Langer býval v lobbingu za Sekyru někdy až příliš aktivní a upozorňoval na sebe.

Langer býval v lobbingu za Sekyru někdy až příliš aktivní a upozorňoval na sebe. | foto: Čeněk Třeček, iDNES.cz

Za Sekyrovu firmu napojenou na kmotra Mrázka lobboval i Langer

  • 895
Zavolejte Íčkovi. Sejděte se s Íčkem. To byly věty, které si vyměňovali podnikatel Sekyra a kmotr podsvětí Mrázek v roce 2000, kdy společně usilovali o to, aby se Sekyra stal majitelem stavebního giganta IPS. Tím "Íčkem" byl Ivan Langer, tehdy místopředseda Sněmovny, dnes ministr vnitra.

Vlivný politik lobboval za Sekyrovy zájmy. A alespoň načas se tak dostal do stejného týmu s vládcem českého podsvětí Františkem Mrázkem. Ivan Langer přiznává spolupráci se Sekyrou, ale dušuje se, že neměl ani tušení o spojení podnikatele právě s Mrázkem.

Přímé spojení Mrázek – Langer také policejní šetření nikdy neprokázalo. Z policejních odposlechů z roku 2000, jejichž obsah MF DNES zná, ovšem vyplývá, že právě Langer byl politikem, o jehož podpoře se Mrázek a Sekyra bavili nejčastěji. Do detailů probírali, co všechno pro jejich věc Langer údajně udělá, a jeho jménem se často zaštiťovali.

Sekyra potřeboval Langerovu podporu, aby v soutěži o IPS vyhrál a dokázal porazit jednu z největších stavebních firem na světě, švédskou Skansku. Pak potřeboval pomoci vylobbovat úvěr u IPB ve výši 1,5 miliardy, aby měl z čeho akcie zaplatit.

Ministr vnitra Langer říká, že se o spojení Sekyry s Mrázkem dozvěděl až z páteční MF DNES. "Byl to pro mě absolutní šok," řekl. Pravdou však je, že se ke stejnému tématu už před pár měsíci vyjadřoval.

. MOŽNÁ JSEM BYL NAIVNÍ, PŘIPOUŠTÍ LANGER

Rozhovor s ministrem vnitra Ivanem Langerem na téma jeho vazeb na podnikatele Sekyru čtěte zde

A jak v roce 2000 tehdejší místopředseda Sněmovny lobboval? Říká, že se sešel pouze s jedním z bossů IPB, Liborem Procházkou. Mrázek a Sekyra se však bavili o mnohem větší podpoře včetně tlaku na ostatní politiky. A policejní odposlechy hovorů mezi Langerem a Sekyrou jim alespoň částečně dávají za pravdu.

Sekyra: Ty tlaky Skansky jsou obrovský. Nedalo by se s tím něco dělat?
Langer: Chtělo by to získat čas. (...) Slibuji, že budu honit toho náměstka od Mertlíka.

Langer je tak vedle Vlastimila Tlustého druhým vlivným politikem ODS, který se – byť možná nevědomě – angažoval v důležitém obchodu na stejné straně jako boss Mrázek.

"Íčko je skleslý"
V únoru 2000 se Sekyra svěřoval Mrázkovi, že dostal důležitou informaci o tom, že část akcií IPS chce jedna firma (Spořitelní investiční společnost - SIS) prodat konkurenci: Skansce. Když se ho Mrázek zeptal, odkud to ví, Sekyra odpověděl: "Řekl mi to Íčko." Mrázek se podle toho zařídil a začal vyvíjet nátlak na vedení SIS. Ta pak akcie prodala Sekyrovi.

Když měli poté Sekyra a Mrázek problém s Komerční bankou, která se akcie IPS zdráhala prodat, přišel na scénu opět Langer. "Íčko bude mluvit s tím nejvyšším od nich. Slíbil to. To by mohlo pomoct," říkal Sekyra Mrázkovi.

Šéfem Komerční banky byl Jan Kollert. Sekyrovi se tehdy podařilo "zázračně" soutěž vyhrát. A Šafranko to v jednom odposlechu řekl Mrázkovi jasně: "Ale kdyby nebyli Téčko, Íčko a Vodník (Tlustý, Langer a Šlouf), tak to měl Sekyra složité."

Poslanec Vlastimil Tlustý, s nímž byl Šafranko v úzkém kontaktu na přímý pokyn Mrázka, byl dalším důležitým spojencem celého projektu. V březnu 2000 však přišly problémy se získáním úvěru 1,5 miliardy korun na akcie IPS u Investiční a Poštovní banky (IPB). Langerovi šlo o Sekyrův úspěch tak moc, až z něj měli občas všichni aktéři pocit, že to prožívá, jako by mu šlo o život.

Třeba v únoru 2000, když se dozvěděli, že IPB nechce úvěr povolit.
Mrázek: "Mě už ta sranda stála přes sedm milionů (a úvěr nikde)."
Šafranko: "A říkal jsi Sekyrovi, aby zavolal Íčka (Langera)?"
Mrázek: "Už s ním mluvil. Íčko je z toho skleslý."

Jednou dokonce museli Langera v jeho aktivitách krotit. Byl až příliš aktivní a upozorňoval na sebe.
Sekyra: "Volal mi Íčko, ale řekl jsem mu, ať teď nic nedělá, že je teď potřeba zleva (lobbování přes ČSSD)."
Mrázek: "On udělá opravdu hodně, ale teď to chce klid."

Mrázek měl občas lepší informace o Langerových krocích než sám Sekyra. Ve čtvrtek 24. února 2000 to bylo zjevné z tohoto hovoru:
Sekyra: "Volal Procházka (náměstek IPB), že je proti (úvěru)."
Mrázek: "Jsem to tušil. Íčko mu bude volat."

A za nějaký čas zase Mrázek říkal: "Kdyby něco, tak Íčko zavolá přímo do Nomury (majitelům IPB) a Téčko (Tlustý) bude taky v pohotovosti."

"Pozor na zalejvání Íčka"
Bylo zvláštní, s jakou péčí se Mrázek staral o "své koně" ve vysoké politice. Z jednoho hovoru vyplynulo, že měl strach, aby Tlustému a Langerovi nedal někdo úplatek a nezískal je tak na svou stranu.

Mrázek: "Ještě se může stát, že Téčka a Íčka někdo zaleje (uplatí), ale tomu se nedá zabránit. Kdyby nějaká nabídka padla, tak ať na vyjednávání dají tebe, ať tam nechodějí sami."
Šafranko: "Oni můžou mít i jiné kamarády, nejenom mě."
Mrázek: "Upozorni ho (Tlustého) na to možné zalejvání. To je pravděpodobné. Ať si dá pozor. Může to být nalíčené. Takže abys u toho byl radši ty."
Šafranko: "Ráno ho odchytnu."
Mrázek: "Ať si dá pozor i Íčko."

Sekyra nestačil projekt dotáhnout do konce. V červnu 2000 zkrachovala IPB a bylo po penězovodu. Policie pak dostala zákaz případ vyšetřovat. Téčko a Íčko se však po letech vrátili na scénu. Jeden (Tlustý) byl ministrem financí, druhý je nyní ministrem vnitra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video