Vrtulník UH-1Y Venom americké námořní pěchoty na Dnech NATO v Ostravě (21. září...

Vrtulník UH-1Y Venom americké námořní pěchoty na Dnech NATO v Ostravě (21. září 2019) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Česko koupí od Američanů 12 vrtulníků za 14,6 miliardy, řekl Metnar

  • 187
Česká republika chce podle ministra obrany Lubomíra Metnara ještě letos uzavřít smlouvu o koupi dvanácti vrtulníků z USA za 14,6 miliardy korun plus DPH. Všechny stroje má Česko dostat v roce 2023. „Potřebujeme nahradit současné vrtulníky Mi-24, které jsou na hraně životnosti. Potřebujeme se odvázat od závislosti na ruské provenienci,“ řekl ministr.

„Informoval jsem vládu o ukončení rozhodovacího procesu. Do konce roku hodláme s vládou Spojených států amerických uzavřít mezivládní dohodu,“ řekl Metnar.

Půjde o osm kusů víceúčelových vrtulníků Venom a čtyři kusy bojových vrtulníků Viper.Zakázka formou dohody dvou vlád je podle ministra obrany nejbezpečnější a nejtransparentnější.

„Velmi podstatná část je zapojení našeho obranného průmyslu, které vyplývá z případné uzavřené smlouvy. V té ceně je zahrnuto zjednodušeně řečeno všechno. Nejenom vrtulníky, výzbroj, munice, náhradní díly, výcvikový simulátor, prvotní přeškolení jak pilotů, tak pozemního persolu,“ zdůraznil Metnar.

22. srpna 2019

„Kombinace těchto vrtulníků nejlépe zajistí armádou požadované schopnosti na podporu pozemních a speciálních sil, transport vojáků i případný transport raněných,“ uvedl ministr obrany.

Metnar odmítá možné komplikace od KSČM tolerující vládu

Metnar na dotaz iDNES.cz odmítl, že by kvůli plánovanému nákupu amerických vrtulníků mohla dělat problémy KSČM, která menšinovou vládu ANO a ČSSD toleruje.

„Co se týče nákupu vrtulniků na výjimku je naprosto formalizovaný proces, který má své náležitosti. Já bych v této oblasti nechtěl politicky spekulovat a počítat s nějakými imaginárními překážkami,“ uvedl ministr obrany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video