Vilda Jakš na portrétní fotografii z roku 1936 | foto: ČTK

Předobraz Pěstí ve tmě zmizel. Žižkovský boxer a střelec zemřel před 80 lety

  • 5
Film Pěsti ve tmě připomíná slavnějšího Rockyho. I příběh boxera z žižkovské periferie navíc doprovází ikonická melodie. Ale jeden podstatný rozdíl tu je. Hrdina v podání herce Marka Vašuta, boxer Vilda Jakš, byl skutečný. Od smrti Čecha, který kdy boxoval o titul mistra světa, uplynulo v pondělí 80 let.

Dne 21. srpna 1943 zmizel letoun Liberator RAF s českou posádkou a palubním střelcem Vilémem Jakšem nad Biskajským zálivem.

Vicemistr světa v boxu za browningy. Jakše pohřbily vlny Biskaje

Před druhou světovou válkou byl Jakš velkou sportovní hvězdou. Narodil se v roce 1910 v jihomoravské obci Bratčice. Otce mu vzala první světová válka a matka ho poslala za strýcem do Prahy do učení. Místo čalounictví ho ale zajímal tramping a sport.

Mezi trampy začal boxovat a v roce 1931 se stal mistrem republiky. Jeho amatérská kariéra prakticky skončila s povolávacím rozkazem. Odešel k profesionálům a do armády.

Vilém Jakš (uprostřed) s bratrem Josefem a sestrou Marií na jedné z posledních společných fotografií

Vojenskou službu nastoupil u leteckého pluku v pražských Kbelích. Během čtrnáctiměsíční základní vojenské služby absolvoval jedenáct soubojů, a to včetně dvou duelů o titul mistra republiky.

Nešťastné přistání. Urubův wellington sedl na obsazeném letišti

Jako profesionál pravidelně boxoval ve slavné Lucerně a stal se velkou hvězdou. Pražský ring mu rychle začal být malý, přesídlil proto i se svým novým manažerem do Paříže. V roce 1934 neprohrál jediný zápas, v únoru 1935 se v Paříži střetl se Španělem Alvarem Santosem.

Marek Vašut ve filmu Pěsti ve tmě na snímku z roku 1986.

V prvním kole šel několikrát k zemi, ale nevzdal se a nakonec zvítězil. Vítězství mu zaručilo pozvánku do boje o titul mistra světa. Protivníkem byl úřadující šampion, Francouz Marcel Thil. K duelu došlo 4. května 1935 v pařížském Paláci sportu.

Duel ukončil ručník hozený do ringu, který znamenal vítězství Francouze. Na odvetu už nedošlo. Jakš měl dopravní nehodu a na vrchol už se nevrátil. Střídavě žil v Praze a v Paříži. V roce 1940 uprchl do Británie, kde se stal příslušníkem 311. čs. bombardovací perutě.

Létal na wellingtonech, exhibičně boxoval a působil jako výzbrojní instruktor. Nakonec se snad kvůli řečem o teplém místě v týlu vrátil do letadla. S pilotem Jindřichem Breitcetlem odletěl na protiponorkový let nad Biskajský záliv poprvé na novém liberatoru.

Z akce se jeho letoun nevrátil a posádka byla prohlášena za nezvěstnou. Zahynulo všech osm mužů včetně Jakše. Letoun byl asi sestřelen německými stíhači. V roce 1991 byl Jakš in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka.

Líbil se vám film Pěsti ve tmě?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 28. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video