Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 10. 2013 22:50

Volby do Poslanecké sněmovny 25.-26. října 2013

Konečné výsledky předčasných voleb: ČSSD 20,5 % (50 mandátů); ANO 18,7 % (47); KSČM 14,9 % (33); TOP 09 12 % (26); ODS 7,7 % (16); Úsvit 6,9 % (14); KDU-ČSL 6,8 % (14). Jiné strany se do Sněmovny nedostaly. Volební účast činila 59 procent. On-line reportáž pro vás připravili Věra Žilková, Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Martina Topinková.

16:12
TOP 09
"Výsledek Babišova hnutí je reflexe poptávky po populismu. Šokuje mě, že takovému množství lidí nevadí ve sněmovně bývalý estébák," uvedl Miroslav Kalousek k výsledkům hnutí ANO, které získalo podle průběžných výsledků sčítání necelých 19 procent hlasů.
16:06
Tyto volby budou pro ODS znamenat nejhorší volební výsledek vůbec. Pro sociální demokracii bude znamenat zisk méně než 22 procent hlasů nejhorší výsledek za posledních 20 let. Vítězná strana zároveň vyhraje s nejmenším podílem hlasů v dějinách samostatné České republiky.
  • Vratislav Mynář mizí v sídle strany SPOZ, do volebního štábu neměli novináři

    Vratislav Mynář mizí v sídle strany SPOZ, do volebního štábu neměli novináři přístup. (26. října 2013) / Autor: Jan ZatorskyMAFRA

16:02
KDU-ČSL
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si dovede představit menšinovou vládu ČSSD s podporou lidovců a ANO. Vyjednávání by ale podle něj nebylo lehké. Odmítá vládu s KSČM a Úsvitem.
16:02
V Praze je zatím sečteno 25 procent všech okrsků. Vede TOP 09 s 22,17 procenty, o pět procent méně má ANO a 14,71 procent ČSSD. ODS má zatím necelých 11 a půl procenta.
15:57
Po sečtení 62 % okrsků lze s pravděpodobností hraničící s jistotou říci, že do Sněmovny projde sedm stran: ČSSD (nyní 21,6 %), ANO (18,7 %), KSČM (16,0 %), TOP 09 (10,3 %), Úsvit (7,3 %), ODS (7,1 %) a KDU-ČSL (6,9 %). Po ročním státním příspěvku na činnost sahají zelení (2,8 %). Alespoň příspěvek za hlasy dostanou i Piráti a Svobodní.

Michal Hašek v preferenčních hlasech vítězí nad předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Průběžný stav po sečtení 61,64 % okrsků
15:57
Zelení
Zelení již nepočítají s tím, že by se ve volbách dostali do Sněmovny. Lídr strany Ondřej Liška připustil, že nyní napjatě sledují hranici 3 %, která jim zajistí roční příspěvek na činnost od státu.
15:56
Komentáře
Politolog Josef Mlejnek pro iDNES.cz: Zemanovci evidentně utrpěli výprask, což patrně oslabí možnosti prezidenta při sestavování příští vlády. Nejen v tom smyslu, že nebude mít v parlamentu „vlastní stranu“, ale zejména z hlediska legitimity. Jeho politický projekt, Rusnokovu „vládu odborníků“, voliči totálně zamítli, a tudíž se již nebude moci tolik ohánět tím, že právě on nejlépe reprezentuje vůli lidu.
15:55
ANO
Na videopřenosu ze štábu ANO bude za několik okamžiků hovořit předseda hnutí Andrej Babiš.
15:54
ANO
Martin Stropnický, lídr ANO v Jihomorovském kraji, hodnotí dosavadní výsledky jako úspěch a za zásadní moment voleb považuje, že se ANO o druhou pozici utkalo s KSČM. K možnému vyjednávání s ČSSD řekl: "Tato situace vyvolala nutnost, ne-li povinnost jednat s demokratickou stranou. To sociální demokracie je, ale my nevíme, kdo bude třeba panem prezidentem pověřen, kdo bude designovaným premiérem, která část ČSSD dostane zelenou v tomto směru. Tam jsou minimální dvě části." Hnutí ANO vadí na sociální demokracii zvyšování daní. Nejužší vedení ANO a kandidáti hnutí se sejdou v 17 hodin, aby jednali o situaci, která vzešla z prozatimních výsledků voleb. "Předpokládám, že kolem 18. hodiny bychom svolali tiskovou konferenci," dodal Stropnický.
  • Herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská přišla podpořit Karla Schwarzenberga do

    Herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská přišla podpořit Karla Schwarzenberga do volebního štábu TOP 09 v Praze. (26. října 2013) / Autor: Michal ŠulaMAFRA

15:54
SPOZ
V pizzerii Viva v brněnských Žabovřeskách se sešlo kolem pětadvaceti členů SPOZ. "Výsledek je špatný, je to jasná porážka. V zázrak už nevěřím, to se stává jen v pohádkách. Těžko říct, proč jsme neuspěli. To je na povolební analýzy," podotkl z místa předseda jihomoravských Zemanovců a dvojka kandidátky Marian Keremidský.
15:53
ODS
V centrále ODS je ticho. Lídři strany jsou v uzavřených prostorách, kam novináři nesmí. Získat jakékoliv vyjádření je těžké. Není divu...
15:49
KSČM
Do štábu KSČM dorazil Vojtěch Filip. "Nic červeného nemá," hlásí reportérka iDNES.cz.

