Premiér a šéf ANO Andrej Babiš | foto: AP

Volby by podle STEM vyhrálo ANO s dvojnásobnou podporou před Piráty

  • 1166
Volby do Sněmovny by podle agentury STEM v červnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenty. Získalo by více než dvojnásobnou podporu oproti druhým Pirátům (15,6 %), třetí by skončila ODS. Do poslaneckých lavic by zasedlo sedm stran, proti předchozímu, dubnovému, měření by se sem vrátili zástupci KDU-ČSL.

ANO by si podle průzkumu STEM od dubna pohoršilo o 1,5 procentního bodu na 32,5 procenta.

Naopak druzí Piráti za dva měsíce získali o 4,5 procentního bodu více a volilo by je 15,6 procenta lidí. Těsně za nimi by skončila s 13,1 procenta ODS, která vykázala podobnou podporu jako v dubnu. Do dolní parlamentní komory by se dostaly ještě SPD, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL.

SPD, sociální demokraté i komunisté si od dubna pohoršili, lidovci mírně získali. Podpora STAN a TOP 09 se nezměnila, je pod čtyřmi procenty, a tedy pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Je ovšem třeba počítat se statistickou chybou, která u menších stran činí asi dva procentní body a u větších stran se pohybuje kolem tří bodů.

Volební model v červnu 2019 podle agentury STEM

Pro SPD by v červnových volbách hlasovalo 7,9 procenta voličů, tedy o 1,9 bodu méně než v dubnu. O desetinu procenta za hnutím zaostávají komunisté, kteří proti dubnu ztratili 1,7 procentního bodu hlasů. Sociální demokraté si pohoršili o 1,4 bodu na 6,4 procenta. Lidovci si polepšili o 0,6 bodu na 5,5 procenta.

Motivace lidí jít k volbám není podle STEM příliš silná a mnozí váhají, komu by v současné době dali hlas. Účast ve volbách v průzkumu avizovalo 56 procent dotázaných. Zhruba čtvrtina uvedla, že k volbám nechce, a 21 procent není ještě rozhodnuto.

V porovnání mezi stranami větší aktivitu podle STEM vykazují příznivci ANO, u kterých je vysoká míra odhodlání jít k volbám i silná vazba ke straně a zájem o politiku.

Volební model STEM - vývoj podpory nejsilnějších stran

„Současná rozjitřená situace může mít na ANO dvojaký dopad: část příznivců odradí, část naopak mobilizuje,“ uvedl STEM a doplnil, že současná situace přeje Pirátům, jejichž podpora je široká, ale málo intenzívní a motivace jejich příznivců jít k volbám je dost mělká.

Pokles preferencí ANO vyplynul i z ve středu zveřejněného volebního modelu agentury Median. Podle jejího zjištění by ANO v červnu ve volbách získalo 29 procent hlasů, což je o 1,5 bodu méně než v květnu a současně nejméně od října 2018. Podle Medianu pokles preferencí ANO může souviset se zveřejněním předběžných závěrů Evropské unie ohledně čerpání dotací a střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše. Účast ve volbách Median ale předpokládá o něco vyšší než STEM, a to ve výši 61 procent.

Průzkum se uskutečnil dnech 14. až 30. června 2018, tedy v době demonstrací proti Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Odpovídalo
1 004 respondentů.

03.července 2019 v 10:25, příspěvek archivován: 03.července 2019 v 12:00

Pláč a skřípění zubů ozývá se od politických trpaslíků. Obří investice do manifestací a Andrej Babiš má podporu 32,5 %. Národní fronta nepracujících krutě pod 5 %! https://t.co/wYakx8VPdv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video