Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Železný: Albrightová se distancovala od inzerátu CME

  17:20
- Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný uvedl, že se americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová se distancovala od inzerátu CME, který vyšel v USA a varoval před investicemi v České republice. Dodal, že inzerát je bezprecedentním útokem na suverénní stát.
Ministr financí Pavel Mertlík Českému rozhlasu řekl, že po uveřejnění inzerátů si už nedovede představit, kdo by s Ronaldem Lauderem, hlavním akcionářem společnosti CME, z české strany jednal. Lauder se v arbitrážním řízení domáhá ochrany svých investic do televize Nova na základě mezistátní smlouvy mezi Českou republikou a USA.

"Vůbec bych se nedivil, kdyby naopak Česká republika v současné době zvažovala žalobu na Ronalda Laudera pro poškození zájmů našeho státu," prohlásil Železný. Jeho společnost CET 21, držící licenci na vysílání Novy, v létě přestala spolupracovat s Českou nezávislou televizní společností (ČNTS), vlastněnou CME, a začala program komerční televize připravovat sama.

V inzerátu se uvádí, že Železný využil svých politických kontaktů a podkopal partnerství s americkou společností a kvůli českým regulačním a právním praktikám mu vše prošlo. Na "křiklavé porušení" práv plynoucích ze smluv mezi CME a organizacemi, které kontroluje Železný, si v dopise premiéru Miloši Zemanovi stěžovali i dva američtí kongresmani Tom Lantos a Benjamin Gilman.

"Inzerát je nekorektní a nepříliš důvěryhodný," reagoval na akci CME Miloš Zeman, který je na návštěvě USA. CME se podle něho mýlí, když považuje českou vládu za žalovanou stranu v jejím sporu se společností CET 21 o stanici Nova. Upozornil, že vláda nemá nic společného s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a rovněž načasované zveřejnění inzerátu před soudním rozhodnutím sporů v případě televize Nova je podle něho špatné.

Šéf Novy soudí, že Lauderovi jde o zakrytí chronických problémů CME před prosincovou valnou hromadou společnosti, kde bude muset čelit ostatním vlivným akcionářům.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Společnost CME varuje inzeráty v tisku před investováním v Česku
Před riziky spojenými s investováním v České republice varují čtenáře celostránkové inzeráty v amerických denících The New York Times a The Washington Post. Jejich objednavatelem je společnost CME, která investovala do televizní stanice Nova a nyní se v mezinárodních sporech domáhá nápravy po letním "odpojení" od zisků z vysílání nejsledovanější televize v České republice.

"Rozmyslete si dvakrát, než investujete v ČR," stojí v tučném záhlaví inzerátu, podle něhož je za špatné zacházení s investory odpovědná také česká vláda.   

Společnost v inzerátech popisuje své špatné zkušenosti s českým prostředím a viní místní

V uplynulých dnech zaslali dva američtí kongresmani, Tom Lantos a Benjamin Gilman, českému premiéru Miloši Zemanovi dopis, v němž požadují nápravu škod, které podle nich způsobila česká vláda společnosti CME nečinností ve sporu o televizi Nova.

orgány i z toho, že jí v rozporu s česko-americkou smlouvou o ochraně investic nezajistily zákonná práva. "V textu je obsažena výzva k mezinárodním finančním kruhům, aby dobře zvážily své eventuální investice," řekl Michal Donath mediální zastupce CME v České republice.

CME v inzerátu připomněla, že její někdejší místní partner Vladimír Železný, který stojí v čele CET 21, využil svého politického vlivu a sítě kontaktů, aby partnerství podkopal. "S pomocí vládou kontrolované Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ... Železný odřízl cizí investory tak, aby mohl plněji profitovat na bezprecedentním úspěchu televize Nova," uvedla CME v inzerátu.

"Dokud tato záležitost nebude vyřešena, naléháme na mezinárodní finanční společenství, aby si dvakrát rozmyslelo, než bude investovat v ČR," zdůrazňuje se na konci inzerátu.   

Majoritní vlastník CME a vlivný americký podnikatel Ronald Lauder opírá svůj spor s Českou republikou o údajné porušení uvedené mezinárodní smlouvy. Již samo zahájení příslušného arbitrážního řízení neprospívá podle českého ministerstva zahraničí obrazu Česka v cizině ani přílivu investic. O sporu kolem Novy jednala i americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová se svým českým protějškem Janem Kavanem.

Podle amerických deníků Česká republika významně zaostává za mezinárodními standardy obchodních, regulačních a právních postupů. V uplynulých dnech zaslali dva američtí kongresmani, Tom Lantos a Benjamin Gilman, českému premiéru Miloši Zemanovi dopis, v němž požadují nápravu škod, které podle nich způsobila česká vláda společnosti CME nečinností ve sporu o televizi Nova. V dopise upozornili, že pozorují nečinnost české vlády se znepokojením a považují údajné křiklavé porušení práv plynoucích ze smluv mezi CME a organizacemi, které kontroluje Vladimír Železný, za porušení dohody o vzájemné ochraně investic.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...