Průběžný stav po sečtení 54,04 % okrsků
15:49
ANO
Z volebního štábu se v živém vstupu iDNES.cz přihlásil Martin Komárek z hnutí ANO. "Čísla mi připadají jako z říše fantazie. Pro ČSSD by to znamenalo pravé peklo a pro nás by to byl ráj. Ale myslím, že ta konečná čísla budou trochu jiná," uvedl lídr Libereckého kraje. Za úspěch by považoval překonání hranice 10 % ve všech krajích.
  • Europoslanec Miloslav Ransdorf ve volebním štábu KSČM v Praze. (26. října 2013)

    Europoslanec Miloslav Ransdorf ve volebním štábu KSČM v Praze. (26. října 2013) / Autor: Milan BurešMAFRA

15:48
ODS
Ve stanu ODS na Vysočině panuje nadšení z možné prohry SPOZ.
15:44
ČSSD
Na videokanálu ze štábu ČSSD hovoří senátor a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.
15:44
ANO
Jedna z tváří ANO a bývalý eurokomisař Pavel Telička iDNES.cz řekl, že druhé místo pro ANO by byl "velmi pěkný výsledek". "Důležitější než sčítání ale bude to, co bude následovat. Nejenom z hlediska politických jednání, ale i to, aby ANO bylo dlouhodobě udržitelný politický projekt," uvedl Telička. "Celá řada politických subjektů nedocenila míru znechucení veřejnosti se současným stavem této země," uvedl Telička k tomu, proč průběžné výsledky dávají podobné procento ANO a KSČM. Podle něj ANO dokázalo oslovit voliče zavedených pravicových stran.
15:43
Zajímavost z průběžného odhadu zisku mandátů: Tomio Okamura si jako podmínku pro podporu vládě při hlasování o důvěře stanovil to, aby vláda prosadila zákon o obecném referendu. To chtějí jak sociální demokraté, tak komunisté. Tyto tři strany dohromady nyní mají 105 křesel. Ale levice ještě zřejmě bude ztrácet.
  • Sčítání hlasů po předčasných sněmovních volbách v základní škole na Jiráskově

    Sčítání hlasů po předčasných sněmovních volbách v základní škole na Jiráskově náměstí v Plzni. / Autor: Martin Polívka, MF DNES

15:42
ODS
Jan Zahradil právě mluví ve videopřenosu iDNES.cz
15:42
ČSSD
Sociální demokracie má průběžně 21,9 procenta. Předseda pražské ČSSD Karel Klíma k tomu reportérce MF DNES řekl: "Z prozatímního výsledku strany ve volbách jsem zatím zklamaný. Bojím se, že ve sněmovně nastane patová situace."
15:39
Volební odhad iDNES.cz: Zemanovci neprojdou do Sněmovny, ČSSD a KSČM nebudou mít spolu většinu, Babiš skončí jako druhý nejsilnější.
15:38
TOP 09
Další přímý přenos: na videopřenosu ze štábu TOP 09 vystoupí místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.
15:37
Po sečtení 40 % hlasů se výkyvy v ziscích jednotlivých stran stabilizují. ČSSD drží náskok zhruba 3,5 % na ANO, komunisté jsou s jistotou třetí. Zisk 16,6 % ale nejspíš neudrží. Naopak TOP 09 bude stoupat ze současných 9,7 % nahoru, její silnou baštou je Praha. ODS pozvolna dohání Okamurův Úsvit, KDU-ČSL drží 6,8 %. Ke tříprocentní hranici a tedy i ročnímu příspěvku na činnost stoupají zelení. Piráti drží 2,5 %, Svobodní 2,2 %. Pro SPOZ a Hlavu vzhůru se rýsuje nebývalý výbuch, ani jedna strana by nemusela dostat od státu ani korunu.
  • Michal Hašek a Jeroným Tejc před sídlem ČSSD v Praze. (26. října 2013)

    Michal Hašek a Jeroným Tejc před sídlem ČSSD v Praze. (26. října 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

15:36
ČSSD
Jeroným Tejc, bývalý šéf poslanců ČSSD říká: "Pokud ČSSD nezíská nad 25 %, bude to jasná prohra. A zklamáním bude, pokud levice nezíská většinu." Ve štábu sociálních demokratů nepanuje dobrá nálada.
15:34
KSČM
Ve štábu KSČM je už kromě Jiřího Dolejše i Miroslav Ransdorf, "rudá Soňa" Marková, Pavel Kováčik a pražská jednička Marta Semelová, která si pro tuto příležitost oblékla červené sako.
15:33
ANO
Martin Komárek ze hnutí ANO mluví živě ve videopřenosu ze štábu tohoto hnutí.
15:32
Komentáře
"Zbývá odpovědět na otázku, kdo z dvojice ČSSD - ANO bude mít premiéra a kdo ministra financí. A jestli k tomu budou potřebovat lidovce," píše na Twitteru šéf reportérů MF DNES Václav Dolejší.
15:32
Je sečtena třetina okrsků, ČSSD je stále první s 22 %, ANO je druhé s 19 %, za nimi KSČM s 17 %, TOP09 s 9 %, Úsvit s 8 %, KDU-ČSL a ODS shodně se 7 %. Pod hranicí jsou zeleni s 3 %, Pirati a Svobodni shodně s 2 % a Zemanovci 1,6 %.

Průběžný stav po sečtení 34,36 % okrsků