Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemana si vážím, z boje ale neustupuji, říká Foldyna

  13:45
Jaroslav Foldyna měl vždy blízko k Miloši Zemanovi. Teď jsou z nich političtí protivníci. Foldyna usiluje o křeslo v Poslanecké sněmovně v barvách ČSSD. A Miloš Zeman se svou Stranou práv občanů je pro sociální demokraty novou hrozbou, která jim může ubrat vytoužené hlasy.

Jaroslav Foldyna (49). Nyní pracuje jako šéf zahraničního výboru Ústeckého kraje, na kandidátce ČSSD je na 6. místě. | foto: iDNES.cz

Do boje o voliče na severu Čech nastupuje Miloš Zeman a zřejmě i Jana Bobošíková, budou lovit ve stejných levých vodách jako ČSSD. Váš krajský předseda Petr Benda uvádí, že reálným cílem strany je 6 poslaneckých křesel, optimistický výhled je prý 7. A vy jste na kandidátce strany pro květnové volby na 6. místě. Jste si jistý tím, že se do Sněmovny dostanete?
Slovo jistota se v politice dá těžko použít. Já jsem určitě pro sociálnědemokratického voliče známý a čitelný. Jsem také přesvědčen, že sociální demokracie získá standardně kolem 35 procent. Sám spoléhám na preferenční hlasy a doufám, že kontaktní kampaň mi je přinese znovu.

Dobře. A jste optimista, nebo realista?
Realista i přes všechny problémy, které tu jsou. Sociální demokracie s Foldynou i bez Foldyny, s Paroubkem nebo bez Paroubka je pro veřejnost nejpřijatelnější stranou. To vím.

No o tom by se fakt dalo dlouze diskutovat, to je možná váš názor. Desetitisíce voličů v kraji budou mít určitě jiný.
Pane redaktore, jasně. Jednou ale Miloš Zeman říkal, a v tom se s ním shoduji, že v Česku je potenciál levice až 60 procent voličů. A sociální demokracie, ať se nám v ní některé tváře líbí, nebo ne, je pro veřejnost nejuchopitelnější. Je to jistota, že celá řada věcí u nás nebude horší, ne-li lepší. ODS se dívá úplně jiným směrem, komunisté s potenciálem, který mají, to nejsou schopni dokázat. Já rozumím vašim námitkám, ale projděte si Ústím, a když budete mít v ruce 2 400 Kč a propracovaný levicový plán v druhé, tak vám lidé obě utrhnou.

Pokud máte na mysli 2 400 Kč jako 13. důchod, tak toho rozdávání se právě dost lidí děsí. Ale k tomu se vrátíme. Vy jste byl členem Klubu přátel Miloše Zemana. Proč jste vlastně také neodešel do jeho Strany práv občanů?
Protože já jsem sociální demokracii s celou řadou lidí v roce 1989 obnovoval. Znám také v sociální demokracii drtivou většinu slušných lidí. A to, že se s nějakou skupinou v ní neshodnu, to ještě neznamená, že budu odcházet a nechávat své přátele napříč republikou být. Já sem prostě patřím a odchod bych považoval za ústup. Ale vím, že bych někomu udělal radost.

"Bohužel pro ČSSD sedí Zeman naproti a bohužel pro Zemana sedíme proti němu"

Nejde třeba jen o kalkul, že byste získal méně hlasů ve straně, kde je třeba také pan Šlouf?
Ne. Já si vážím Miloše Zemana, dokázal v dané chvíli, kdy byl premiérem, moc. Jeho vláda zemi vyvedla z ekonomického propadu. Já ale opravdu neustupuji z boje, zůstávám v něm.

Jste s Milošem Zemanem ve styku?
V této chvíli ne.

Proč myslíte, že se situace vyvinula v dnešní soupeření?
On to ve svém vyjádření jasně napsal a klidně to tak může být, má to svou logiku.

