Na předávkování léky zemřelo v roce 2017 v USA přes 70 000 lidí. (14. srpna...

Na předávkování léky zemřelo v roce 2017 v USA přes 70 000 lidí. (14. srpna 2018) | foto: AP

Země závisláků. Léky mají nad Čechy stále větší moc, podobnou jako heroin

  • 271
Stále více lidí zneužívá léky. Narostlo to už do takové míry, že se stát rozhodl přiškrtit alespoň legální cesty, kterými se léky dostávají mezi lidi. Jde především o léky na bolest, sedativa či léky na nespavost. Tyto léky obsahují takové látky, na které si tělo vypěstuje závislost stejně jako na heroin nebo nikotin.

Stát začne regulovat léky na nervy a na spaní. Téměř každý desátý Čech používá návykové léky takovým způsobem, jakým se používat nemají.

„Je to 900 tisíc obyvatel České republiky, u nichž je riziko, že se na těchto lécích stanou závislí,“ říká národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová. Na rozdíl od nelegálních drog je většina z nich začne užívat kvůli tomu, aby se zbavili zdravotních obtíží. Léky, které se mají brát maximálně týdny, však užívají dlouhodobě, podle toho, jak cítí potřebu.

Poradíme vám, jak neplatit zbytečně moc za léky

V nově zveřejněné protidrogové strategii, která určuje směr na další desetiletí, popisuje, jak chce zneužívání zmírnit.

Vedle informační kampaně, která se má zaměřit i na lékaře, k tomu chce využít také e-recepty nebo lékové záznamy pacientů.

Prvním krokem bude převedení klasických receptů s modrým pruhem, na které lékaři tyto skupiny léků vydávají, zcela do elektronické podoby.

„Tyto recepty jsou občas předmětem falšování. E-preskripce nám ale pomůže zmapovat užívání léků v České republice jako celek,“ říká Vedralová.

Pokud v parlamentu projde novela o léčivech, jejíž přípravu dokončuje ministerstvo zdravotnictví, budou se všechny vydané e-recepty zaznamenávat do lékového záznamu pacienta. V něm bude mít každý lékař přehled o tom, jaké léky byly jeho pacientovi předepsány a vydány. „Díky lékovému záznamu už by pacient neměl mít možnost obejít více lékařů a získat tím neúměrné množství léku,“ vysvětluje Vedralová.

Desítky pilulek denně

„Léčit se často přijdou ve chvíli, kdy užívají několik desítek pilulek denně,“ říká Petr Popov, primář Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mechanismus závislosti na lécích podle něj funguje stejně jako u alkoholu či tvrdých drog.

Nejvíce jsou v Česku podle Vedralové zneužívány léky s účinnou látkou alprazolam, mezi které patří například Neurol (těch je zhruba 270 tisíc). Preparáty na bázi zolpidemu zneužívá asi 190 tisíc lidí. Patří mezi ně například lék Stilnox.

Nová opatření nepostihnou černý trh s těmito léky. Najít na internetu nabídku na prodej opioidních analgetik, hypnotik nebo sedativ není problém a lidé je využívají ve stále vyšší míře. V roce 2017 si některý z těchto léků bez předpisu pořídilo více než devět procent obyvatel ve věku od 15 do 64 let, jak uvádí Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v roce 2017.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video