Personální změny za Babišovy vlády: skončili náměstci i ředitelé nemocnic

  • 37
Za necelé tři měsíce vlády premiéra Andreje Babiše, jehož kabinet je od 14. ledna v demisi, proběhla řada personálních změn v čelných funkcích úřadů i státem řízených institucí. O místo přišel například šéf České pošty či ředitelé dvou fakultních nemocnic. Kvůli kritice postupu vlády se v pátek sejde mimořádně Sněmovna.

Ministerstvo vnitra Odvolání generálního ředitele České pošty

Končící generální ředitel České pošty Martin Elkán

Ministr vnitra Lubomír Metnar odvolal 22. února generálního ředitele České pošty Martina Elkána.

„Poté, co jsem se podrobně seznámil s chodem podniku a navštívil některé poštovní pobočky, mám jen slova uznání pro řadové zaměstnance. Nicméně České poště chybí smysluplná vize fungování podniku, kterou by bylo možné skutečně rozvíjet,“ vysvětlil rozhodnutí Metnar. 

Šéf pošty má plat osm milionů, my dostaneme přidáno stovky, vadí odborům

Premiér Babiš dodal, že Česká pošta je v rozkladu, je netransparentní a nemá žádnou strategii.

Elkán působil na poště už dvacet let, převážně ve vysokých manažerských pozicích. Podle mluvčího pošty odešel z funkce po vzájemné dohodě.

Nové vedení vzejde z výběrového řízení, podle ministra bude mít za úkol připravit změnu fungování a rozvoje podniku. Tu by měli podle Metnara v „radikálním zlepšení služeb“ pocítit všichni zákazníci i řadoví zaměstnanci. Prozatím povede poštu ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic.

Česká pošta spravuje 3 200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává třicet tisíc zaměstnanců a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy. (Více v článku Ministr vnitra odvolal šéfa České pošty Elkána, chybí mu prý vize.)

Ministerstvo obrany Bečváře vystřídá Opata

Dosavadního náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře (vlevo) nahradil Aleš...

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) 1. března oznámila, že novým náčelníkem generálního štábu bude Aleš Opata. Do funkce by měl nastoupit 1. května místo dosavadního náčelníka Josefa Bečváře, kterému v červnu skončí závazek.

Šlechtová: Chci dokončit velké tendry na vrtulníky a na mobilní radary

Kabinet návrh Šlechtové 8. března jednomyslně schválil, Opata podle zákona jmenuje prezident. 

„Už jednou byl prodloužen závazek panu stávajícímu armádnímu generálovi Bečvářovi, jinak se debata ohledně kvalifikace generála Opaty vůbec nevedla,“ řekla Šlechtová v průběhu jednání vlády. Bečvář měl podle ní nárok na starobní důchod už 11. srpna 2017. Bečvář situaci nechtěl komentovat.

Podle ČTK devětapadesátiletý Bečvář požádal o další prodloužení mandátu do konce letošního roku už ministra Stropnického, ten však po dobu svého působení na obraně nerozhodl.

„Generál Opata je velmi schopný voják, který prošel řadou nasazení, má zkušenosti s velením i štábní prací a má respekt armády,“ uvedla Šlechtová (více viz Bečvář skončí ve funkci šéfa generálního štábu, nahradí ho Opata).

Ministerstvo zdravotnictví Odvolání ředitelky z Bulovky

Bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvolal 26. ledna ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry.

Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin (více v článku Ministr odvolal šéfku Nemocnice Na Bulovce, mluví o závažných zjištěních). Nástupce Vrbovské zatím není znám.

Ministerstvo zdravotnictví Odvolání exministra Němečka

Ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (vlevo) nahradil Evžen...

Ministr Vojtěch odvolal 9. února ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka, bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD.

Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně.

