Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za šifrovaný mobil jsem nic neplatil, tvrdí ministr Rakušan

  20:18
Ministr vnitra stejně jako jeho straničtí kolegové Petr Gazdík a Stanislav Polčák používal šifrovaný telefon s aplikací CryptoCult. Stejné zařízení používali pro komunikaci i lidé obvinění v kauze Dozimetr a ústřední postava kauzy, kontroverzní podnikatel Michal Redl, pro volání právě s Gazdíkem či Polčákem. „S Redlem jsem nemluvil. Neznám ani jeho číslo,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.
Vít Rakušan (24. března 2023)

Vít Rakušan (24. března 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Když jsem se vás před rokem ptal, zda používáte šifrovaný mobil, tvrdil jste, že jej máte, ale nikdy jste jej nepoužil. Zároveň jste odmítl potvrdit, zda jde o stejnou aplikaci, jakou měli lidé stíhaní v kauze Dozimetr a někteří vaši blízcí straničtí kolegové jako Petr Gazdík nebo Stanislav Polčák. Nyní máme z několika zdrojů ověřené informace o vašem používání tohoto zařízení a víme, že nákup šifrovaného telefonu pro vás zařizoval pan Polčák. Proč jste požádal právě jeho, aby vám takový telefon zařídil?
O nic takového jsem nežádal. Stanislav Polčák mi přinesl telefon se speciální aplikací proto, že jsme po volbách do Poslanecké sněmovny měli dost významné indicie, že naše komunikace je odposlouchávaná. A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit.

K čemu přesně jste potřeboval šifrovaný telefon?
Jak jsem řekl, snažili jsme se všemi způsoby chránit naši komunikaci před odposlechy ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, a to hlavně v citlivé době mezi parlamentními volbami a vznikem vlády. Osobně si myslím, že dostatečně bezpečné jsou i aplikace jako třeba Signal, kterému jsem nakonec dal přednost i proto, že jeho používání je jednodušší, má ho řada lidí a nemusel jsem s sebou nosit dva telefony. Ale ty obavy z odposlechů jsem chápal.

Loni jste mi odepsal, že jste šifrovaný telefon nikdy nepoužil. K čemu vám tedy byl? Nedává příliš smysl pořídit si poměrně drahé zařízení a nepoužívat je.
Já jsem potřebu volat ze šifrovaného telefonu neměl, pokud jsem potřeboval s kolegy v té době interně komunikovat, volil jsem rozhovor mezi čtyřma očima nebo přes Signal.

Rakušan používal šifrovaný telefon. Má stejný přístroj jako Redl z Dozimetru

Proč jste se potkal s bývalým ministrem Němcem, který je spoluvlastníkem firmy, která šifrované telefony nabízí, a to ve společnosti právě pana Polčáka?
To s telefony nesouvisí. Ani jsem v té době nevěděl, že pan Němec tu firmu vlastní. Schůzka, na kterou odkazujete, byla pracovní večeře se zhruba sedmi lidmi, jejímž cílem zřejmě bylo přesvědčit mě, abych coby nastupující ministr podpořil pokračování monopolu VZP na zdravotní pojištění cizinců. Což se nepovedlo, ten monopol, který v minulém volebním období prosadili poslanci ANO, jsem považoval za špatný a letos v červenci jsem pomohl prosadit jeho zrušení.

Po kauze Dozimetr jste panu Gazdíkovi doslova radil, „ať šifrovaný telefon rozkope a vyhodí z okna“. Proč jste to samé neudělal s tím svým a na počátku neuvedl, k čemu a proč jste jej vlastnil a používal?
Řekl jsem to v určité nadsázce a naštvání. Problém totiž není v tom, jaký telefon nebo aplikaci člověk má, ale to, s kým a o čem jejich prostřednictvím mluví.

Můžete říct, kolik jste za šifrovaný telefon platil a jak často? Můžete prokázat, že jste za jeho nákup a aplikace CryptoCult zaplatil? Můžete předložit doklad o úhradě, stejně tak doklady o následných platbách?
Neplatil jsem nic. Telefon jsem dostal od Polčáka a informace, kolik ho to stálo, nemám. Předpokládám, že kdyby chtěl, abych se na nákladech podílel, řekl by mi to.

Nerudová a Farský povedou STAN do voleb. Dozimetr už je za námi, věří Rakušan

Můžete se vyjádřit, zda šifrovaný telefon či aplikaci CryptoCult ještě dnes máte a k čemu vám je?
Ano, ten telefon pořád někde mám. Je to obyčejný Samsung. Jestli aplikace funguje, to nevím, protože od okamžiku, kdy jsem se stal ministrem vnitra, je moje komunikace chráněná jinak, takže jsem neměl důvod to zjišťovat.

Dostal jste telefon se šifrovací aplikací zdarma? Proč jste přijal takový dar?
Jak už jsem uvedl, dostal jsem ji od stranického kolegy, tehdejšího místopředsedy hnutí. Cenu jsem neznal a neznám ji vlastně dodnes. A důvod byl jasný – jak už jsem řekl, naše komunikace byla podle všeho odposlouchávaná a o metodách Andreje Babiše jsme neměli žádné iluze.