Myslíte tu narážku, že ho do voleb donutilo jít Paroubkovo označení, že je zbabělý?
Podívejte, to má určitou genezi. A ta má dva základní momenty. Za prvé byla chyba sociální demokracie, že Miloše Zemana podrazila v prezidentské volbě, byl přitom vybrán i referendem ve straně. Druhou věcí je, že Miloš Zeman měl v sociální demokracii zůstat a působit v ní aktivně tak, aby v ní dosáhl vítězství a aby dosáhl vítězství spolu s ní. Bylo chybou, že Miloš Zeman odešel. Dneska jsme za jedním stolem a bohužel pro ČSSD sedí Zeman naproti a bohužel pro Miloše Zemana sedíme proti němu.

Dobrý bonmot, máte jeho školu, ne?
Když se dva perou, tak se třetí směje. Ale snad to tak nedopadne. Já se prostě musím dívat ven a vidět, co zdejší lidé potřebují, je spousta věcí, které musíme řešit, a ne diskutovat a vrtat se v tom, zda Miloš Zeman je takový a Jiří Paroubek takový.

Ale ještě bych se v tom chvíli vrtal. Jeden z výrazných členů Strany práv občanů - Robert Kopecký - sebevědomě tvrdí, že tahle partaj získá 12 - 14 procent hlasů. Je to podle vás reálné?
Všechny stabilní a etablované politické strany jsou určitou jistotou. Nejefektivnější průzkum pro mne jsou volby...

Pardon, Strana práv občanů ještě ve volbách nebyla.
Ale známe všechny různé politické strany, které se narodily podobně, a ty ve volbách byly. Vždycky to byly jednorázové politické záležitosti, pro mne je jejich handicap ohromný. Ostatně to byl i Miloš Zeman, který tvrdil, že na politickém spektru nemají malé strany co dělat a že hlas pro ně je hlas hozený do kanálu. To si všichni zopakujme.

Politika má být souboj myšlenek

Severočeská ODS útočí na Zemana inzeráty s řadou otázek a poukazováním na údajné propojení Zeman Šlouf - Dalík - Melčák. Je to podle vás dobrá strategie? Já totiž ještě nepostřehl tady na severu jiný druh kampaně kromě pár billboardů.
Osobně bych preferoval, kdybychom se zaměřili na problémy Ústeckého kraje. To, jestli Miloš Melčák byl takový nebo makový... Myslím, že lidé jsou chytří a všechno sledovali v uplynulých letech sami. Pojďme se hádat o to, jak by SPO a ČSSD řešily to a to. Politika má být souboj myšlenek. A znovu jsme u toho, jak může svou nabídku prosadit velká politická strana a jak malá. Ta může pouze komentovat. Inzeráty o Melčákovi jsou ale mimo reálný život.

Na podzim jste uváděl, že vedle oficiální kampaně ČSSD pojedete svou vlastní. Jak bude vaše aktivita v předvolebním čase vypadat? Máte už jasno třeba o finanční stránce kampaně?
Ještě jsem o penězích nepřemýšlel. Mám ale spoustu věcí "ve skříni". Máme plachty, fotografie, letáky... Nevyhodili jsme nic, v okrese Děčín jsme na kampaň připraveni. Je jen potřeba vyjít do ulic a mluvit s lidmi.

Jste zaměstnancem krajského úřadu, šéfujete za pěkný plat zahraničnímu výboru, nebudete svou práci v době agitace šidit?
To je součást práce, já se nestarám jen o zahraniční vztahy, teď třeba sice pracuji na smlouvě o spolupráci s Bosnou nebo s Žilinským krajem, odkud brzy přijedou, ale politik, i když dělá zahraniční politiku, tak v zásadě řeší všechno, i problém nezaměstnanosti a další.