Ministr zdravotnictví odvolal exministra Němečka z čela ostravské nemocnice

Informace o pochybeních dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanců a odborů z nemocnice. „Pokud jsou informace takto závažné, tak si myslím, že bych takové kroky měl dělat i jako ministr v demisi,“ řekl Vojtěch s tím, že vylučuje, že Němečkovo odvolání mělo politickou objednávku.

„Všichni vědí, že jsem nebyl zrovna oblíbencem hnutí ANO. Možná kdyby to pan ministr poctivě řekl, že provedl politickou čistku, tak by to bylo férovější a slušnější,“ komentoval svůj odchod pro Českou televizi Němeček a důvody pro odvolání označil za smyšlené.

Řízením nemocnice byl dočasně pověřen Evžen Machytka. Na pozici nového ředitele bude vyhlášeno výběrové řízení. (Více v článku Ministr zdravotnictví odvolal exministra Němečka z čela ostravské nemocnice.)

Ministerstvo průmyslu Konec generálního ředitele CzechInvestu

Končící generální ředitel vládní agentury na podporu podnikání CzechInvest...

Ministr průmyslu Tomáš Hüner odvolal 9. ledna generálního ředitele vládní agentury na podporu podnikání CzechInvest Karla Kučeru.

Důvodem tohoto kroku je podle ministra destabilizace chodu agentury v poslední době (více v článku Destabilizoval chod agentury a končí. Ministr odvolal šéfa CzechInvestu).

Přes CzechInvest tečou miliardy pro zahraniční investory do českého průmyslu. Vedením investiční agentury byl dočasně pověřen dosavadní zástupce bývalého šéfa CzechInvestu Jan Urban.

Ministerstvo financí Odvolání náměstka Závodského

Končící vedoucí sekce majetku státu Ministerstva financí Ondřej Závodský

Na začátku ledna snížilo ministerstvo financí počet sekcí úřadu z osmi na šest. Mimo jiné zanikla sekce majetku státu, kterou řídil náměstek Ondřej Závodský. Ten byl odvolán.

Závodský proti vládě na konci února zvažoval žalobu. Důvodem výpovědi podle něj bylo to, že nařídil prověřování holdingu Agrofert a služebního bytu nynější ministryně Aleny Schillerové (více v článku Odvolali mě, protože jsem prověřoval ANO a Agrofert, tvrdí exnáměstek).

Ministerstvo zdravotnictví Rezignace Blahuty, ředitele SÚKLu

Končící ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta

V polovině prosince ministerstvo zdravotnictví informovalo, že rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta.

Blahuta podle ministerstva požádal státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví Ivo Benedu o odvolání ze služebního místa z osobních důvodů.

„Panu řediteli Blahutovi velice děkuji za odvedenou práci v čele lékového ústavu a přeji mu mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch.

Na výpadky v eReceptech jsme připraveni, lékaři vše stihnou, věří SÚKL

SÚKL zodpovídá mimo jiné za kritizovaný systém elektronických receptů. Ministr Vojtěch se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený a nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat. Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je.

„Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný. Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých prostředků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost proskripce,“ psal dříve Blahuta v dopise adresovaném Babišovi (více v článku Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Blahuta podal rezignaci).

Ministerstvo zdravotnictví Rezignace Sosnovcové, ředitelky SZÚ

Končící ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová

Na post ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pak ke konci února rezignovala Jitka Sosnovcová.

Reagovala tak na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek. Problémem byly také nízké ceny pronájmů bytů pro zaměstnance.

Byt za 960 Kč si pronajímala šéfka úřadu. Cena odpovídá kvalitě, tvrdí

Sama ředitelka si pronajímala jeden ze služebních bytů za 960 korun měsíčně (více v článku Šéfka Státního zdravotního ústavu rezignovala, i kvůli laciným pronájmům).

Ministr zdravotnictví rezignaci Sosnovcové přijal. Na její post bude v nejbližší době vypsáno výběrové řízení. Vedením SZÚ byla dočasně pověřena Helena Kazmarová, vedoucí Centra zdraví a životních podmínek, které se zabývá bezpečností potravin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video