bylo družstvo se 4 členy. Tak nevím, nač si zemědělci stěžují.

2 3
možnosti
TZ

T64o29m27á65š 18Z72m90e72k

29. 2. 2024 18:17

právě na to, že už to není jako před 15 lety a za současné situace se nezaplatí...: už chápete?

0 0
možnosti
PM

P77e19t22r 40M89u25s50i55l

18. 2. 2024 14:45

Část problémů je třeba hledat cca před 30 lety. Vše se nasměrovalo do obchodních center a ta dnes udávají trend. Klidně bych chodil kupovat regionální potraviny, ale opravdu nevím, kam. Přiznávám, může to být i mou leností, že nehledám. Vše je však nyní globalizované a problémy, které mohou nastat v případě války např. v zemědělství, mohou nastat v jakémkoliv jiném odvětví. Léky jsou toho příkladem.

8 1
možnosti
LW

Aneb my máme (dotovaný) produkt, státe postarej se o jeho odbyt. Takhle by to chtěl asi každý producent čehokoliv

19 4
možnosti
VK

Četl jste ten článek? Aspoň nějaká základní potravinová soběstačnost je strategická potřeba.

0 0
možnosti
JS

Já to vidím v celo unijním kontextu, zemědělci protestují napříč EU od Polska až po Irsko, těžko budu tohle přičítat na vrub Rajchla nebo kohokoli z ČR, takové schopnosti a moc tohle vyprovokovat tu nemá nikdo, ten problém se týká celé EU a až na pár výjimek také celá EU protestuje a naši zemědělci se jen přidali a dělají dobře, že se na to nabalují další odpůrci EU a poslušné pro unijní vlády je logické a těžko čekat něco jiného a je smutné, že i naše vláda tento celo unijní protest dehonestuje a sráží slovy, že se k tomu přidal nějaký Rajchl, což je tady zcela nepodstatné a vůbec nezmiňuje to, o co všem těm zemědělcům v celé EU jde, je to urážka všech protestujících zemědělců v celé EU.

10 2
možnosti
Foto

Co je podle vás problém zemědělství v EU?

3 1
možnosti