Můžete uvést, s kým konkrétně jste přes CryptoCult komunikoval, a můžete uvést, zda některé z vašich kontaktů dnes v kontextu všech událostí vnímáte jako problematické?
Já jsem prostřednictvím té aplikace netelefonoval, jak už jsem říkal. Za úplně nejbezpečnější jsem pořád považoval osobní komunikaci nebo jsem si vystačil se Signalem. Několikrát mi jejím prostřednictvím volali moji tehdejší místopředsedové Petr Gazdík a Stanislav Polčák. To rozhodně za problematické nepovažuju.

KOMENTÁŘ: Co nám ještě dluží Vít Rakušan. Měli bychom vědět, co je STAN zač

Můžete vysvětlit, proč jste říkal, že jste telefon při své práci neměl důvod použít, když to není pravda?
To jsem vysvětlil výše. Důvodů k opatrnosti jsme měli dost, ale já osobně jsem soukromí naší komunikace řešil jinak než voláním přes tuhle aplikaci – osobními schůzkami nebo voláním přes Signal.

Kauza Dozimetr

Policie obvinila loni v červnu třináct lidí včetně tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku.

Organizovaná skupina podle vyšetřovatelů obsadila klíčové pozice a ovlivňovala četná výběrová řízení. Ve funkci kvůli kauze skončil i ministr školství Petr Gazdík (STAN), který měl kontakty s jednou z hlavních postav případu, podnikatelem Michalem Redlem.

Můžete uvést, zda jste komunikoval s panem Gazdíkem přes toto zařízení a o čem konkrétně?
Ano, možná dvakrát nebo třikrát mi přes tu aplikaci volal. Pravděpodobně v souvislosti s vyjednáváním o vládě.

Můžete uvést, zda jste komunikoval s panem Polčákem a o čem konkrétně?
Ano, možná dvakrát nebo třikrát mi přes tu aplikaci volal. Pravděpodobně v souvislosti s vyjednáváním o vládě.

Můžete uvést, zda jste komunikoval s panem Michalem Redlem a o čem konkrétně?
Ne. Pana Redla neznám a nemám na něj telefonní číslo.

Vnímáte jako problém, že ministr vnitra, předseda hnutí STAN, si pořídí stejný telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou měla zločinecká skupina, která komunikovala právě s vašimi kolegy Gazdíkem a Polčákem, a že ministr vnitra a předseda strany požádá, aby stejný telefon mu pan Polčák zajistil? Přičemž telefon či aplikace slouží jen a pouze pro to, aby komunikoval s ostatními zařízeními vybavenými stejným softwarem? Nejde tedy volat na jakékoliv číslo...
Vaše otázka navozuje dojem, jako bych řekl: „Stando, s touhle apkou si prý telefonují ti zločinci kolem Redla, pořiď mi ji taky.“ Takže: 1. Já jsem o tuhle konkrétní aplikaci nikoho nežádal, 2. V době, kdy mi ji Stanislav Polčák poskytl, netušil nikdo (nebo aspoň nikdo poctivý) o existenci kauzy Dozimetr. Ale abych vám odpověděl: Ne, nepovažuji za problematické to, že někdo používá chráněnou komunikaci, jako ministr ji používám také a považuji to za správné. Pokud někdo zneužije nástroj ke zločinu, není vinen nástroj, ale zločinec. Konkrétně aplikaci CryptoCult používá nepochybně i řada dalších poctivých lidí.

Rakušan obhajuje reklamní kampaň vnitra. Reagujeme na poptávku, vysvětluje

Pokud nedokážete zmiňované okolnosti věrohodně vysvětlit a nedokážete předložit doklady o tom, kolik a kdy jste zaplatil za šifrovaný telefon, vyvodíte z toho osobní odpovědnost jakožto ministr vnitra?
Jsem dalek toho, abych vykřikoval „Nikdy něodstúpim!“ Pokud bych ve své funkci politicky nebo lidsky selhal, samozřejmě by byla rezignace na místě, tak to ve slušné společnosti chodí. Takový případ ale dosud nenastal a já se budu snažit, aby nenastal ani nadále.

Zvažoval byste, pokud nedokážete všechny tyto okolnosti věrohodně vysvětlit, že byste rezignoval na post ministra, jako rezignoval pan Gazdík, který byl v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem?
Rezignaci Petra Gazdíka na post ministra v okamžiku, kdy nebyl z ničeho obviněný, dokonce ani z ničeho podezřelý, považuju za správný krok. Byť pro leckoho možná trochu neobvyklý poté, co jsme měli několik let trestně stíhaného premiéra. Větší kontrast politické kultury hnutí STAN a ANO si dovedu těžko představit. Pokud jde o mě osobně, důvod k rezignaci neexistuje. Vlastnictví jakéhokoliv telefonu není problematické, pokud s tím telefonem neděláte lumpárny. A lumpárny můžete dělat i s tlačítkovou Motorolou. Nebo dokonce i když mobil vůbec nemáte a telefonují za vás spříznění vlekaři a pumpaři.

Rozhovor vznikal po e-mailu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování výbuchu ve Vrběticích bylo extrémně rozsáhlé a náročné, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...