Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr zdravotnictví odvolal exministra Němečka z čela ostravské nemocnice

  11:10aktualizováno  12:37
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvolal z funkce ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka. Toho od 10. února prozatím nahradí Evžen Machytka. Němeček své odvolání považuje za účelové a bezdůvodné.

Svatopluk Němeček byl dnes odvolán z funkce ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Fakultní nemocnice (FN) v Ostravě neproplácela zaměstnancům odpracované přesčasy, museli si brát náhradní volno, řekl v České televizi ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Tím podle něj uměle zlepšovala hospodaření, což byl jeden z důvodů pro odvolání bývalého ministra zdravotnictví ve vládě ANO, ČSSD a lidovců, Svatopluka Němečka (ČSSD), z postu jejího ředitele. Dalšími byla jeho účast na vedení další nemocnice, působení soukromé kliniky na pozemcích nemocnice nebo pokles počtu operací.

Informace o pochybeních dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanců a odborů z nemocnice. „Pokud jsou informace takto závažné, tak si myslím, že bych takové kroky měl dělat i jako ministr v demisi,“ řekl Vojtěch s tím, že vylučuje, že Němečkovo odvolání mělo politickou objednávku.

Podle ministra také poklesla péče na některých odborných pracovištích FN jako je diabetologie, alergologie, revmatologie nebo chirurgie.

Kritizoval také to, že Němeček umožnil v areálu FN vznik soukromé kliniky pro umělá oplodnění. „Nemocnice mohla tuto péči poskytovat sama a získat nějaké finanční prostředky navíc,“ dodal Vojtěch.

MUDr. Svatopluk Němeček

  • Narodil se 23. února 1972 v Bohumíně.
  • Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.
  • Má titul MBA z Brno International Business School.
  • Od roku 1996 pracoval jako internista v nemocnici v Bohumíně, pak působil jako okresní zdravotní rada v Karviné (2000-2002).
  • V letech 2002 až 2005 byl ředitelem bohumínské nemocnice, poté vyhrál konkurz na ředitele Fakultní nemocnice Ostrava, kterým byl s přestávkou, kdy působil jako ministr zdravotnictví, dosud.
  • Od loňského listopadu působí také v představenstvu Bohumínské městské nemocnice.

Řízením nemocnice byl dočasně pověřen Evžen Machytka. V nejbližší době bude vyhlášeno řádné výběrové řízení na pozici nového ředitele.

„V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Svatopluk Němeček zcela odmítá důvody svého odvolání a také odmítá jakékoli pochybení. Pokud jde o přesčasy, považuje svůj postup za hospodárný. Nemocnice má podle něj dostatek personálu a mohla tedy přesčasy řešit náhradními volny.

„Všichni vědí, že jsem nebyl zrovna oblíbencem hnutí ANO. Možná kdyby to pan ministr poctivě řekl, že provedl politickou čistku, tak by to bylo férovější a slušnější,“ uvedl v České televizi Němeček. Připomněl tak svoje spory s tehdy ministrem financí, dnes premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), které řešila i koaliční rada minulé vlády ANO, ČSSD a lidovců.

Podotkl také, že dosud od ministra Vojtěcha ani od jiných představitelů úřadu neslyšel žádné vyjádření nespokojenosti se svojí prací.

Němeček také kritizoval, že se o odvolání dozvěděl z médií. „Nedostal jsem odvolací dekret, takže ředitelem zůstávám, nicméně beru na vědomí záměr pana ministra,“ řekl. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá, s tím, že ráno byl Němeček osobně informován.

O dalším postupu se chce odvolaný ředitel poradit s právníky. FN Ostrava podle něj loni vykázala rekordní hospodářský výsledek, zisk 111,2 milionu korun.

Zástupkyně odborů doufá, že změna ve vedení bude pozitivní

Místopředsedkyně místního lékařského odborového klubu SČL - FN Ostrava Iveta Žídková očekává dobrou spolupráci s novým ředitelem, neboť podle ní Machytka dobře zná provoz nemocnice.

