Ministři Robert Plaga a Jan Blatný při čtvrteční tiskové konferenci k návratu žáků do škol (19. listopadu 2020) | foto: MAFRA

Mluvilo se o zavření mateřských škol i prvních a druhých tříd, prozradil Plaga

  • 670
Na ranním mimořádném jednání vlády se hovořilo o možnosti uzavření dosud fungujících mateřských a části základních škol, řekl ministr Robert Plaga. Tuto variantu měl podle ministra navrhnout kolega z resortu zdravotnictví Jan Blatný. Podle Plagy by se ale měly školy uzavírat jako poslední. Ještě v pondělí se přitom počítalo s návratem některých ročníků 1. března.

„Dlouhodobě upozorňuji na to, že školy nesou náklady pandemie víc než je nutné. Doufám, že konečně i další členové vlády pochopí, že školy se mají zavírat jako poslední,“ napsal na Twitter ministr školství Robert Plaga.

Podle ministra školství Roberta Plagy není možné nezavést povinné testování a nošení ochranných pomůcek ve firmách a omezovat zase a znovu pouze školy, dodal v příspěvku na Twitteru.

Ještě v pondělí se počítalo s tím, že se do škol mají vrátit jako první od začátku března maturanti, po týdnu je měli následovat středoškoláci na praktickou výuku a po dalším týdnu také deváťáci. Do poloviny měsíce se měl návrat týkat zhruba 450 tisíc žáků.

Kvůli epidemii covidu-19 jsou nyní otevřené jen mateřské, speciální a také první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Návrat dětí do škol v březnu je nereálný, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš po mimořádném jednání vlády uvedl, že epidemická situace je extrémně vážná a vláda chce zpřísnit opatření. Od osmi hodin večer má vláda podle Babiše jednat znovu o nouzovém stavu a možnosti jeho prodloužení. Pandemický zákon podle něj nestačí.

Manuál pro milion lidí. Jak proběhne očkování učitelů a seniorů nad 70 let

„Je třeba opatření zpřísnit,“ řekl premiér a za nereálný označil návrat dalších žáků do škol v polovině příštího týdne. Když dostal otázku na konkrétní opatření, zmínil i variantu lockdownu.

Postupný návrat žáků do škol byl podmíněný testováním. Během minulého týdne zkoušelo několik škol možnosti testů ze slin. Aby antigenní testy nemuseli vyhodnocovat jen zdravotníci, ale i běžní lidé, mají výjimku od ministerstva zdravotnictví. 

Studie ale ukázaly, že nejsou vždy dostatečně spolehlivé. Ministerstvo školství proto navrhuje především samoodběrové PCR testy ze slin, které se mají podle Plagy využívat v maximální možné míře.

Ministerstvo také do škol poslalo informace k prioritnímu očkování školských pracovníků. První etapa registrací učitelů i nepedagogů má podle mluvčí resortu začít v sobotu 27. února.

Ministr Plaga sliboval návrat dětí do školních lavic na začátku března: 

15. února 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video