Zeman a Babiš se znovu sešli na jednání v Lánech, popřáli si před svátky

  • 16
Premiér Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem na pravidelné schůzce v Lánech. Řešili spolu aktuální politická témata. Jako dárek přinesl Babiš prezidentovi Národní investiční plán, který připravila jeho vláda.

Setkání se uskutečnilo už v době prezidentovy dovolené, kterou Zeman zahájil v pondělí. Hlava státu svou dovolenou kvůli pracovním povinnostem přeruší ještě 26. prosince, kdy pronese své tradiční vánoční poselství.

Babiš po zhruba hodinu a půl trvajícím setkání novinářům řekl, že schůzka se nesla v předvánočním duchu. „Popřáli jsme si krásné svátky,“ uvedl.

Premiér informoval Zemana o odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Sdělil mu také, že pondělní rozhodnutí vlády o jeho odvolání bylo jednomyslné. Navrátil se podle Babiše zasloužil o vybudování nového kybernetického úřadu i zákona.

„Fungování ale zkrátka nebylo podle našich představ a hlavně komunikace nefungovala,“ poznamenal Babiš. Opoziční politici argumenty vlády zpochybňují a naznačují, že důvodem mohlo být varování NÚKIB před hrozbami z Číny.

Babiš předal Zemanovi dokument se seznamem strategických investic, které mají podle vlády do roku 2050 dosáhnout osmi bilionů korun. Z toho přes šest bilionů má jít na investiční akce v dopravě. Národní investiční plán podle opozice i některých ekonomů není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů.

Znovu by se Zeman s Babišem měli potkat v Lánech na tradičním novoročním obědě, kterého se účastní i manželky politiků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video