Premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala. | foto: Petr Topič, MAFRA

KOMENTÁŘ: Pravice důvěru voličů prohospodařila, otevřela bránu populistům

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Po dvou volebních obdobích dostala u nás šanci vládnout pravice. A už po roce a půl tuto důvěru prohospodařila: v zemi není více svobody, morálky, prosperity ani menší dluh. Pravice otevřela bránu populistům, přitom se hraje o demokratické vládnutí jako takové, píše politolog a pedagog Lukáš Valeš.

Byl devátý říjen roku 2021. Den slavného vítězství české pravice ve volbách do Poslanecké sněmovny. Podle řady komentářů a vůdců nových vládních stran se navíc zdálo, že nešlo jen o prosté střídání jedné vládní garnitury jinou, jak to u běžných demokratických voleb bývá, ale doslova o gigantický, vpravdě světodějný střet Dobra (tedy stran budoucí pětikoalice) a Zla, jež symbolizoval vrchní satanáš Andrej Babiš a další pekelníci z hnutí ANO. Téměř to vypadalo, že jsme se dožili druhé sametové revoluce. Zlo bylo na hlavu poraženo a Dobro, ztělesněné Petrem Fialou, vyslalo jasný signál o svém vítězství.

Státní dluh narostl do takových výšek, o kterých se Aleně Schillerové ani nezdálo. A Česko vyhrálo první cenu v soutěži o nejrychleji se zadlužující zemi v EU. Gratulujeme!

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video