Tomáš Vorel vstupuje do registru dárců kostní dřeně v pražském IKEM. (15. dubna...

Tomáš Vorel vstupuje do registru dárců kostní dřeně v pražském IKEM. (15. dubna 2014) | foto: IKEM

Studenti spustili projekt dárcovství kostní dřeně. Pomohou i slavní

  • 5
Získat nové dobrovolné dárce kostní dřeně především z řad studentů a mladých lidí si dala za cíl skupina studentů Univerzity Karlovy v Praze. Založila proto projekt nazvaný "Na dřeň", který v úterý odstartoval za podpory zlaté olympioničky Evy Samkové a herce Tomáše Vorla.

Poslední rok na vysoké škole chceme zúročit naše nápady a investovat energii do něčeho prospěšného, řekli si v létě tři studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Začali proto rozvíjet projekt, na který postupně nabalovali další studenty, známé osobnosti a především započali spolupráci s Českým registrem dárců krvetvorných buněk z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Studenty přitom k vytvoření projektu nevedl žádný emotivní příběh. "Měli bychom se snažit nemocným pomoct jen tak, jen proto, že tu možnost máme. Téměř každý z nás, mladých lidí, se může stát dárcem a třeba někomu zachránit život, když už ne kostní dření, tak alespoň dárcovstvím krve," popsala důvody vzniku iniciativy studentka Univerzity Karlovy a zakladatelka projektu Michaela Černá. Dodala ještě, že s financováním projektu jim pomohla Fakulta sociálních věd.

Nutnost získat nové dárce kostní dřeně v této době narůstá. Během následujících pěti let totiž bude z registru dárců vyřazeno téměř šest tisíc lidí. Důvodem jsou zdravotní problémy a především vysoký věk. "Dosáhnou totiž šedesáti let, což je horní hranice pro evidenci v databázi registru," řekla Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.

Podmínky pro vstup do registru jsou přitom přísné. Vstupovat mohou jen lidé ve věku osmnáct až pětatřicet let. V evidenci však zůstávají do šedesáti let.

"Dárce oslovujeme třeba až po několika letech. Musíme nechat časový prostor k jejich stárnutí. Proto je nastavená hranice pro vstup v tomto rozmezí. Zejména u mužů je navíc v pozdějším věku častý problém s vysokým tlakem, který je překážkou pro vstup," řekla koordinátorka registru Gabriela Hošková s tím, že další překážkou je i finanční stránka, protože vstupní vyšetření si registr musí uhradit sám.

Příští měsíc se spustí kampaň Květen, měsíc dárců kostní dřeně. Při osvětových přednáškách a doprovodných kulturních akcích vystoupí i řada známých sportovců a umělců. Mezi ty nejvýraznější patří úspěšná olympionička Eva Samková a Tomáš Vorel, který po úterním startu projektu do registru rovnou vstoupil.

"Mám z toho velkou radost," řekl mladý herec. "Uvažoval jsem o tom už dříve, ale když člověk není v přímém kontaktu s někým nemocným, neustále to odkládá. Jsem proto rád, že zde existuje nějaká iniciativa, která bude tuto problematiku neustále připomínat," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video