Lídři koalice Spolu Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka

Lídři koalice Spolu Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka | foto: Michal Růžička, MAFRA

Průzkum: Nejvíc lidí zvažuje koalici Spolu, následují ANO a Piráti se STAN

  • 943
Největší volební potenciál má pět týdnů před volbami do Sněmovny podle průzkumu pro Českou televizi koalice Spolu. Pokud by ji dali hlas všichni, kdo její volbu zvažují, získala by až 31,5 procenta. Vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše má šanci oslovit až 30 procent voličů. Koalice Pirátů a STAN by podle průzkumu mohla dostat až 27,5 procent.

Volební potenciál vyjadřuje maximální možný zisk strany či koalice v případě, že by jí u voleb dali hlas všichni voliči, kteří to zvažují. Rozdíl mezi průzkumem volebních preferencí je ten, že volič rozhodující se třeba mezi dvěma subjekty se započítává jako potenciální volič obou z nich. Nejde tedy o prognózu výsledků voleb jako v případě volebního modelu. 

Až 13,5 procenta voličských hlasů by získala SPD. ČSSD, která v mnoha průzkumech volebních preferencí nezískala ani pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny, by získala až 10 procent hlasů, pokud by jí svůj hlas dali všichni voliči, kteří to zvažují.

Průzkum volebního potenciálu stran pro Českou televizi. (5. září 2021)

Přísaha Roberta Šlachty by podle průzkumu získala až 9,5 procenta, KSČM osm a zelení mají potenciál dostat až sedm procent voličských hlasů. Společnou kandidátku Trikolory, Svobodných a Soukromníků by mohlo podpořit až 5,5 procenta hlasujících.

Nový průzkum volebního potenciálu zpracovaly pro Českou televizi společnosti Kantar CZ a Data Collect. Průzkumu se zúčastnilo 2 561 respondentů.

Kterou ze stran či koalic plánujete volit?

celkem hlasů: 9198
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 12. září 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video