Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 10. 2013 22:50

Volby do Poslanecké sněmovny 25.-26. října 2013

Konečné výsledky předčasných voleb: ČSSD 20,5 % (50 mandátů); ANO 18,7 % (47); KSČM 14,9 % (33); TOP 09 12 % (26); ODS 7,7 % (16); Úsvit 6,9 % (14); KDU-ČSL 6,8 % (14). Jiné strany se do Sněmovny nedostaly. Volební účast činila 59 procent. On-line reportáž pro vás připravili Věra Žilková, Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Martina Topinková.

15:31
ANO
Hnutí ANO ztratilo vedení v Karlovarském kraji, zato se dostalo do čela v kraji Středočeském.
15:28
Komentáře
"V prestižním souboji o hegemona pravice zatím vede TOP 09 nad ODS poměrem 9:6." píše na Twitteru šéf reportérů MF DNES Václav Dolejší.
15:27
TOP 09
"Myslím, že budeme mít důstojné zastoupení ve Sněmovně a budeme nadále hájit principy parlamentní demokracie a dlouhodobé udržitelnosti našeho hospodářství," okomentovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová průběh sčítání hlasů.
15:24
Komentáře
Politolog Josef Mlejnek pro iDNES.cz: Volebních okrsků je zatím sečteno relativně málo, ale zdá se, že hnutí ANO může dokonce volby vyhrát, poněvadž lze očekávat jeho vyšší podporu ve velkých městech ve srovnání s ČSSD. Nicméně důležité budou zejména možnosti vytvoření vládní koalice, o kterých je nyní opravdu předčasné spekulovat. Z tohoto hlediska je asi nejdůležitější skutečnost, že ČSSD a KSČM patrně nebudou moci vytvořit většinu. Voliče sociální demokracii pravděpodobně odsál jak Andrej Babiš, tak Tomio Okamura.
  • Pražský primátor Tomáš Hudeček s volebním lízátkem sleduje průběžné výsledky ve...

    Pražský primátor Tomáš Hudeček s volebním lízátkem sleduje průběžné výsledky ve štábu TOP 09. (26. října 2013) / Autor: Michal ŠulaMAFRA

15:23
KDU-ČSL
Lídr KDU-ČSL v Ústeckém kraji Leo Steiner novinářům řekl, že věří v dvouciferný výsledek. "K dnešnímu dni by se mi výsledek 14 procent líbil, ale za čtyři roky bych chtěl minimálně dvojnásobek," poznamenal. Ve štábu lidovců přesto panuje nervozita, aby KDU-ČSL překročila 5% hranici.
15:22
Po sečtení čtvrtiny okrsků ztrácí Babišovo ANO na hlavního favorita voleb necelá 3,5 %. To je scénář, se kterým asi v Lidovém domě nepočítali...
15:21
Komentáře
"Odstoupí už dnes po debaklu ČSSD duo Sobotka - Hašek? A bude se nakonec smát třetí vzadu, plzeňský místopředseda Milan Chovanec?" píše na Twitteru šéf reportérů MF DNES Václav Dolejší.
0
  • Vladimír Špidla (vlevo) a Jiří Dienstbier přicházejí do volebního štábu ČSSD.

    Vladimír Špidla (vlevo) a Jiří Dienstbier přicházejí do volebního štábu ČSSD. (26. října 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

15:20
Válka růží uvnitř ČSSD: jihomoravský hejtman Michal Hašek zatím poráží předsedu strany Bohuslava Sobotku v počtu preferenčních hlasů. Sečtena je pětina hlasů.
15:20
Zelení
Lídr zelených ve Středočeském kraji Václav Láska je průběžným výsledkem kolem dvou procent zklamán. Nyní čeká, že se strana dotáhne tak na tři procenta. "Takový člověk, který by váhal mezi Úsvitem a zelenými, asi není," řekl. Největší konkurenci vidí v Pirátech.
15:17
Volební účast ve dvaceti procentech sečtených okrsků byla 57,7 %.
15:16
KSČM
Ze štábu KSČM zní, že si přejí zisk větší o 2 až 3 % než v minulých volbách, kdy získali 11,3 %. Občerstvení u KSČM je společné pro novináře i politiky, připravují ho studenti z hotelové školy v Mariánských Lázních. Jídlo je spíš tradiční, nechybí řízečky, guláš, jednohubky či bábovka, štrůdl, atd.
  • Pavel Kováčik a Jiří Dolejš sledují televizní volební zpravodajství ve štábu

    Pavel Kováčik a Jiří Dolejš sledují televizní volební zpravodajství ve štábu KSČM. (26. října 2013) / Autor: Milan BurešMAFRA

15:15
SPOZ
Do štábu SPOZ dorazil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. "Kardinální otázkou těchto voleb je, jestli si občané přejí změnu, jestli se už nabažili těch, kteří tady vládnou v různém přestrojení od roku 2006," řekl. Ministr vnitra Martin Pecina, který dorazil hned vzápětí, výsledek Zemanovců odhadoval okolo pěti procent. "Pro republiku to vypadá dobře, ale pro nás ne," zažertoval.
15:14
Úsvit
Aktuální model iDNES.cz ukazuje, že Vít Bárta by se podruhé dostal do Sněmovny. Uvidíme, co s tím udělá další průběžné sčítání, 20 % sečtených okrsků je skutečně ještě málo.
15:12
Komentáře
"První skromný odhad: na zkratku SPOZ můžeme pomalu začít zapomínat... S tak malou podporou v menších okrscích to na Sněmovnu nevypadá," píše na Twitteru šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský.

