Při cestě do Vatikánu se český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek setká osobně s papežem Františkem a bude jednat i o smlouvě České republiky s Vatikánem.

Při cestě do Vatikánu se český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek setká osobně s papežem Františkem a bude jednat i o smlouvě České republiky s Vatikánem. | foto: Reuters

Vrací se smlouva s Vatikánem. Zaorálek bude jednat i s papežem

  • 113
Po letech se Česká republika znovu pokusí vyjednat mezistátní smlouvu s Vatikánem, kterou jako jedna z mála evropských zemí s křesťanskou tradicí nemá. Téma je znovu ve hře poté, co se ČSSD nepodařilo zvrátit podobu církevních restitucí. Příští týden zamíří ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za papežem.

„Měl by se setkat s Jeho Svatostí papežem Františkem a dalšími vrcholnými představiteli Svatého stolce. Cílem návštěvy bude projednání bilaterálních otázek, včetně jednání o Smlouvě mezi Českou republikou a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů,“ sdělila iDNES.cz Vanessa Sandová z tiskového odboru vlády.

Smlouvu s Vatikánem už jednou Česká republika vyjednala a v červenci 2002 ji podepsali tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda a papežský nuncius Josef Erwin Ender. Sněmovna ji však na jaře následujícího roku odmítla ratifikovat. Tehdy vyjednaná podoba smlouvy se týkala působení v kultuře, školství, zdravotnictví, sociální oblasti a v resortu ministerstva vnitra.

Dá se očekávat, že do nové podoby smlouvy se promítne i to, že parlament za minulé vlády Petra Nečase schválil církevní restituce a levice je nedokázala zvrátit ani u Ústavního soudu, ani přímým jednáním se zástupci církví. „Jediné, co můžeme udělat, je pokračovat v apelech na církve,“ řekl iDNES.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Podle Zaorálkovy mluvčí Johany Grohové je zatím předčasná otázka, kdy by nová smlouva mohla být hotova a připravena k podpisu. „Jsme ve fázi technických konzultací,“ uvedla. Přesný plán cesty ministra zahraničí do Vatikánu se podle ní ještě ladí. Zaorálek se podle ní při své cestě setká také s Federicou Mogheriniovou, budoucí šéfkou evropské diplomacie, která bude i místopředsedkyní nové Junckerovy Evropské komise.

Na dvoudenní cestu do Vatikánu se Zaorálek vydá prakticky vzápětí po komunálních a senátních volbách. Cesta se uskuteční 14. a 15. října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video