Pracovní skupina na úrovni vlády bude podle Bursíka vhodnější než poslanecká komise.

Pracovní skupina na úrovni vlády bude podle Bursíka vhodnější než poslanecká komise. | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Vytvoříme devítičlenný tým ke kauze Morava, dohodla se koalice

  • 51
Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se dohodli na vytvoření týmu pro řešení kauzy Morava. Každá vládní strana do něj vyšle tři členy. Úkolem týmu je zamezit opakování podobných případů, jako je ten Moravův, řekl šéf zelených Martin Bursík.

"Pracovní skupina po třech lidech z každé strany se bude zaobírat jednotlivými aktéry kauzy Morava a bude hledat cesty, jak podobným případům do budoucna předcházet," oznámil Bursík. Není podle něj potřeba zřizovat oficiální komisi na poslanecké úrovni.

Ve skupině podle Bursíka zasedne i poslankyně zelených Olga Zubová, na kterou Morava "líčil" past tím, že usiloval o materiály o ní i její dceři. - čtěte Zubová: Dceři bylo divné, jak na ni Morava neustále dotírá

Za ODS na schůzce byli například šéf poslanců Petr Tluchoř a premiér Mirek Topolánek, za KDU-ČSL předseda Jiří Čunek. Proti Bursíkově oznámení nic nenamítali. Tluchoř dodal, že bude zapotřebí "lépe pracovat v regionech", aby se problémům dařilo předejít už při sestavování kandidátek.

Bývalý poslanec ODS Jan Morava sbíral materiály na své někdejší kolegy ve Sněmovně. Netajil se tím, že jeho přínos je právě v umění "získat informace". Například o Olze Zubové (SZ), která v dolní komoře parlamentu někdy hlasuje proti vládě, tvrdil, že "je jeho starostí". Po provalení kauzy díky skryté kameře se vzdal poslaneckého mandátu.

Kauza poslance Moravy, fotografie a skrytá kamera

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video