Předsedkyně místní profesní odborové organizace zdravotnických pracovníků Andrea Vylíčilová doufá, že změna ve vedení bude pozitivní a přinese změny v proplácení přesčasů, doplnění počtu zaměstnanců na jednotlivých odděleních a zavedení adekvátní diferencované péče.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se dnes postavil za ministra Vojtěcha. V textové zprávě ČTK Babiš uvedl, že sám ve funkci ministra financí kvůli Němečkově nákupu technologií pro nemocnici v Ostravě podal trestní oznámení. Němeček byl tehdy ministrem zdravotnictví ve vládě sociálních demokratů, lidovců a hnutí ANO.

Ostravská ČSSD odvolání Němečka odmítá

Představitelé ostravské ČSSD vydali prohlášení, v němž Němečkovo odvolání odsuzují a označují jej za účelové. Podle nich je to očividný pokus o zdiskreditování odborníka, který patří mezi osobnosti ČSSD.

„Svatopluk Němeček je profesionál, slušný a zodpovědný člověk, který vždy a dlouhodobě bojoval za kvalitu českého zdravotnictví,“ stojí v prohlášení ostravské ČSSD.

MF DNES oslovila také bývalého mluvčího ministerstva zdravotnictví Jiřího Štolla, který řekl, že celá záležitost je interní mstou bývalé zaměstnankyně ministerstva.

Je to msta i prvek vyjednávací taktiky, myslí si politici

Za osobní mstu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) i prvek jeho vyjednávací taktiky pro skládání druhé vlády mají odvolání ředitele ostravské nemocnice Svatopluka Němečka (ČSSD) zástupci sněmovní opozice. Většina soudí, že ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na podobný krok mandát má, bez důvěry Sněmovny by ale měl postupovat uvážlivě a ne v rozporu s dobrými mravy. Z oslovených politiků postup nekritizoval pouze šéf hnutí SPD Tomio Okamura. "Ministři v demisi by neměli dělat nevratné zásadní kroky, ale odvolat v případě nutnosti ředitele není nijak zásadní ani nevratné," uvedl Okamura.

"Ministr může odvolat ředitele kdykoli. Ovšem při rekordním zisku nemocnice to opravdu vypadá spíše na osobní mstu, protože se Andrej Babiš svojí nenávistí k němu nikdy netajil," řekl ČTK předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka je za odvoláním Němečka čistě pragmatický tlak Andreje Babiše, jak donutit ČSSD ke vstupu do vlády. "Vyhání socany z teplých místeček, aby se zvýšila podpora mezi členy k vládnímu angažmá. Špinavá politika jako vždy," myslí si.

Podle Němečkova stranického kolegy Lubomíra Zaorálka je současná vláda naprosto neregulérní. "Ministři nemají mandát k ničemu než k údržbě a měli by se zdržet jakýchkoli podobných kroků," sdělil.

Zdrženlivost a uvážlivost by očekával od Vojtěcha také šéf sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

"I vláda bez důvěry a v demisi má na to bohužel pravomoc, neslučuje se to ale s dobrými mravy - ministr bez důvěry by takové kroky dělat neměl," uvedl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Mandát k odvolání osob v Němečkově postavení by měl mít ministr podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jedině v případě závažných pochybení a nebezpečí z prodlení. "Obecně by měl být ministr v demisi uvážlivý v takových rozhodnutích," míní.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska Vojtěch plnil zadání Babiše. "Andrej Adamovi hovoril: Odjebaj ho... To je pro pana ministra důvod dostatečný," uvedl na Twitteru.

Babiš s Němečkem měli jako ministři minulé vlády mezi sebou velmi vyostřené vztahy, které musela řešit i koaliční rada. Babiš jako ministr financí Němečka kritizoval za špatné hospodaření resortu i za jeho předchozí působení v ostravské nemocnici. Dnes se Babiš za Vojtěcha postavil a připomenul, že kvůli Němečkovým nákupům v minulosti podal trestní oznámení.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Nám klukům z hor zima na kurtu nevadí, říká tenista Kolář

25. dubna 2024  9:26

Za stavu 6:7, 1:2 a 0:15 Jakub Nicod oznámil, že končí. Kvůli problémům se zády nedohrál středeční...

Ostravský pivot Heinzl: Místy to je boj, jako bychom šli do ringu

25. dubna 2024  9:22

Neuvěřitelné. Basketbalisté NH Ostrava ve čtvrtfinále národní ligy sahají po postupu. Nad obhájci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...