Sledoval jste ekonomickou konferenci "Hledání východisek ze současné ekonomické krize"? Váš předseda Paroubek tam představil priority strany na boj s krizí. Už za to dostal od řady ekonomů i publicistů nasekáno. ČSSD uvedla, že chce třeba zvýšení podnikových daní z 19 na 21 procent. Je přitom asi zřejmé, že firmy pak raději propustí pracovníky a budou také odepisovat ztráty z uplynulých let. ČSSD uvádí, že chce zvýšit pojistné z 11 na 12,5 procenta, což lidem přímo sebere peníze z čisté mzdy. Paroubek také mluví o novomanželských půjčkách, za něž by ručil stát, chce zvednout podporu při mateřské dovolené... Kde na to chcete vzít? Voliči, kteří jsou zvyklí pracovat a šetřit, ne se zadlužovat, musí být zděšeni.
Já si myslím, že takzvaná třetí cesta sociální politiky odvozená od liberálního pohledu Tonyho Blaira se stala slepou uličkou.

Co myslíte blairovskou liberalizací?
Prostě my jsme pořád dbali na úpravu daňových pásem, ale potvrzuje se, že finanční krize je krizí určitého systému. Když už i Obama přistupuje k věcem, které jsou evropského, sociálně-demokratického charakteru, tedy vstupuje do bank a chce regulovat trh, tak naše cesta nemůže být špatná. Podívejme se, jak dopadla modrokomsomolská rovná daň.

Tak hlasy o možnosti progresivní daně se už objevují i v ODS, ale pojďme raději zpět k sociálně-demokratickým nápadům na utrácení v době krize.
Je potřeba investovat prorůstově. Pokud mluvíme o novomanželských půjčkách, tak je to přeci jasné. Měli bychom k tomu ještě přidat sociální výstavbu pro mladé. Když se mladí dostanou do života, tak je to pro ně téměř ztracený boj, stát pro ně prostě musí vytvářet podmínky. V tom vidím prorůstový charakter. Z našich měst nám odcházejí lidé za prací a za lepším výdělkem, aby si vůbec mohli koupit byt.

Ale byt si koupíte, když budete mít práci, a vyšší daně firmám znamenají propouštění. O své bydlení se mají lidé starat sami, a ne to nechat na státu, ne?
Sledování minulého vývoje ukazuje, že investoři budou mít více peněz díky spotřebě. Krize nevznikla kvůli tomu, že lidé měli více peněz, ale kvůli spekulativnímu kapitálu. Jsem přesvědčen, že ČSSD nastolila správnou cestu, sociální demokracie přichází s receptem, který je přijatelný a je řešitelný.

Opravdu si myslíte, že rozdávání ze státního typu třinácté důchody dokáže rozhýbat spotřebu? Nemají ty peníze být vynaloženy účelněji?
Tak tady jsem poměrně zdrženlivý. Dovedl bych si představit efektivnější řešení.

Máte na mysli úsporu, která by vedla k umazávání státního dluhu?
Já si myslím, že třeba 150 tisíc důchodců čeká na místa v domovech důchodců v celé republice. Ale v programu je to jinak a já jsem v týmu, který program musí dodržovat.

Personální audit se dělá každý rok

MF DNES poukázala na problémy s členskou základnou ČSSD na Děčínsku. Jistý sociální demokrat Horáček členy nabíral hodně problematickým způsobem - za hlasování mohli jezdit limuzínou, nabízel jim rauty... Už ze strany odešel. Vy jste ale pak uvedl, že provedete personální audit. Co bylo výsledkem? Zůstali ve straně opravdu jen ti, kteří v ní chtějí pracovat?
Personální audit s Horáčkem nebo bez Horáčka se dělá každý rok. Členové musí splnit to, co mají - zaplatit příspěvek. Uzávěrky a kontroly chvíli trvají. Kontrolní výbor se tím zabýval, je to hotové. Oficiálně to bude potvrzeno při příštím jednání okresního výboru. Provedli jsme to, ano.

Máte tedy jistotu, že ve vaší části strany jsou lidé, kteří v ní chtějí pracovat, a ne ti, kteří hlasují na pokyn někoho, kdo je odmění?
S každým jsme samozřejmě nemluvili, ale udělali jsme opatření, která by tomu měla zamezit, to znamená, že každý jednotlivý nově příchozí člen musí přijít na vedení při vstupu do místní organizace a až posléze je o něm hlasováno, což se ne vždycky dělo.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...