Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okamura i Filip ve vedení Sněmovny, Fiala ne. Podle ODS „nepolíbil prsten“

  6:34aktualizováno  13:45
Jan Hamáček z ČSSD, lídr komunistů Vojtěch Filip, poslanec Pirátů Vojtěch Pikal a šéf SPD Tomio Okamura byli zvoleni místopředsedy Sněmovny. Pátý kandidát, předseda ODS Petr Fiala, neprošel ani nadvakrát. Díky spolupráci ANO, SPD a KSČM, která se ukázala v minulých dnech, bylo dopředu jisté zvolení Okamury i Filipa.

Nejvíce hlasů dostal v tajné volbě Hamáček - 143, dále Filip 121, Okamura 102, Pikal 102 a Fiala pouze 83 hlasů. Ve druhém kole si Fiala polepšil jen na 84 hlasů, což nestačilo. Jednoho místopředsedu bude Sněmovna volit znovu příští týden.

24.listopadu 2017 v 12:30, příspěvek archivován: 24.listopadu 2017 v 13:09

Respektuji výsledek volby místopředsedů Poslanecké sněmovny, po událostech uplynulých dnů pro mě není překvapením. Výsledek považuji za demonstraci síly koalice ANO, SPD a KSČM a předzvěst dalšího vývoje.

„Je to demonstrace síly,“ zhodnotil výsledek hlasování šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Nepolíbili jsme prsten, tak jsme tu funkci nedostali,“ řekl s odkazem na mafii, kde se líbá prsten bosse. ODS zváží svou strategii pro volbu místopředsedy Sněmovny příští týden spolu s celým Demokratickým blokem. Stanjura řekl, že ODS nepřijde k ANO poníženě pro funkce.

To, že druhá nejsilnější strana ve Sněmovně, ODS, nedostala místopředsedu,  kritizovali i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Tady chybí absolutně velkorysost, tady se jenom demonstruje síla,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Podle Jana Bartoška z KDU-ČSL funguje ve Sněmovně hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM, která má 115 hlasů. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka to označil za ďábelskou koalici.

24.listopadu 2017 v 11:12, příspěvek archivován: 24.listopadu 2017 v 13:11

Poslanci SPD a KSČM se tu tetelí blahem. Chtěla bych mít možnost vidět do hlav aspoň některým poslancům za ANO. Zajímalo by mě, kam se schovalo jejich svědomí, pokud tedy nějaké mají. Názory, morálku, čest je třeba dát stranou, teď musí “makat” a poslouchat vůdce.

Ačkoli je volba tajná, počet křesel jednotlivých stran naznačuje, že Petr Fiala nedostal hlasy od trojice uskupení ANO, SPD, KSČM, které mají dohromady 115 křesel. Čísla naznačují, že šéf ODS se ve dvou kolech jen přiblížil „maximálnímu stropu“, jímž pro něj v pátek bylo 85 poslanců od šesti ostatních stran a hnutí v dolní komoře parlamentu.

Faltýnek tvrdí, že příště už šéf ODS Petr Fiala projde

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek po volbě místopředsedů Sněmovny řekl, že bude nabádat poslance ANO, aby šéfa ODS podpořili ve druhé volbě. Podle komunistů také Petr Fiala napodruhé projde.

Sto patnáct poslanců ANO, SPD a komunistů už dříve tento týden prosadilo do čela mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče z KSČM a poté tyto strany, navíc ještě za pomoci Pirátů, zvolily do čela Sněmovny Radka Vondráčka z ANO. To pomohlo i k volbě Piráta Pikala místopředsedou Sněmovny.

Nový předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO a místopředsedové Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (KSČM), Vojtěch Pikal (Piráti)

Komunista Filip již místopředsedou Sněmovny byl, Okamura se o to neúspěšně ucházel v minulém volebním období. „Děkuji za důvěru a těším se na spolupráci,“ řekl po svém zvolení poslancům. Poslancům za zvolení poděkoval i Hamáček.

Čtvrtým místopředsedou je dosavadní předseda dolní komory parlamentu Hamáček. O páté křeslo místopředsedy marně v pátek usiloval Fiala, který sice původně pomýšlel i na Vondráčkův post, ale nakonec do souboje s domluvenou většinou nešel.

„Nemůžeme volit do tak vysoké pozice, jako je pozice místopředsedy Sněmovny, zástupce stran, které v některých postojích podle našeho názoru jsou v rozporu se zásadami humanismu. Mám tím na mysli stranu komunistickou a stranu SPD,“ řekl před první kolem tajné volby šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. V diskusi před tajnou volbou vystoupil už jen Pirát Pikal, který sám o sobě řekl, že má pro funkci předpoklady. „Nemám ženu, děti, kočku ani psa,“ řekl ale také ve svém krátkém vystoupení.

Sněmovna zřídila i výbory. Strany si je už rozdělily

Poslanci v pátek zřídili sněmovní výbory kromě mandátového a imunitního výboru, který již vznikl. Na množství poslanců ve výborech i na tom, které strany je mají vést, se již zástupci stran z větší části domluvili ve čtvrtek.

Až příští týden v úterý poslanci doplní jednotlivé členy do výborů. Výborů by mělo být celkem 18, tedy stejně jako v minulém volebním období. ANO povede sedm z nich, Demokratický blok čtyři, Piráti, SPD a komunisté po dvou a sociální demokraté jeden.

Po ustavující schůzi může dát vláda Bohuslava Sobotky demisi a prezident Miloš Zeman může jmenovat premiéra. Sobotka na Twitteru napsal, že demisi podá na nejbližším řádném zasedání Sněmovny, tedy ve středu 29. listopadu. Zeman chce premiéra jmenovat na Mikuláše, a dát tak Andreji Babišovi šanci sestavit menšinovou vládu, pro kterou ještě šéf ANO nemá vyjednanou podporu či toleranci ve Sněmovně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...