Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vojáci hospitalizovaní s podezřením na otravu jsou v pořádku

  • 1
Osm vojáků, kteří se ve středu nadýchali neznámé látky při sanačních pracích ve vojenském areálu Bílek na Havlíčkobrodsku, bylo dnes odpoledne propuštěno z havlíčkobrodské nemocnice. Vojáci prošli několika vyšetřeními, nebyly u nich zjištěny žádné příznaky otravy.

V podezřelých lahvích byla podle Jany Růžičkové z generálního štábu Armády ČR směs chemické látky Tetralin a herbicidu Velpar, jež se používá na likvidaci lesního plevelu.

Nález bedny se sedmi lahvemi s neznámou látkou ohlásil ve středu odpoledne jeden z vojáků. Na místo vyjeli hasiči z Chotěboře a Jihlavy s kontejnerem na likvidaci chemických havárií.

Byli povoláni také specialisté z chemické laboratoře Hasičského záchranného sboru z Tišnova. Hasiči zasahovali v přetlakových protichemických oděvech a dýchací technice, uvedla mluvčí hasičů.

Na žádost havlíčkobrodské nemocnice zajistili městští strážníci na parkovišti nemocnice automobil vojáků a jejich věci. Hasiči je poté dekontaminovali. Ve večerních hodinách do Bílku přijeli i specialisté z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR z Liberce.

"Vojenská policie zajistila místo nálezu a dosud ho hlídá, aby až do uzavření případu zamezila vniknutí nepovolaných osob," řekl mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video