Martin Vondrášek

Martin Vondrášek | foto: Radek Vebr, MAFRA

Vondrášek se za výroky o znásilnění dál kaje. Rakušanovi jeho omluva stačí

  • 21
Policejní prezident Martin Vondrášek dál vysvětluje své výroky o obětech znásilnění. Kritiku vyvolalo jeho tvrzení, že obvinění jsou velmi často vymyšlená. Ve čtvrtek se proto měl setkat i s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, který později pro ČT uvedl, že jeho předchozí omluva mu stačí a schůzka se výroků netýká.

„V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoliv z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ uvádí Vondrášek v prohlášení, které dal iDNES.cz k dispozici.

„Policie si velmi dobře uvědomuje, že v této trestné činnosti je obrovská latence. Uvědomuje si, že jedná s velice traumatizovanými a křehkými obětmi,“ řekl ve čtvrtek novinářům.

Policejní šéf čelí kritice za slova o křivých obviněních ze znásilnění

Připomněl také, že spolupracuje se skvělými vyšetřovatelkami z oblasti mravnostní kriminality i s dalšími specialisty v dané oblasti. „Jsem přesvědčen, že i jednotliví policisté na dozorčích službách základních útvarů jsou v naprosté většině případů na přijetí takto citlivých trestních oznámení připraveni a vědí jak postupovat,“ říká.

Ministr vnitra Vít Rakušan se s Vondráškem měl ve čtvrtek sejít. Pro ČT uvedl: „Četl jsem vyjádření Martina Vondráška v dnešním Právu (stejné, jaké zaslal i redakci iDNES.cz, pozn. red.), to plně odpovídá i tomu, co jsem k věci řekl dříve,“ prohlásil. Dodal také, že čtvrteční schůzka není „žádná speciální, ale zcela pravidelná“.

„Obvykle se vídáme minimálně dvakrát týdně,“ upřesnil také Rakušan. Z Vondráškova výroku podle svých slov nebude vyvozovat důsledky.

Redefinici znásilnění si přeje většina žen. Mýtům o souhlasu věří minimum lidí

Svá slova mírní Vondrášek poněkolikáté

Policejní prezident vzbudil nevoli svým výrokem podcastu Spotlight, kde řekl, že mnohá oznámená znásilnění jsou smyšlená. „Velmi často je oznámení ženy o sexuálním násilí smyšlené. Velmi často. Často je to i vyšetřovací verzí. Musíme prověřit, jestli nám to, co žena říká, je pravda. Mně osobně se to v praxi stalo minimálně dvakrát. Žena se bála jít domů nad ránem, bála se manžela, neuměla to odůvodnit,“ řekl.

Svá slova, která nejsou podle statistik ani výzkumů pravdivá, pak v dalších prohlášeních mírnil. „Uznávám, že nebylo šťastné použít v diskusi o smyšlených oznámeních slovní spojení – velmi často,“ přiznal o den později na stránkách policie, kde zároveň publikoval statistiku. V té uvedl, že ve více než třetině případů se vyšetřování odkládá z důvodů, že se skutek nestal.

To však také nebylo zcela přesné, část znásilnění je odložena, neboť v legislativě je podmínkou použití násilí či zneužití bezbrannosti, přičemž část obětí „pouze“ zamrzne a nedokáže klást odpor. I tato slova poté pro iRozhlas zpřesňoval: „Rovnítko v tiskové zprávě bylo nepřesné. Mám jediný cíl a to, aby latence této trestné činnosti byla co nejnižší,“ řekl.

V nejnovějším prohlášení také dodává, že policie má vytvořenou metodiku pro práci s obětmi trestných činů, která obsahuje také část o zvlášť zranitelných obětech. „V minulých letech jsme v této oblasti skutečně ušli nemalý kus cesty a chtěl bych i touto cestou ujistit každého, že se skutečně nemusí bát přijít oznámit protiprávní jednání, jehož se stal obětí. K obětem těchto skutků dokážeme přistupovat maximálně citlivě a účinně je ochránit,“ uzavřel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video