Zdravá strava a pravidelné cvičení vás udrží v dobré kondici, říká Iva Málková

Téměř tři hodiny odpovídala na dotazy čtenářů psycholožka Iva Málková - zakladatelka společnosti Stop obezitě (STOB). S internetem se prý při on-line rozhovoru v redakci iDNES setkala poprvé a přesto si odpovědi psala sama. Všem, co se chtějí udržet v dobré tělesné kondici, doporučila zdravé stravování a pravidelné cvičení. Jak jste na tom s váhou vy? Spočítejte si to. Odpovědi Ivy Málkové najdete ZDE.

Dnes existují kluby STOB v padesáti městech a podařilo se vyškolit na 250 lektorů, kteří v nich s obézními pracují.  Klíčem k filozofii společnosti je konstatování, že "k trvalému hubnutí vede jediná cesta: smířit se s tím, že je nutné snížit energetický příjem a zvýšit výdej." Přednost před "zaručenými" koktejly a dietami sousedek, má zdravá, vyvážená strava a pohyb.

Odpovědi Ivy Málkové najdete ZDE.

Autorka této, odborně řečeno, kognitivně-behaviorální psychologie spočívající v podpoře psychické pohody hubnoucího, říká, že nezapře "tlusté" geny svých rodičů: "I při narození mé první dcery v porodnici jásali, jaký má ta holčička roztomile velký zadeček."

Sama s tloušťkou bojuje celý život a prý jen díky dohledu tisíce svěřenců její váha při výšce 168 centimetrů nepřesáhla 70 kilogramů. Dobře zná myšlení obézních a ví, jaká cesta k dosažení a udržení optimální váhy je čeká.

"Snažím se je přivést k tomu, aby své naděje neupínali k ´zázrakům´ vedoucím nakonec jen ke zklamání, ale se lépe stravovali a dost hýbali. Jedině tak se mohou cítit lépe psychicky i fyzicky a přitom - jen tak mimoděk - bez trápení a strádání, budou hubnout."

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti Stop obezitě (STOB).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video