Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zastavte (mocí) opilé policisty

  1:21
Čtveřice mladíků nastupuje do barevného kabrioletu Audi A4. Na boku pestrého žihadla se skví zlatý nápis "buzerovat a otravovat". Parodie na langerovský nápis na policejních autech vyvolává dvojí asociaci. Ta první – národ Švejků si udělá ze sebelepšího nápadu legraci. Druhá je povzbudivější: ti mladíci se nebojí, že by je policie za provokaci nějak exemplárně potrestala.
Preventivní dechové zkoušky musí pravděpodobně odsoudit každý, komu je svoboda aspoň o něco milejší než totalita. S potíráním řidičů, kteří pili před jízdou alkohol, je to složitější. Ilustrační foto

Preventivní dechové zkoušky musí pravděpodobně odsoudit každý, komu je svoboda aspoň o něco milejší než totalita. S potíráním řidičů, kteří pili před jízdou alkohol, je to složitější. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Že by reforma změnila policisty z represivních automatů v ty, kdo pomáhají a chrání? Donedávna možná ano.

Nestřízlivý nápad ředitele dopravní policie Leoše Tržila však z ní dělá parodii. Policisté mají od prvního ledna dávat takzvaně "dýchnout" každému řidiči, kterého zastaví. Čistá presumpce viny. Jako by vás vrchní v restauraci šacoval, zda máte peníze na zaplacení.

V korupční zemi, kterou bohužel podle všech ukazatelů jsme, se zde nabízí navíc příležitost k páchání závažnějších zločinů, než je vypití jednoho piva před jízdou. Nečestní policisté dostávají možnost, jak si přilepšit ke mzdě.

Preventivní dechové zkoušky musí pravděpodobně odsoudit každý, komu je svoboda aspoň o něco milejší než totalita. S potíráním řidičů, kteří pili před jízdou alkohol, je to složitější.

Republika patří k nemnoha evropským zemím, kde zákon netoleruje řidičům ani kapku alkoholu. Většina zemí Unie je mnohem tolerantnější – povolená hranice půl promile například v sousedním Rakousku či Německu lze převést v případě statného muže na lahev vína vypitou samozřejmě ne naráz, ale ke kulturnímu obědu.

Zkušenost ukazuje, že taková tolerance nezvyšuje počet nehod ani tragédií na silnici. Představovat si, že Rakušané a Němci jsou nezodpovědní hazardéři, je stejně zpozdilé jako si představovat, že Britové či Nizozemci dobrovolně odevzdávají svou suverenitu do nějakého Bruselu.

V Česku však většina zákonodárců a patrně i většina společnosti dosud trvá na nulové hranici. Zdánlivě to nemůže být na škodu. Všechny testy ukazují, že řidič s čistou hlavou je pozornější a rychlejší než ten, kdo vypil i jen nepatrně omamných nápojů. Všechny zbytečně přísné zákony však vedou k obcházení, k podplácení a protekci. Pokud však společnost chce tuto cenu za "absolutní nulu" platit, má na to právo.

Člověk, který vypil byť jen trochu alkoholu před jízdou, je na rozdíl od většiny civilizovaných zemí u nás považován za potenciálního zločince. Tomu odpovídají až drakonické tresty i pro ty, kteří nikomu neublížili, jen byli chyceni se zakázanou látkou v krvi. Nyní k tomu chce Tržil přidat další odstrašující prostředek.

Bude se jistě bránit tím, že policie nedostává novou pravomoc, jen do krajnosti používá tu, kterou ze zákona má. A pak tím, že alkohol za volantem je nebezpečný zabiják.

Obojí obrana je lichá. Společenská úmluva liberálních zemí počítá s tím, že krajně využíváme pravomoci jen v krajních případech. Jinak se svobodný život zadrhne. Kdyby například zaměstnanci i zaměstnavatelé využívali do mrtě všech možností, které dává zákoník práce, ekonomika by se zastavila. Pracovaly by jen soudy.

Alkohol se podílí v různé míře na necelé desetině tragických nehod. Nikdo však nezjistil, kde je skutečnou příčinou a kde by řidič udělal stejnou chybu, i kdyby nic zakázaného nepil. Dopravní policie neumí chytat a trestat nebezpečné střízlivé řidiče, proto se zaměřuje na něco, co se dá snadno naměřit. Podobně jako městští strážníci mají dobrou živnost z odtahování špatně zastavených aut, zatímco kapsáři vesele řádí.

Tržilovo povinné dýchání nezpůsobí žádnou tragédii, žádné též nepředejde. Omezuje však práva bezúhonných občanů a dává víc síly do rukou policie. Proto je nejvyšší čas, aby nadřízení "buzerování a otravování" zarazili.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

7. května 2024  13:05,  aktualizováno  15:54

Slovenská policie v úterý zaznamenala přes 1 100 hrozeb pumovými útoky. Většina se týkala škol,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...