Průběžný stav po sečtení 15,24 % okrsků
15:10
Komentáře
"Piráti mají zatím více hlasů než Klausem podporované hnutí Hlavu vzhůru. To je ale nesmírně, nesmírně falešné," píše na Twitteru komentátor MF DNES Michal Musil
15:09
Úsvit
Lídři hnutí Úsvit mění rétoriku. Ještě nedávno prohlašovali, že jsou si jistí, že se do Sněmovny dostanou, po sečtení přibližně 15 procent hlasů optimismus mírně klesá. "Cokoliv nad pět procent by bylo úspěchem," říká lídr Karlovarského kraje Pavel Ries.
15:08
TOP 09
Na videopřenosu ze štábu TOP 09 mluví pražský primátor Tomáš Hudeček.
15:07
Pohled na mapu: sever (Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj) zmodral barvou hnutí ANO Andreje Babiše. Zbytek republiky až na Prahu je oranžový, v metropoli boduje TOP 09. Ta vede i ve světě (což je ale položka, která dodá do celkového sčítání jen málo hlasů).
15:06
Je sečteno 10 % okrsků. Zatím vede ČSSD s 22 %, následují KSČM a ANO, kteří mají shodně 18 %, Dále jsou TOP 09 9 %, Úsvit 8 %, KDU- ČSL 7 %, ODS 6 %. Pod hranicí 5 % jsou Pirati, zelení a Svobodní, kteří mají shodně 2 % a Zemanovci s 1,9 %.
15:06
ODS
Ve volebním stanu ODS na Vysočině napjatě sledují, zda ODS zůstane nad 5 procenty. "Je to vážné. ANO, Úsvit, komunisté, ti všichni bodují. Vypadá to na pěkný guláš v Poslanecké sněmovně po volbách. Zatím to vypadá, že budeme rádi, jestli získáme jeden mandát na Vysočině," uvedl senátor Miloš Vystrčil, předseda regionálního sdružení ODS. Členové strany zde tipovali zisk od 6 do 8 %, celorepublikově 10 %.
15:05
Komentáře
Glosa Jana Wirnitzera z iDNES.cz: "Když jsme zmínkou o Bohuslavu Sobotkovi nakousli ty rezignace, copak se asi děje u ODS? Dosavadní lídr pravice se krčí na pozici nejslabší strany, která by s odřenýma ušima prošla do Sněmovny."
15:02
ODS
Do štábu ODS dorazil bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. Jinak je u ODS zatím klid.
15:01
Sněmovna se v tuto chvíli rýsuje pro sedm formací, o dvě více než v roce 2010: ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL, Úsvit a ODS.
15:01
Komentáře
"Už Bohuslav Sobotka chystá oznámení rezignace? Po sečtení 7,5 % okrsků má ČSSD 22,3 % a před dvojicí KSČM a ANO vede jen o čtyři procenta. Sobotka přitom chtěl 30 až 33 % a ČSSD není strana, která by během sčítání získávala," komentuje průběžné výsledky Jan Wirnitzer z domácí redakce iDNES.cz.
14:58
ANO
Šéf ANO Andrej Babiš bude s kandidáty ANO a pozvanými hosty večer trávit na diskotéce, na které bude všechny přítomné bavit Leoš Mareš. Na diskotéku přijede i Babišova manželka.
  • Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013)

    Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

14:58
Z malých stran jsou na tom poměrně slušně Piráti (2,4 %), u zelených to na sněmovní comeback nevypadá (2,1 %). Svobodné by zřejmě potěšil nárok na státní příspěvek, vyplácený od půldruhého procenta (2,0%). Zemanovci mají 1,8 %, DSSS bez pár hlasů jedno procento.

Průběžný stav po sečtení 5,16 % okrsků
14:56
Nadějných 7,6 % po sečtení pěti procent okrsků hlásí také Úsvit. U něj je ale těžké předvídat, jak se výsledek strany změní během sčítání.
14:55
ČSSD
"Můj osobní odhad je někde 25 a 28 %," řekl novinářům při svém příchodu do volebního štábu statutární místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, který dorazil v doprovodu někdejšího šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce. Po sečtení 4 % okrsků má ČSSD 22 %.