Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vykrást banku nebylo složité, tvrdí lupiči

  1:00
Dva muži vykradli banku na Žižkově, ve které pracoval otec jednoho z nich. Předem uvnitř skryli desítky kilogramů nářadí včetně autogenu, upilovali i mříže, aby měli nouzovou únikovou cestu. Přípravy na přepadení zněly jako scénář k akčnímu filmu, nakonec však oba stanuli před soudem.
Loupež v ČSOB před soudem

Loupež v ČSOB před soudem - Hlavní líčení s muži, kteří si podle obžaloby loni uloupili z banky zhruba deset milionů korun. (13. června 2005) | foto: Petr NovotnýMF DNES

Dvojice ozbrojených maskovaných lupičů si loni v květnu po pečlivých přípravách odnesla z pobočky ČSOB v Prokopově ulici peníze v různé měně v hodnotě přes devět milionů korun.

Nemuseli ani použít autogen, kterým byli přichystáni rozřezat trezor. Loupež se odehrála v noci, v tichosti. Z peněz se však dlouho neradovali, policisté je zadrželi po krátkém sledování. Spolu se zadrženými muži v pondělí usedl na lavici obžalovaných i otec jednoho z lupičů, který v bance pracoval jako člen bezpečnostní agentury – ten vinu popírá.

Případ se začal projednávat v pondělí u městského soudu ve Spálené ulici pod názvem Bohumil Šafařík mladší a spol.

Dnem D byl 13. květen loňského roku. Vlastně spíš nocí N – akce se odehrála v noci na 14. května.

Před vlastním přepadením čekali podle výpovědí Šafařík mladší a Staneček schovaní devět hodin ve vnitřních prostorách banky, v suterénu, kam se dostali zcela nepozorovaně díky kopiím klíčů. Do jedné ze skříní už o den dříve ukryli záložní autogen, rozbrusku na mříže, pákové štípací kleště, palice a další nářadí o celkové hmotnosti padesát až osmdesát kilogramů.

Čekali, až jediný noční člen ostrahy vyprovodí uklízečku. Akce mohla po třiadvacáté hodině začít. Každý byl ozbrojen jednou nelegálně drženou pistolí.

Člen ostrahy vinu popírá
Bohumil Šafařík mladší, sedmadvacetiletý muž se sportovní postavou, byl mozkem celé akce. V pondělí před soudem vypovídal rychle, energicky a ani soudkyně se mnohdy neubránila úsměvu. Na co ukradli i počítačku peněz v hodnotě šedesáti tisíc? "No, mám vám lhát? Abysme si to pak spočítali," odpovídal na všechno obdobně věcně.

Oproti němu druhý člen lupičské dvojice, jedenatřicetiletý Slovák Karol Staneček, působil zlomeným dojmem. Mluvil pomalu a potichu. Měl finanční problémy, dlužil miliony, a protože byl pod nátlakem, šel podle svých slov do této akce.

Třetím obžalovaným je Bohumil Šafařík starší, jedenašedesátiletý otec prvního z lupičů, který popírá jakoukoliv účast na přípravách přepadení. Jeho slova potvrzuje syn i Karol Staneček.

Bývalý člen ostrahy však připustil, že mu při nemoci Bohouš pomáhal a chodil za ním v noci do banky na návštěvy. O ulici dál bydlel u své přítelkyně a měl to sem blízko. K přepadení banky se syn člena místní ochranky rozhodl údajně poté, kdy mu kamarád Staneček oznámil, že jedné firmě dluží zhruba tři miliony korun a musí je rychle splatit.

Šafařík mimo jiné i díky informacím z počítače svého otce zjistil potřebné podrobnosti k uskutečnění plánu. "Viděl jsem tam příležitost, ta banka téměř neměla zabezpečení. Přišlo mi to bezpečnější, než třeba vykrást byt," řekl Šafařík před soudem s tím, že měl vymyšlené tři nebo čtyři varianty. Na 13. května čin naplánoval kvůli tomu, že tam otec nebude. Nechtěl, aby ho poznal.

Hlídač prozradil kódy
Při noční loupeži musela dvojice ozbrojených mužů v kuklách spoutat jediného člena ostrahy, do bankomatu i do trezoru se však údajně dostali lehce. Našli totiž klíče i kódy v zásuvce stolku jedné z pracovnic banky. Chybějící kódy a hesla jim pak prozradil spoutaný hlídač.

Šafařík mladší se přitom prý podivoval. "Šli jsme hlavně po bankomatu, ale ta banka nebyla vůbec zajištěná. Mně pak přišlo hloupé nevzít ty peníze," doplnil.

Škoda za devět milionů
Z bankomatu se povedlo "vybrat" téměř 940 tisíc korun. Poté Šafařík přeřezal mříže k trezorové místnosti. Tam ho čekalo mimo jiné patnáct tisíc amerických dolarů, přes pět set liber či deset kanadských dolarů – v celkové hodnotě přes osm milionů sto tisíc korun. Staneček měl za úkol hlídat, kdyby zvonil telefon, zda je vše v pořádku. Na papírku měl napsané potřebné instrukce, co případně říct.

Nakonec ani nemuseli využít náhradní "útěkovou variantu", tedy už dříve přepilované mříže nouzového východu. Přesto banku opustili narychlo, všimli si totiž venku podezřelého auta se dvěma muži. Oproti plánu na místě nechali všechno nářadí a podlahu nechali zaplavit vodou z roztočených kohoutků, aby zlikvidovali pachové stopy. Ani to jim nepomohlo, krátce po činu byli zadrženi.

Na lítost bude dost času
A proč Šafařík sehnal zbraně, když v plánu podle výpovědí nepočítali s jejich použitím? "Už jste viděli lupiče, který byl šel do banky bez pistole?" vysvětlil prostě důvod ozbrojení. Soud by měl vynést verdikt už dnes, trest se může pohybovat ve výši deseti až patnácti let vězení.

Šafařík mladší přiznal, že využil otcovy pozice v bance. "On o tom ale nevěděl. Lituji toho, že jsem do svých problémů zatáhl rodinu a tátu. Musím se omluvit také Stanečkovi i tomu hlídači. Na litování sebe sama budu mít dost času, pokud se nemýlím," dodal obviněný.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...