V Císařské konírně začíná výstava Tož to kupte! TGM a sbírka umění pro Pražský...

V Císařské konírně začíná výstava Tož to kupte! TGM a sbírka umění pro Pražský hrad (10. září 2018). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Výstava ukazuje výtvarné skvosty z Hradu, nahotu cudný Masaryk odmítal

  • 7
Téměř tři měsíce budou mít lidé možnost si v Císařské konírně prohlédnout obrazy shromážděné prvními československými prezidenty. Výstava s názvem Tož to kupte! TGM a sbírka umění pro Pražský hrad začala ve středu.

Když obchodník s uměním Masarykovi nabídl cyklus šestnácti obrazů od Josefa Mánesa za závratných půl milionu korun, prezident jen prý stručně konstatoval: „Tož to kupte.“ 

Masaryk si to mohl dovolit. Měl jak peníze ze zvláštního fondu, tak nekonečné prostory Pražského hradu. Po Habsburcích, kteří na Hradčanech sídlili jen příležitostně, toho mnoho nezůstalo a mladá republika potřebovala reprezentovat.

V expozici v Císařské konírně návštěvníci do 9. prosince uvidí více než sto obrazů, u nichž nepůjde pouze o slavná jména autorů, ale i o příběh, jak měla zakoupená díla spoluvytvářet obraz Pražského hradu coby symbolu nové demokratické republiky.

Hned na začátku vítá návštěvníky v konírně sám prezident. Tedy jeho veřejnosti téměř neznámý obraz od Otto Peterse. „Netradiční kompozice a spousta symbolů,“ stručně popisuje dílo kurátorka Jitka Šosová. Na prstě má Masaryk snubní prsten – odkaz na manželku Charlottu, řádovou stužku v klopě, světlo dopadá na přísnou tvář prezidenta a na knihovnu v pozadí.

Masaryk pro hradní sbírku preferoval umělce považované za české, výjevy z tuzemských dějin, zdejší krajinu. „Jsou to žánry, které bychom čekali v sídle prezidenta. Vždycky pro něj bylo důležité, aby dílo mělo vztah k vlasti,“ říká Šosová.

Ve sbírce naopak chybí nahota. Cudný a mravný prezident byl proti nahotě. Smůlu měly i mytologické výjevy, natož akty.

Beneš fandil současnému umění

V Jízdárně jsou i obrazy Hanuše Schwaigera, který byl učitelem kreslení Masarykova syna Herberta a jeho osobním přítelem. „Masaryk v časopise Čas publikoval recenzi na Schwaigerovu výstavu a zaujal ho právě obraz Člověk je tu,“ říká kurátorka Markéta Ježková. Ten zachycuje opilého muzikanta, který usnul na kraji vsi a okrádají ho skřítci.

Asi nejslavnějším vystaveným dílem je portrét Boženy Němcové, který zdobil prezidentskou pracovnu. Ta byla obložena knihami, mezi nimi bylo jen pár fotografií, podobenek a asi jediný obraz – právě slavná literátka.

Když Masaryk zemřel, jeho nástupce Edvard Beneš začal nakupovat trochu jiná díla. Na rozdíl od Masaryka byl fanouškem výtvarného umění. Chodil na výstavy, sám byl sběratelem a s umělci se přátelil. „Když nastoupil Beneš, vyjádřil názor, že staršího umění už bylo dost a můžeme kupovat něco současného,“ popisuje Šosová. 

Naopak nástup Emila Háchy znamenal opět návrat k prověřené tradici a starým dílům. Konec fondu znamenala měnová reforma z roku 1953, kdy se peníze znehodnotily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video