Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevyužité kvalifikace, malé mzdy a jazyk. To brzdí uprchlíky v práci

  11:22
Uprchlíci z Ukrajiny podle výzkumu společnosti PAQ Research získávají v Česku práci, jenže většinou nenachází uplatnění pro svou relativně vysokou pracovní kvalifikaci. Přes 40 procent jich působí na nekvalifikovaných místech. Často tak pracují za malé odměny. „Pouze pětina pracujících říká, že jim zdejší platy stačí na živobytí, aniž by potřebovali příjmy z Ukrajiny či podporu,“ uvádí průzkum.

Uprchlíci z Ukrajiny čekají před Úřadem práce na Praze 4 Novodvorská. (21. března 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Výzkum společnosti společnost PAQ Research ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd rovněž podotýká, že v uplatnění by uprchlíkům pomohla lepší čeština.

„Na kurzy ale chodí pouze třetina z nich. Situaci může zlepšit bezplatná výuka češtiny, uznávání kvalifikací a větší dostupnost předškolního vzdělávání,“ stojí ve zprávě.

Tato a další opatření by podle výzkumu mohla zvýšit počet v Česku pracujících uprchlíků ze současných 41 procent. Tím by se podle zprávy mohlo zlepšit využití specializací v české ekonomice a omezit riziko tlaku na mzdy v oborech s nižší kvalifikací.

Méně kvalifikovanou práci má 44 procent

Okolo 8 procent uprchlíků pracuje pouze distančně na Ukrajině. „Někteří další mohli mít nárazové práce a dohody z minulosti. Proto je odhad z výzkumu nižší než oficiální statistiky úřadu práce, které zachycují všechny historicky uzavřené úvazky či dohody. Tři čtvrtiny těch, co nepracují, si práci aktivně hledají,“ podotýká dále průzkum.

Účast ukrajinských uprchlíků na pracovním trhu. | foto: PAQ


Ukrajinci, kteří od února přišli do Česka, mají podle výzkumu relativně vysoké pracovní kvalifikace. Na dvě třetiny z nich patří mezi specialisty, technické či vedoucí pracovníky nebo úředníky. V Česku však svou kvalifikaci zatím ztrácí.

„Výrazně méně kvalifikovanou práci dělá 44 procent z nich, 21 procent si pohoršilo mírně. Zhruba třetina si kvalifikaci uchovala, jedná se ale zejména o menšinu, která většinou už doma pracovala v nekvalifikovaných manuálních profesích,“ míní výzkum.

Nejčastěji se naopak do méně kvalifikovaných pozic propadají lidé, kteří na Ukrajině pracovali jako techničtí a odborní pracovníci a úředníci, a to v 66 případech. „Téměř polovina teď pracuje jako pomocní pracovníci či dělníci. Lidé z původně specializovanějších pozic také výrazně častěji pracují na dálku,“ uvádí dále zpráva.

Zaměstnanost dle faktorů: školky, typ bydlení, lokalita, vzdělání, doba příchodu.

Výzkum současně zdůrazňuje, že zaměstnanost souvisí i s dostupností předškolního vzdělávání. „Výrazně častěji pracují ti, kteří našli školku pro svoje děti. U českých zaměstnavatelů pracuje 56 procent rodičů, jejichž dítě chodí do školky, ale jen 29 procent těch, kteří školku nemají,“ uvedla analytička PAQ Research Martina Kavanová.

Podle jejích slov zaměstnanost uprchlíků tak představuje další důvod, proč je potřeba posílit dostupnost dětských skupin a předškolního vzdělávání. „Nabídku postrádají hlavně přetížené regiony jako Praha a okolí a Brno,“ doplnila Kavanová.

Čeština se tak ukazuje jako jeden z nejdůležitějších faktorů

Na práci má zároveň vliv i bydlení. Častěji pracují lidé, co žijí ve standardním bytovém bydlení, což znamená asi 44 procent. Méně naopak lidé v bytech, které nesplňující standardy kvality a obytné plochy. „Kauzalita může směřovat oběma směry. Kdo má práci, může si dovolit lepší bydlení. Nesegregované bydlení současně může pomáhat k lepším kontaktům a shánění práce,“ vysvětlila Kavanová.

Průzkum také zdůraznil, že klíčovou roli při hledání odpovídající práce hraje jazyk. „Kdo se česky domluví v běžných situacích, pracuje výrazně častěji. Tito lidé také častěji pracují v profesích, které odpovídají jejich kvalifikaci. Úroveň češtiny zároveň uprchlíci uvádí jako nejčastější bariéru získání práce,“ stojí ve zprávě.

Co by uprchlíkům nejvíce pomohlo najít si práci. | foto: PAQ

Z výzkumu vyplynulo, že alespoň pár vět dá dohromady přes polovinu uprchlíků. Dalších 18 procent se domluví v běžných situacích a rozumí textu.

„Znalosti rostou spíš pomalu. Důvodem může být, že pouze třetina dospělých uprchlíků navštěvuje jazykové kurzy. Velká část, a to 45 procent se snaží místo kurzů samovzdělávat, jen menšina uprchlíků 30 procent se ale dokáže věnovat studiu češtiny intenzivně - více než 5 hodin týdně,“ uvádí průzkum.

Důvodem omezeného vzdělávání není podle výzkumu nechuť uprchlíků, ale to, že jim na placené kurzy chybí peníze, neví o kurzech nebo nemají čas kvůli práci či hlídání dětí.

„Čeština a výuka jazyka se tak ukazuje jako jeden z nejdůležitějších faktorů pro zaměstnávání uprchlíků na adekvátních pozicích. Potřebujeme proto výrazně posílit jazykové vzdělávání dospělých,“ popsal jeden z autorů výzkumu Daniel Prokop.

Zaměstnavatelé by měli uvolňovat na kurzy

To podle něj znamená, že by se měla podporovat bezplatná výuka. „Zavést povinnost, aby zaměstnavatelé uvolňovali své zaměstnance na kurzy i během pracovní doby. Vidíme, že lidé, kteří navštěvují kurzy nebo se učí jinou formou, umí česky v průměru výrazně lépe,“ doplnil Prokop.

Bariéry navštěvování kurzů češtiny. | foto: PAQ

Práce v odpovídajících profesích by podle výzkumu přinesla i lepší ohodnocení. „Dnes pracuje víc než třetina uprchlíků za méně než 100 korun čistého na hodinu, jen 11 procent nad 200 korun čistého za hodinu. Ve většině profesí si ukrajinští uprchlíci vydělávají méně než Češi podle dat ISPV. Nízké výdělky jsou ale dány zejména tím, že dělají málo kvalifikované práce,“ uvádí průzkum.

Odhad čisté hodinové mzdy z práce odvedené v Česku. | foto: PAQ

Nízké příjmy představují podle analýzy dvojí problém. Zaprvé pouze 20 procent pracujících uvádí, že jim české příjmy stačí na živobytí včetně zajištění vlastního bydlení, aniž by potřebovali další příjmy z Ukrajiny či podporu. „Zadruhé to může posilovat všeobecný tlak na udržování nižších mezd v některých méně kvalifikovaných profesích,“ dodává výzkum.

Dotazování probíhalo mezi 1590 ekonomicky aktivními uprchlíky od 4. 8. do 18. 8. 2022. Na otázky vývoje znalostí češtiny a kvalifikaci vykonávané práce odpovídalo 1300 respondentů z Ukrajiny ve dnech 20. 6. do 13. 7. 2022.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...